10 vergeten zones die je leeftijd verraden

We staren ons blind op rimpels, maar verliezen daardoor de andere zones uit het oog die onze leeftijd weggeven. Wat zijn die 10 age killers en hoe pak je ze best aan? Een overzicht, van top tot teen.

 

1. Hals & decolleté

In het algemeen boet de huid met de jaren in aan strakheid. De verschillende huidlagen worden minder dik en stevig, waardoor verslapping ontstaat. Doordat de celvernieuwing vertraagt, wordt de huid valer en ruwer. En ook de zon laat zijn sporen na in de vorm van pigmentvlekken en diepe rimpels. Hals en decolleté hebben evenveel te lijden als je gelaat, maar toch krijgen ze niet dezelfde aandacht en verzorging. Nochtans is de huid er dunner en de spieren zwakker, waardoor je er sneller lijnen krijgt en een verslapte huid. Gedisciplineerd smeren houdt de huid in optimale conditie. Er bestaan speciale nek- en decolleté crèmes (bij Rodial, Clarins, Estée Lauder, …), maar een antiverouderingscrème mét UV-filter doet het even goed. Heb je wat meer nodig, dan kan je bij de dermatoloog terecht voor verschillende behandelingen: gefocuste ultrasone golven (Ulthera) of radiofrequentie met micronaalden (Infini) waarbij de onderste huidlagen verhit worden om de elastine- en collageenproductie te stimuleren, wat meer ‘vulling’ en veerkracht aan de huid geeft. Botox om verticale halslijnen en een verrimpeld decolleté als gevolg van spierspanning te verminderen. Fillers om volumeverlies te compenseren. Het meest drastische is een halslift, waarbij vet verwijderd wordt met liposuctie, de verslapte spieren als een korset worden opgespannen en het teveel aan huid wordt weg gesneden.

2. Handen

Wanneer je ouder wordt vermindert het vetweefsel waardoor je handen knokiger lijken en onderliggende aders meer opvallen. De zon laat haar sporen na in de vorm van pigmentvlekjes. Smeer je handen regelmatig in met een voedende crème die liefst ook tegen de zon beschermt en vlekjes vervaagt (bij Clinique, La Prairie, …). Fillers (hyaluronzuur of eigen vet) kunnen het volume aanvullen zodat aders minder zichtbaar worden en de handen minder ‘knokig’ lijken. Lasers kunnen pigmentvlekken verwijderen.

3. Haar

Haar dat veroudert wordt droger, brozer en ruwer. Regelmatig kleuren, brushen en stylen verergert het nog. Er bestaan verzorgingsproducten specifiek voor verouderd haar. Maar elke wasbeurt systematisch afsluiten met een conditioner maakt ook al een groot verschil om zachter en soepeler haar te krijgen. Houd je haarkleur zo natuurlijk mogelijk en vooral niet te donker. Een korte, moderne snit die rekening houdt met je gelaatsvorm en haartype kan vanaf een bepaalde leeftijd frisser ogen dan gekleurd haar.

4. Wenkbrauwen & wimpers

Haren worden dunner, lichter en verminderen op plaatsen waar je ze wilt en duiken op waar je het liever niet hebt. Kies een verdikkende mascara (Urban Decay) en gebruik desnoods eerst een primer (Estée Lauder). Kleur je wenkbrauwen in met korte streepjes (in dezelfde kleur!) waarbij je het hoogste punt van de wenkbrauw wat scherper maakt voor een liftend effect. Meer hulp nodig? Check dan zeker even deze video waarin Tiany Kiriloff toont hoe je eenvoudig je wenkbrauwen in model brengt. 

5. Tanden

Na jaren kauwen, drinken, bijten, knarsen en -foei!- roken, is de vorm van je tanden vaak wat onregelmatiger en de kleur valer en donkerder geworden. Weet dat lichte en heldere lipsticktinten tanden witter doen lijken. Home bleaching sets kunnen tanden witter maken. De tandarts kan facings aanbrengen om extreme verkleuring of slijtage door voeding of knarsen te corrigeren. Dat zijn op maat gemaakte schelpjes in composiet of porselein die op de tanden worden gekleefd. Die kunnen ook gebruikt worden om de donkere ruimtes op te vullen tussen de tanden, die ontstaan door teruggetrokken tandvlees.

6. Oorlellen

Wanneer je jarenlang fan bent geweest van het stevigere decoratiewerk wordt dat vroeg of laat afgestraft met doorhangende oorlellen. De minst invasieve oplossing is een kapsel dat de oren bedekt. Je kan de oorlel meer volume geven door fillers (eigen vet of hyaluronzuur). Wanneer de huid erg is uitgerokken, kan een plastisch chirurg de oorlel verkleinen.

7. Borsten

Na borstvoeding, crashdiëten en huidverslapping doorstaan veel boezems de potloodtest niet meer. Met een goede beha die voldoende steun en een mooie vorm geeft kan je de schijn hoog houden. Een bustecrème of bodylotion houdt de huid in conditie, maar Een permanentere oplossing: een borstlift waarbij implantaten voor volume zorgen, de tepel hoger wordt geplaatst en het doorhangende weefsel wordt opgetrokken.

8. Ellebogen

Naarmate je ouder wordt krijg je teveel huid rond je ellebogen, die bovendien verdonkert, ruw en schilferig is. Regelmatig exfoliëren en goed hydrateren houdt de huid glad en zacht. Microneedling kan het pigment en de dikte van de huid verbeteren.

9. Verzakte knieën

Ook de knieën blijven niet gespaard van huidverslapping. Het eenvoudigst is om de lengte van rokken en broeken aan te passen, tot net onder de knie of langer. Verstevigende oefeningen (been strekken, squats, lunges) kunnen de rondom liggende spieren strakker maken.

10. Ruwe hielen

Jarenlange verwaarlozing en te nauwe schoenen dragen geeft een grijzige eeltlaag op de hielen die vaak zo droog is dat je kloven krijgt. Dagelijks insmeren, regelmatig exfoliëren en naar de pedicure gaan en comfortabele schoenen dragen zijn evidente oplossingen die een verschil maken.

Lees ook het wondermiddel van Tiany Kiriloff tegen wallen. Lees hier ook hoe je met make-up er 5 jaar jonger kan uitzien.

 

Tekst door Sofie Albrecht. 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content