Vrouwen met fijn haar focussen al snel op volumesprays en -shampoos maar wist je dat ook je haarkleur het verschil kan maken? Deze tinten moet je vermijden als je een weelderige bos wil ‘faken’.

1. Don’t: een vlakke kleur tot aan je wortels

Do: Ga voor multi-color!

Hoe dan? Bepaal voor jezelf in welke mate je tijd en geld wil spenderen aan je kleur. Wil je niét vaak naar de kapper, ga dan voor een coupe met weinig onderhoud. Géén allover tint dus. Uitgevlakte, vervaagde kleuren zetten je dunne lokken extra in – nu ja… – de verf en dat wil je voorkomen. Hoe je dat doet? Kies voor een multi-tint waarvan je haar extra definitie en ‘volume’ krijgt.

Het goeie voorbeeld: Jada Pinkett Smith heeft al heel wat verschillende coupes uitgeprobeerd (van platinablond over mini-vlechtjes tot zelfs geen haar) maar wij vinden haar het mooist met deze subtiele ‘multi-color’ tint.

Ook Amy Poehler doet haar lokken meer ‘bewegen’ met een subtiele kleurschakering. Ofte: een sunkissed coupe met een béétje hulp van de kapper.

2. Don’t: een opvallende uitgroei

Do: Ga voor dé hype van het moment: shadow roots.

Hoe dan? Een scherpe breuk tussen je eigen haarkleur en die op je punten is niet meer zo 2022. De techniek van nu heet ‘shadow roots’ en kan je op twee manieren bekomen. Of 1): je houdt bovenaan een centimetertje natuurlijke, donkere kleur óf 2) de balayage wordt toch tegen de uitgroei geplaatst maar met een donkere toner aangezet. Hierdoor creëer je een soort 3D-effect en heb je wat meer ruimte om alles te laten uitgroeien.

Het goeie voorbeeld: Actrice Margot Robbie heeft fijn, sluik haar maar weet als de beste dat shadow roots en definitie dit kunnen maskeren.

Ook Nicole Richie houdt haar aanzet donker en licht haar lengtes wat op.

3. Don’t: een kleur zonder ‘dimensie’

Do: Probeer strategisch geplaatste highlights.

Hoe dan? Dun haar vraagt om dimensie. Highlights die je gezicht omlijsten, blonde babylights en ‘schildertechnieken’ zoals balayage zijn maar enkele van je opties. Door meerdere tinten toe te voegen en verschillende kleurtechnieken te gebruiken, kan je haar dikker en voller lijken omdat het je oog misleidt. Je kan zowat elke kleur kiezen – vraag zeker advies aan je kapper – om zo tot een prachtige, multi-tonale look te komen die visueel wat dichtheid toevoegt aan je coupe.

Het goeie voorbeeld: Kaia Gerber framet haar gezicht met een light versie van de money pieces ofte: het oplichten van de plukjes die vlak naast je gezicht hangen…

Ook Emma Watson doet aan subtiele kleurschakering in haar lichtbruine lokken.

4. Don’t: een kleur met veel onderhoud

Do: Probeer eens een kleur met weinig onderhoud.

Hoe dan? Kleurbehoud is prioriteit nummer één als je fijn haar hebt. De makkelijkste kleuren om te verzorgen zijn multitoon en niet vlak. Reden? Je geeft wat meer speelruimte aan je natuurlijke haarkleur om wat uit te groeien zonder dat het opvalt. Vooral als je dun, natuurlijk blond haar hebt en donkerder of rood wil gaan, is dit cruciaal. Want: eenmaal je natuurlijke kleur begint uit te groeien, zullen je wortels er dramatisch lichter uitzien, zélfs als je maar een paar tinten donkerder ging dan je natuurlijke kleur. Als je haar van nature al fijn en licht is, kan het soms extra dun ogen en op sommige plaatsen zelfs op kale plekken lijken.

Het goeie voorbeeld: Kate Moss heeft al jarenlang dezelfde, low maintenance blonde lokken.

Ook Cameron Diaz heeft altijd een elegante coupe waar ze weinig moeite in lijkt te stoppen.

5. Don’t: een dramatisch andere haartint

Do: Ga voor een kleur die dicht bij je eigen haarkleur leunt.

Hoe dan? Wil je toch een allover tint, ga dan niet voor een kleur die te dramatisch verschilt van je natuurlijke haar. Vermijd schakeringen die te ver van je natuurlijke haarkleur afstaan, tenzij je ze op één of andere manier kan verbinden tot een low maintenance routine. Door alles natuurlijk te houden, beperk je het risico dat lichtere wortels er doorschijnend uitzien of dat donkere wortels je haar verzwaren.

Het goeie voorbeeld: Lucy Liu staat prachtig met haar donkere, korte coupe en zijscheiding.

Ook Mila Kunis verft haar lokken in een kleur die dicht tegen de hare ligt.

Klein onderhoud

Bij fijn haar is thuisverzorging cruciaal. Dit kan je doen om je kleur en lokken te beschermen:

1. Maskeer zélf makkelijk je uitgroei

Er zijn enkele DIY-trucjes om de uitgroei tussen twee kleurbeurten door te maskeren. Een eerste? Volume toevoegen aan de haaraanzet met een textuurpoeder of -spray. Een tweede? Je haarscheiding zigzag leggen in plaats van recht. Het verbergt je uitgroei en laat je lokken er voller uitzien!

2. Kies de borstel voor fijn haar

Volume creëren is cruciaal bij fijn haar maar ook de juiste borstel is van belang. Die zorgt ervoor dat je minder haar verliest. Ga voor borstels met haartjes die gemakkelijk door je lokken glijden en borstel van wortel tot punt. Veel knopen? Wees dan extra voorzichtig!

3. Bescherm je fijne lokken met hittesprays

Investeer in kwaliteitsvolle stylingtools die je haar beschermen tegen hitte. Die zijn vaak prijzig maar het is de investering meer dan waard. Tools van hoge kwaliteit beschermen de gezondheid van je haar en zullen het stylingproces versnellen zodat je lokken minder lang aan hitte worden blootgesteld. Vooral als je fijn haar hebt, dat gemakkelijker beschadigd raakt, zijn ze een must.

4. Zorg ervoor dat je textuurspray geen zout bevat

Creëer volume maar let op dat je textuurproducten geen zout bevatten. Zout zorgt er immers voor dat je kleuring sneller vervaagt.

5. Pas op met elastiekjes

Fijn haar kan nogal snel splijten en de haarstrengen zijn vaak wat zwakker en delicater. Je haar achterover trekken in een knot of paardenstaart kan stress veroorzaken op je lokken, waardoor er spanning ontstaat en ze uiteindelijk kunnen breken. Kies voor een stoffen of zijden scrunchie die zachter is voor je haar en vermijd een elastiek van rubber of plastic. Hiervan raakt je haar makkelijker in de knoop.

Droge textuurspray

Oribe
€ 51 o.a. bij Parfuma

Kam voor beschadigd haar

Self
€ 21 – Shop het hier

Wet Detangler haarborstel

Tangle Teezer
€ 16,45 – Shop het hier

Ontklittende moisturizer

SheaMoisture
€ 14,20 – Shop het hier

Steampod 3.0

L’Oréal Professionnel
€ 249 bij de kapper

Raise The Root Thicken & Lift Spray

Color Wow
€ 27,65 – Shop het hier

Zijden scrunchie

Cea Cosmetics
€ 6,95 o.a. bij sqon.be

Meer tips voor fijn haar

Openingsbeeld: Imaxtree. Foto’s celebs: Getty Images.