Goed beschermd zijn is de basis, maar de manier waarop is voor iedereen anders. Met
deze 7 tips ga je voor optimale bescherming. Ontdek ze hier.

1. Gebruik de juiste SPF

SPF staat voor ‘Sun Protection Factor’, en duidt op de mate van bescherming tegen zonnebrand (door uv B-licht). De bescherming die je nodig hebt, wordt bepaald door de uv-index en je fototype. De uv-index wordt bepaald door de weersomstandigheden (bewolkt of blauwe hemel met stralende zon) en de plaats waar je bent (hoe hoger en hoe dichter bij de evenaar, hoe intenser de uv-stralen). Ook je fototype is belangrijk, want dat bepaalt hoe goed je huid van nature tegen de zon is bestand. Heb je een zeer lichte huid, dito ogen en lichtblond of rood haar (fototypes 1 & 2) dan bescherm je je altijd met een SPF 50+. Naarmate de kleur van je huid, haar en ogen donkerder is, ben je van nature beter beschermd tegen de zon en minder gevoelig voor zonnebrand. Dan kun je een SPF 30 gebruiken.

2. Kies breedbandfilters

Vroeger dacht men dat enkel uv B-stralen schadelijk waren, omdat die zonnebrand veroorzaken. De laatste jaren beseft men dat ook uv A-stralen schadelijk zijn, maar dat die effecten pas op lange termijn zichtbaar worden. Uv A-stralen dringen dieper door in de huid, waar ze het DNA van de cellen kunnen aantasten. Dat versnelt huidveroudering en kan zelfs huidkanker veroorzaken. Kies dus een uv-bescherming die ook maximaal beschermt tegen uv A-stralen. Die herken je aan het cirkelsymbool waar uv A in staat. Dat betekent dat het product ook uv A-bescherming biedt, die minstens een derde bedraagt van de aangegeven SPF-factor (die enkel de mate van uv B-bescherming aangeeft). Indien die hoger ligt, wordt dat aangegeven met (maximaal) 4 plusjes na de PA.

3. Wees je bewust van minerale vs. chemische filters

Minerale of fysische filters, zoals titaniumdioxide en zinkoxide, leggen een laagje gemalen mineralen op de huid die de uv-stralen weerkaatsen. Indien de partikels te groot zijn, geeft dat een wittige film. Anderzijds worden ze beter verdragen, omdat ze in tegenstelling tot chemische filters niet door de huid dringen. Daar absorberen de chemische filters de energie van de uv-stralen. Voordeel is dat ze aangenamere texturen met een hoge SPF mogelijk maken. De meeste merken combineren om die reden beide soorten filters.

4. Let op de extra’s

Antioxidanten bieden een aanvullende bescherming doordat ze de vrije radicalen die uv-stralen genereren neutraliseren, zodat ze geen cellen beschadigen. Check de ingrediëntenlijst op stoffen als vitamines C en E, resveratrol, etc. Ook huidverzorgende ingrediënten die kalmeren en bijvoorbeeld de melanineproductie reguleren, zodat er geen ongewenste pigmentvlekjes ontstaan, zoals niacinamide, zijn een plus. Sommige merken bieden ook bescherming tegen andere lichtsoorten zoals infrarood en het blauwe licht van toestellen. Wetenschappers zijn het nog niet helemaal eens of en in welke mate die de huid beschadigen, maar als het over onze huid gaat, nemen we liever geen risico’s, nietwaar Lancaster, bijvoorbeeld, heeft een Full Light Technologie die beschermt tegen het hele lichtspectrum, inclusief infrarode stralen en zichtbaar licht. Ook bij Doctor Babor, Clinique en Avène vind je aanvullende bescherming tegen infrarood of blauw licht. Caudalie en Environ vullen uv-bescherming aan met antioxidanten, Shiseido Urban Environment Age Defense SPF 30 en Clarins UV Plus Anti-pollution SPF 50 hebben een antipollutiecomplex. Veel merken hebben ook antiaging-ingrediënten die bijvoorbeeld tegen rimpels of pigmentvlekjes werken, bijvoorbeeld Nuxe Melting Lotion SPF 50.

5. Kies de juiste textuur

De beste zonnecrème is diegene die je graag en veel gebruikt. Daarom is een aangename textuur belangrijk. En dat is voor iedereen anders. Het is een kwestie van voorkeuren, maar ook van huidtype. Heb je een droge huid, dan kies je best voor crèmetexturen en oliën. Gel- en watertexturen zijn de ideale formules voor vettere huidtypes. Kinderen verkiezen meestal sprays, terwijl (behaarde) mannen gewichtloze geltexturen boven plakkerige crèmes verkiezen. Veel vrouwen houden dan weer van sensoriële melk-, crème- of zelfs olietexturen, die smelten op de huid en haar verzorgen.

Voor kinderen: Vichy Capital Soleil SPF 50+ Kids Cell Protect Water Fluid Spray of Mustela Very High Protection Sun Lotion SPF 50+ very water resistant.
Gel of vetvrije fluïde voor vette huid: Eucerin Oil control gelcrème SPF 50+ , Avène Cleanance SPF 50+ fluide of Accoje No Sebum Sun Gel SPF50+PA++++
Voor droge huid: Lancaster Sun Beauty Fast Tan Optimizer Satin Dry Oil SPF 30 of Celestetic Sun Cream 50+ met o.a. hyaluronzuur en karitéboter.

6. Smeer loyaal

Gemiddeld smeren we slechts een fractie van de hoeveelheid die labo’s gebruiken om de hoogte van een uv-filter te bepalen, namelijk 2 milligram per vierkante centimeter. Dat komt overeen met ongeveer een soeplepel voor je gezicht of een golfbal voor je lichaam. Houd er dus rekening mee dat de werkelijke bescherming van je zonnecrème een pak lager uitvalt dat wat is aangegeven op de verpakking. Wanneer je een luxeproduct koopt, heb je de neiging om er wat zuiniger mee om te gaan. Maar weet dat er doorgaans geen verschil is qua bescherming tussen goedkopere en duurdere zonnecrèmes.

7. Wees lief voor het milieu

Zonnebrandmiddelen zijn niet meteen de meest ecologische producten. Boosdoeners zijn bepaalde uv-filters (bijv. oxybenzone, octinoxate) met een schadelijke invloed op koraalriffen en ander waterleven. Veel formules zijn ‘oceaanvriendelijk’, want grotendeels bioafbreekbaar, zonder nanotechnologie en microplastic, en bij voorkeur ook ecologisch verpakt (gerecycleerd plastic of op basis van karton). Je vindt ze o.a. bij Garnier Ambre Solaire, La Roche-Posay, Lancaster en Caudalie.

Shop hier de beste zonnecrèmes

Nivea sun anti-spot SPF 50

Nivea

€15,99 – Shop het hier.

Kruidvat Solait SPF 30 Sunmilk

Kruidvat

€6,49 – Shop het hier.

Caudalie Vinosun Protect Fluide SPF 50+

Caudalie

€19,90 – Shop het hier.

Shiseido Urban Environment Age Defense SPF 30

Shiseido

€36,90 – Shop het hier.

Clarins UV Plus Anti-pollution SPF 50

Clarins

€38,90 – Shop het hier.

Nuxe Melting Lotion SPF 50

Nuxe

€28,95 – Shop het hier.

Vichy Capital Soleil SPF 50+ Kids Cell Protect Water fluid spray

Vichy

€15,09 – Shop het hier.

Mustela Very High Protection Sun Lotion SPF 50+ very water resistant

Mustela

€14,29 – Shop het hier.

Eucerin Oil control gelcrème SPF 50+

Eucerin

€12,71 – Shop het hier.

Avène Cleanance SPF 50+ fluide

Avène

€18,55 – Shop het hier.

Accoje No Sebum Sun Gel SPF 50+

Accoje

€26 – Shop het hier.

Lancaster Sun Beauty Fast Tan Optimizer Satin Dry Oil SPF 30

Lancaster

€31,95 – Shop het hier.

Celestetic Sun Cream 50+

Celestetic

€23,90 – Shop het hier.

Lees ook: