Iedereen heeft wel eens een pukkel maar als jij nu nét diegene bent die er al-tijd last van heeft, heb je best pech. Er bestaan wel heel wat crèmes maar eenmaal je er gevoelig aan bent, is het moeilijk puistjes te voorkomen. ‘Niet aankomen!’ hoor je dan vaak. Maar nogal gehoorzaam je, ze laten een vervelend litteken achter. Dankzij deze 8 behandelingen maak je ze een stuk minder opvallend. Licht aan, spot uit!

Wist je dat er tegenwoordig een make-up tool bestaat die puistjes voorkomt? Hier lees je er alles over.

1. Fillers voor de huid

Klinkt heel plastisch, maar fillers zijn er niet enkel om lippen op te spuiten of rimpels te vullen. Ze kunnen ook littekens verwijderen, als je voor de dermale kiest. De behandeling wordt om de 6 maanden herhaald voor het beste resultaat.

2. Mechanische peeling

Bij microdermabrasie worden dode huidcellen verwijderd door gebruik te maken van kleine zandkristallen. Donkere huidjes moeten opletten, want die hebben meer kans op pigmentvlekken na de behandeling. Ook voor de gevoelige huid is deze behandeling niet top. Bij een mechanische peeling worden dunne lagen van de huid immers verwijderd, wat niet ideaal is als je vaak huidproblemen hebt.

3. Chemische peeling

Als je puistjes en mee-eters hebt, gebruik je liefst een cleanser, moisturizer of een behandeling die AHA (alfa-hydroxycarbonzuren) bevat zoals glycolzuur en melkzuur of BHA (bèta-hydroxycarbonzuren) als salicylzuur. Deze zuren verwijderen olie en dode huidcellen die op je huidoppervlak puistjes veroorzaken. Ook tegen rode vlekjes en littekens zou het helpen.

4. Micro-needling-therapie

Micro-needling-therapie met radiofrequentie is een methode die energie gebruikt in plaats van licht. Een intense energiestoot en de warmte van de radiofrequente straling doordringen met de microscopische naalden de huid. Hierdoor transformeert het littekenweefsel. Uit klinische onderzoeken blijkt dat na drie of vier sessies je acnelittekens al voor 75% verbeterd zijn.

5. Gebruik retinol

Als je producten met retinol, een andere naam voor vitamine A, aanbrengt op je gezicht verminderen ze littekens omdat ze vervelling stimuleren. Dankzij deze snelle huidcelvernieuwing wordt de huid weer egaal. Diepere littekens reageren minder goed op retinolbehandelingen en ook de gevoelige huid blijft beter weg van retinol.

6. IPL-laserbehandeling

IPL (Intense Pulsed Light)-lasers hebben een ontstekkingsremmend effect waardoor ze de bacteriën die acne veroorzaken kunnen bestrijden. Vooral de Ellipse Frax 1550-laser vermindert oppervlakkige littekens omdat het de huid opwarmt en stimuleert om collageen aan te maken. De pijnloze behandeling is vooral effectief bij lichtere huidskleuren maar onthoud dat het diepere littekens niet helemaal wegkrijgt.

7. Smeer SPF

Het is al-tijd belangrijk SPF te smeren. Zeker als je jouw huid wil beschermen tegen beschadiging op langere termijn, zoals huidkanker en huidveroudering. Wie last heeft van acnelittekens of peelbehandelingen ondergaat, heeft nòg meet baat bij SPF, omdat pigmentvlekken anders nog extra duidelijk kunnen worden.

8. Verzorg met niacinamide

Peelingingrediënten als salicylzuur en glycolzuur hebben hun effect bewezen, maar niacinamide (vitamine B3) zou ook heel effectief zijn in het verbeteren van acnelittekens. Het heeft een versterkend en gladmakend effect op de oneffen huid.

Bron: Elle UK

Meer beautygeheimen