Er wordt steeds vaker gegoogeld naar ‘strawberry legs’ (ofte: aardbeibenen) en de kans is groot dat ook jij ze weleens hebt. Niks zoets aan, vinden wij, en dus leggen we graag uit wat het is en hoe je ervan afkomt.

Hoe zien ‘aardbeibenen’ eruit?

Aardbeibenen zijn hypergepigmenteerde puntjes die verschijnen op de plaats van een haarzakje. Ze ontstaan wanneer olie, bacteriën en dode huid in de haarzakjes of (vergrote) poriën bloot komen te liggen en oxideren na aanraking met de lucht. Ze lijken wat op de bultjes van een aardbei, vandaar dus de term. Soms kan er ook wat roodheid of schilfering rond de stipjes ontstaan.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door BodyBlendz® (@body_blendz)

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Hoe maak je komaf met ‘aardbeibenen’

Volgens huidexpert Sam Bunting is scheren de nummer één oorzaak van deze geoxideerde bultjes. “Ik was intussen consultant bij heel wat scheermerken en weet als geen ander dat gereedschap en scheertechniek belangrijk zijn,” aldus de dermatologe uit Londen. Hieronder haar stappenplan:

  1. Verwarm je beenhaartjes goed zodat ze zacht worden en de wrijving minder is. Minder trauma = minder huidirritatie.
  2. Gebruik een niet-uitdrogende scheergel. Tip: een vochtinbrengende douchecrème of -schuim is soms slimmer dan een doorsnee scheercrème, die vaak vol parfum en alcohol zit.
  3. Gebruik een vers scheermesje en ga niet meer dan één keer over een bepaald gebied.
  4. Overweeg om met het haartje mee te scheren als je last hebt van ingegroeide haren.
  5. Wat ook helpt bij ingegroeide haren, is een chemische peeling op basis van melkzuur. Chemische peelings zorgen ervoor dat de haartjes niet vast komen te zitten eenmaal ze door het huidoppervlak komen.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Toch kunnen, naast ontharen, ook nog andere dingetjes ‘aardbeibenen’ veroorzaken. Het kan bijvoorbeeld ook een symptoom zijn van folliculitis, een veel voorkomende infectie van de haarzakjes die puistjes en uitslag veroorzaakt. Of van keratosis pilaris, een aandoening die je doorgaans vooral op je armen ziet waarbij keratine in de poriën ophoopt en ‘chicken skin’ veroorzaakt. “Hier is de behandeling gericht op het verminderen van schilfering rond de haarfollikels,” aldus Sam Bunting. “Ik hou van AHA’s maar niacinamide en bakuchiol zijn zeker ook het proberen waard. Zoek naar lichaamslotions die ontstekingen helpen kalmeren en chemisch peelen. Ze helpen meteen ook bij het voorkomen van ingegroeide haren.” Raadpleeg bij twijfel altijd de dermatoloog voor de juiste diagnose.

Duurzaam mesje met vervangbaar scheerblad

SQÓN
€ 29,95 – Shop het hier

Hydraterende body wash

Ray
€ 24 voor 500 ml – Shop het hier

Reinigingsgel voor de ruwe huid

CeraVe
€ 12,26 voor 236 ml bij de apotheker.

Bodylotion met een zurenmix en niacinamide

Drunk Elephant
€ 24 voor 240 ml – Shop het hier

AHA-huidserum met melkzuur

REN
€ 42 voor 200 ml – Shop het hier

Hydraterende lichaamscrème met melkzuur

dermalogica
€ 37 voor 295 ml – Shop het hier

Meer beautytips

Openingsbeeld: Pexels.