Het is zover: daar steekt die eerste grijze haar de kop op. Of je nu twintig, dertig of vijftig bent, het overkomt iedereen op een ander moment en de meeste vrouwen vinden het een ramp (hoewel er ook heel wat voordelen aan verbonden zijn). Maar zegt de leeftijd waarop je ‘t krijgt iets over de gezondheid van je haar? Vogue Nederland vroeg het aan haarexpert Avelon Boone van Haarshop.nl.

Zeven haren met pigment

Is het in de eerste plaats wel zo verstandig om die grijze lokjes zomaar uit te trekken? Wel volgens Boone doet er een fabel de ronde dat wanneer je één grijs haar uitrekt je er twee voor in de plek krijgt. Gelukkig heeft zo’n haar geen hersenen en is dat dus niet het geval.

Als je al op vroege leeftijd grijs haar krijgt, wil dat niet zeggen dat je jouw coupe slecht hebt verzorgd. Volgens wetenschappers zijn vooral je genen de oorzaak. “Grijs haar krijg je wanneer er zeven gekleurde haren uit één haarzakje zijn gevallen. Elk haarzakje heeft dus in totaal zeven haren met pigment en als die allemaal weg zijn, blijft er enkel grijs haar over” vertelt Boone.

Zorg voor je haar

Toch zeggen grijze haren ook iets over je gezondheid. Als je ziek bent of veel stress hebt, steken ze immers sneller de kop op. Het is belangrijk de juiste vitamines op het menu zet zodat je haar minder snel verouderd en grijs wordt. Denk vooral aan Vitamine D en Vitamine B12. Ook de juiste producten kunnen de klok een wijzer terugdraaien:

Shampoo voor grijs haar

Okara Silver van René Furterer
€ 20 – Hier te koop

Deze zachte zilvershampoo herstelt, beschermt en wast grijs haar én voorkomt een gele tint dankzij zijn corrigerende violette pigmenten.

Pre-shampoo behandeling

Living Proof
€ 28 – Hier te koop

De Living Proof Timeless-collectie behandelt het haar met aminozuur, proteïnen en ceramide-achtige lipiden. Hierdoor zou het uit zichzelf tekenenen van veroudering voorkomen en zelfs terugdraaien. Gebruik dit busje vòòr je jouw shampoo aanbrengt.

Herpigmenterende behandeling tegen grijs haar

Phyto RE30
€ 49 – Hier te koop

Phyto vond een middeltje dat in staat is grijs haar te bestrijden: peptide RE30. Dit bestanddeel zou grijs haar kunnen herpigmenteren aan de wortel door de stimulatie van de natuurlijke pigmentatiemechanismes. Bovendien beschermt deze peptide je haar tegen depigmentatie door oxidatie tegen te gaan.

Meer over haar