Onder de categorie ‘ultra-herstellende haarproducten’ valt het woordje ‘bond’ steeds vaker. Géén James Bond, al heeft het goedje wél dezelfde superkrachten. Verwacht je aan een toverformule die beschadigd, droog en fragiel haar van binnenuit herstelt.

Wat zijn bond-repair producten?

Wat willen Bond Repair, Bond Building, Bond Maintenance… op al die nieuwe haarproducten precies zeggen? Wel, je haar is gemaakt uit chemische bruggen die te klein zijn om met het blote oog te zien. Zwavel, de sterkste brug, stabiliseert de proteïneketens die instaan voor de gezondheid en elasticiteit van je haar (het manipuleren van zwavelbindingen vormt bijvoorbeeld de basis voor een permanente golf of krul). Daarnaast heb je ook hydrogene bindingen, verantwoordelijk voor de weerbaarheid van je haar tegen externe elementen als water en hitte. Ze zorgen ook voor de textuur en vorm van je coupe. Dan heb je nog zoutbindingen, de zwakste van de drie. Ze breken als het haar te alkalisch of te zuur is. Zo’n ‘Bond’ producten zijn hier meestal op voorzien met een aangepaste pH.

Door dezelfde ‘chemie’ te gebruiken kan je al deze bruggen herstellen en versterken. Bond-producten bevatten aminozuren, de bouwstenen van proteïnen, die van nature in de haarstrengen voorkomen. Ze werken dus net hetzelfde als keratine en andere proteïnebehandelingen maar op een nòg dieper niveau. Waar sommige producten aan de oppervlakte werken (en enkel de haarschubben herstellen) kunnen producten met aminozuren dieper binnendringen, tot de cortex.

Wie heeft er baat bij?

Droog, beschadigd en fragiel haar snakken naar zulke ingrediënten. Vooral als je jouw haar kleurt of bleekt, kunnen Bond-producten helpen. Je hebt dan echt extra bescherming nodig tegen chemische schade. Verder hebben alle haartypes en -lengtes er baat bij; iedereen kan wel extra sterkte van binnenuit gebruiken.

Tot voor kort kon je zo’n producten enkel bij de kappers krijgen als salonverzorging. Nu brengen professionele en consumentenmerken ze ook op de doorsnee markt zodat je er thuis mee aan de slag kan. Koop je een shampoo, conditioner, haarmasker, olie of styling crème, let dan wat er op de ingrediëntenlijst staat. Zoek naar ‘amino’ of ‘amo’. Ook glycine en L-cysteine zijn twee goeie aminozuren waarnaar je kan kijken in de INCI-lijst.

Bb.Bond-Building Repair van bumble and bumble

De nieuwe Bb.Bond-Building-lijn van bumble and bumble herstelt haar van hitte en chemische schade door haarkleuring. Het bevat een Honing Bond-Building Complex dat nieuwe bruggen bouwt en het haar herstelt van de cortex tot de schub (van binnen naar buiten dus). Honing zorgt voor zacht haar en bevordert de elasticiteit zodat het minder snel breekt. De producten zijn bovendien kleurveilig en vrij van sulfaten.

Nieuw zijn de shampoo (€ 30 voor 250 ml), conditioner (€ 33 voor 200 ml) en treatment (€ 37 for 125 ml) te koop bij Ici Paris XL.

Acidic Bonding Concentrate van Redken

Na 60 jaar onderzoek in de haarwetenschap lanceert Redken z’n meest geconcentreerde behandeling voor herstel, verzorging en bescherming tegen kleurvervaging: Redken Acidic Bonding Concentrate (ABC). Deze nieuwe lijn biedt een technische behandeling in het salon én producten voor thuisgebruik. In het salon worden de 3 belangrijkste bouwstenen van het haar aangepakt: proteïnen, hydratatie en pH. Zo’n behandeling bij de kapper herstelt zichtbaar schade in één enkele behandeling. De thuislijn, geformuleerd met citroenzuur, een alpha hydroxyzuur, versterkt verzwakte verbindingen om het haar te versterken na een ontkleuring of kleuring in het salon.

De lijn voor thuisgebruik met een shampoo (€ 30 voor 300 ml), conditioner (€ 30 voor 300 ml) en leave-in verzorging (€ 30 voor 150 ml) vult de salonbehandeling aan. Het gamma is exclusief beschikbaar bij Redken kapsalons.

Keune Healthy Blonde van Keune Haircosmetics,

Binnen Keune Healthy Blonde lanceert Keune Haircosmetics twee nieuwe producten: Keune Ultimate Blonde After Blonde Treatment en Keune Care Silver Savior Foam Treatment; producten die je vòòr de kleuring gebruikt in het salon. Hun Bond Fuser-technologie vormt een unieke samenstelling die de bestaande disulfidebruggen beschermt en nieuwe verbindingen tot stand brengt. Dit natuurlijke complex op plantaardige basis bestaat uit L-arginine – een aminozuur dat van nature in het menselijk lichaam voorkomt – en glucose, een type suiker. Tijdens het bleekproces worden deze ingrediënten automatisch geactiveerd, waardoor nieuwe chemische verbindingen tot stand komen. Zo raakt het haar tijdens de blondeerbehandeling minder beschadigd. Het resultaat: glanzend, gezond en vooral sterk blond haar!

De nieuwe producten Keune Care Silver Savior zijn vanaf nu uitsluitend in professionele salons beschikbaar. Je hebt ook producten voor thuisgebruik: Silver Savior Shampoo (€ 18,45 voor 300 ml), Silver Savior Conditioner (€ 19,30 voor 250 ml) en Silver Savior Mousse (€ 23,45 voor 200ml).

Meer over jouw haar

Openingsbeeld: Keune Healthy Blonde van Keune Haircosmetics.