Een jojo-effect vermijden blijft moeilijk al zijn er wél enkele ruggensteuntjes die kunnen helpen. Nele Callewaert, Master LO en diëtiste bij Nieuw Eetverbond, schudt ons eerst even wakker: “Snel en slank vallen niet met elkaar te rijmen. Het duurt gemiddeld zo’n 6 maanden om tot nieuwe, positieve gewoontes te komen.”

De gouden regels van Nele Callewaert

1. Verbieden = verliezen

Bepaalde voedingsmiddelen plots schrappen, kan ervoor zorgen dat je net meer honger krijgt waardoor je het jojo-effect in gang zet en dat moet je vermijden. “Dingen verbieden én je hongergevoel negeren, werkt als een rode lap op een stier; bij een uitgesteld verlangen in combinatie met een hongergevoel is er op een gegeven moment geen houden meer aan,” volgens Nele Callewaert.

2. Eet mindful

Ook stress heeft op verschillende vlakken invloed op je kilo’s. De manier waarop je gaat eten bij stress is bijvoorbeeld anders. “Onbewust eten zorgt ervoor dat je sneller eet en minder geniet. Je voelt het verzadigingsgevoel niet automatisch aan omdat je niet 100% gefocust bent op je bord. Als je bijvoorbeeld naar tv kijkt, zijn je zicht en gehoor al afgeleid. Je neemt minder tijd, wat het risico op te veel eten verhoogt.”

3. Zo hou je vol

“Belangrijk is te komen tot een gezond eetpatroon dat je heel je leven volhoudt,” vindt Nele Callewaert. Haar tips:

  • Verlang je écht naar chocolade, neem dan best 2 à 3 keer per week een klein stuk. Leg je een verbod op door het enkel in het weekend te ‘mogen’ eten, dan is de drang te sterk en kun je er niet met al je zintuigen van genieten. Gevolg: je eet meer én het geeft je een slecht gevoel achteraf.
  • Hip eten moet niet. Een verse maaltijd met maar 3 ingrediënten of eentje die op 5 minuten klaar is, kunnen ook. Probeer verder eens een maaltijdbox, ze zijn vaak behoorlijk goed samengesteld.
  • Een goede manier om snel en goedkoop iets in elkaar te boksen, zijn diepvriesgroenten. Zonder toevoegingen zijn ze evenwaardig aan de verse variant en bladgroenten als spinazie zijn op het moment dat ze diepgevroren worden zelfs op hun verst.
  • Het verzadigingsgevoel treedt pas na 20 minuten op. Als je de gewoonte hebt om sneller bij te scheppen, heb je het risico om jezelf te ‘overeten’. Stel dat je rustig eet, is het wél de moeite om nog bij te nemen als je na 20 minuten nog niet verzadigd bent. Anders is de kans dat je nadien naar een vet- en suikerrijk tussendoortje grijpt groter.

Meer tips lees je in Weet waarom je (te veel) eet van An Beazar met medewerking van Nele Callewaert (Borgerhoff & Lamberigts, € 22,99).

New in town: Bibi Antwerpen

Extra duwtje in de rug nodig? Hellen en Katrien openden nog maar pas Bibi, een ‘women only’ gezondheidsspot in hartje Stad. Alles draait rond een persoonlijke aanpak, met op maat gemaakte weekmenu’s, (personal) training én coaching naar een lichaam waar jij jezelf goed in voelt. Op hun website vind je ook heel wat kookinspiratie en recepten.

Personal Training vanaf € 319, in kleine groepjes vanaf € 99 per maand. Mealprep (4 maaltijden + 1L soep) vanaf € 156 per maand. Meer info via bibiantwerpen.be.

View this post on Instagram

Klaar voor een heerlijk ontbijtrecept?⁠ ⁠ Deze ontbijttaart doet je 's avonds al uitkijken naar het ontbijt. Je kan deze ook perfect bewaren zodat je er 3 dagen lang van kan genieten.⁠ ⁠ Krijg jij hier ook al honger van? Check het recept dan snel op onze website of via de link in bio.⁠ https://www.bibiantwerpen.be/ontbijttaart-2/⁠ ⁠ ⁠ #foodie #foodfotografie #foodfoto #belgianfoodie #belgiumfoodblogger #makkelijkerecepten #watetenwe #watetenwevandaag #snelengemakkelijk #foodinspiration #lekkerkoken #gezondrecept #gezondkoken #lekkereten #eetsmakelijk #levensstijl #portioncontrol #gezondemindset #dietiste #voedingscoach #bibiantwerpen #antwerpfood #antwerpfoodie #antwerpensmaakt #antwerpenstad #antwerpenproeft #instantwerpen #gezondelunch #gezondontbijt

A post shared by BIBI by Hellen en Katrien (@bibi_antwerpen) on

Meer over voeding

Openingsbeeld: SS20 Hunkemöller x Vivian Hoorn