Dagelijks worden er verschillende verzorgingsroutines voor je gezicht naar het hoofd geslingerd. Goed cleansen, hydrateren én zeker geen oogcrème vergeten zijn zowat de basics. Maar wat met de rest van je lichaam? Anno 2020 krijgt ook jouw lijf de aandacht die het verdient.

Lief voor je lijf

Terwijl ons gezicht het meeste aandacht vraagt (het wordt immers het vaakst blootgesteld aan zon, vuil en andere – mogelijks irriterende – stofjes) mag je ook jouw lichaam niet vergeten pamperen. Een vochtinbrengende crème is key maar je kan er ook heel wat verder in gaan. Sommige ingrediënten die we in onze skincare producten gebruiken kunnen immers ook heel veel effect hebben op je lichaam.

Body skincare: de wonderingrediënten

Heel wat merken brengen producten op de markt die verschillende ‘lichaamsproblemen’ aanpakken. Hieronder vind je een lijst van veelgebruikte skincare stofjes die ook op je lijf wonderen doen.

1. AHA’s en chemische exfolianten

Op ons gezicht worden AHA’s (alpha hydroxy acids), BHA’s (beta hydroxy acids) en PHA’s (polyhydroxy acid) gebruikt als exfoliant. Ze hebben allemaal een andere moleculegrootte – hoe kleiner, hoe dieper het kan penetreren. Heb je bijvoorbeeld een gevoelige huid, dan grijp je het best naar PHA’s aangezien de molecules groter zijn en niet té diep doordringen.

Ook ons lichaam mag al eens vrijgemaakt worden van dode huidcellen. Terwijl je lijf een scrubsessie veel beter kan verdragen dan je dunne gezichtshuid kan je haar toch ook over-scrubben en beschadigen. Enter: chemische exfolianten. AHA’s zijn ideaal om een oneven textuur, trage huidvernieuwing, verstopte poriën en pigmentatie op je lichaam aan te pakken. Mix wat van je dagelijkse exfoliant met je bodylotion of investeer in een exfoliërend product, speciaal voor het lichaam. PS Ook klei is ideaal als je op je lichaam last hebt van acne of andere verstoppingen!

2. Vitamine C

Vitamine C werkt fantastisch voor je gezicht. Het injecteert de huid met een goede dosis antioxidanten (perfect als je jezelf wil beschermen tegen vervuiling), verheldert en maakt weer glad en effen. Vooral als je lijf last heeft van zonneschade (lees: pigmentvlekjes), kan het je helpen.

3. Retinol

Retinol is een afgeleide van vitamine A en doet wonderen voor je huid. Het helpt bij fijne lijntjes en de eerste tekenen van veroudering, plus het trekt de collageenproductie op gang, verbetert je teint en kan ook een oplossing zijn bij acne. Op je lichaam helpt het vooral bij dat laatste én bij stevigheid. Daarnaast grijpt het ook bij zonneschade (gebruik wel altijd in combinatie met SPF, anders verbrand je net sneller!) in. TIP: gevoelige huidjes zijn vooral gebaat bij de iets mildere bio retinoïden.

4. Hyaluronzuur

Iedereen weet intussen wel dat hyaluronzuur wonderen doet. Het is een super hydraterend ingrediënt dat 1000 keer z’n eigen gewicht aan water kan vasthouden. Ons lichaam produceert zélf hyaluronzuur maar als je het topisch aanbrengt, kan het de hydratatie van je bovenste huidlagen een boost geven. Sommige delen van je lichaam, denk aan je benen, kunnen ook uitdrogen en jeukerig beginnen aanvoelen. Vooral na een warme douche heeft heel je lijf nood aan hydratatie. Enter: hyaluron. Naast deze water-lover is ook het olie-aantrekkende squalaan een topper voor hydratatie. Kijk ook naar producten met ceramiden die de huidbarrière beschermen en zo het vocht binnenhouden. De bodylotions van CeraVe zijn hiervoor super geschikt, want bevatten zowel ceramiden als hyaluron.

1. Resist Weightless Body Treatment met 2% BHA

Paula’s Choice
€ 26 – Shop het hier

1. AHA Smart Renewal Body Serum

REN
€ 39 via parfuma.com

1. Reinigende body bar met houtskool

Herbivore
€ 13 bij Eminessences in Brussel

2. C+C Vitamin bodycrème

Natura Bissé
€ 89,36 voor 250 ml via net-a-porter.com

3. Clean Skincare’s anti-rimpel olie met bio retinoïden

REN
€ 44,90 via bol.com

4. Moisturising Lotion voor gezicht en lichaam

CeraVe
€ 8,95 bij de apotheek

4. Hyaluronic Concentrate

The Chemistry Brand
€ 30 via chemistrybrand.com

Openingsbeeld: CeraVe

De beautyroutine van celebs