Als we het gezegde mogen geloven dan zouden ‘blondes‘ voornamelijk ‘meer fun’ hebben, maar om hun mooie haarkleur te behouden, geven ze vermoedelijk ook vooral ‘meer geld’ uit bij de kapper. Je haar stralend blond houden, vraagt immers meer onderhoud dan een donkere kleur: naast aardig wat tripjes naar de kapper en het frequente advies van een professionele colorist, heeft blond haar ook in eigen badkamer meestal een intensere beautyroutine nodig.

Het goede nieuws is dat er naast de professionele behandeling van een colorist, wel degelijk ook een aantal natuurlijke manieren bestaan om het blond in je haar wat meer naar boven te halen, of om je kruin lichter te maken. Even krachtig als een professionele bleach zijn die natuurlijk niet, maar sterk genoeg om je het gewenste resultaat te geven meestal wel.

Je haal lichter maken: zo werkt het

Voor we overgaan tot de effectieve middeltjes waarmee je zelf aan het blonderen kan slaan, is het handig om weten waar je precies mee bezig bent. Je haar ‘lichter’ maken, komt immers in niets overeen met je haar ‘verven’: terwijl er tijdens het verfproces een ‘kleurtje’ óver de haren wordt gelegd, wil je bij blonderen net de donkere pigmenten uit je natuurlijke kleur halen, en de binnenste lichtere toetsen naar boven laten komen.

Om dat effect te verkrijgen, moet je allereerst doordringen tot in de haarschacht van elk sprietje om daar de kleur te doen verdwijnen. Denk aan een bleekmiddel dat je gebruikt om een donkere vlek uit een witte blouse te halen: dat is precies wat een ‘bleaching product’ doet met je haar. Terwijl het bleekmiddel doordringt tot diep in de haarzakjes, zorgt de ‘hydrogen peroxide’ ervoor dat er een oxidatieproces in je haar op gang komt, waardoor alle bestaande kleur eruit trekt. Het is de combinatie van peroxide en bleekmiddel die ervoor zorgt dat de donkere pigmenten verdwijnen en dat de lichte tinten eruit worden ‘gelift’.

Opgelet wel: want dit vrij chemische proces kan je ‘gebleekte’ haar best dos en broos doen aanvoelen. Je bleach aanvullen met een paar intens voedende en verzorgende producten is dan ook de boodschap.

6 x natuurlijke middeltjes om je haar te blonderen

Gelukkig voor je portefeuille, hoef je voor die ‘bleach’ dus niet meer maandelijks een tripje naar de kapper te maken, want ook tal van huis-, tuin- en keukenmiddeltjes geven je wel degelijk het gewenste blondere’ effect. Met deze zes natuurlijke producten blondeer je je haar makkelijk zelf.

Citroensap

Eén van de oudste trucjes uit het boek: een poosje in de zon gaan liggen met je haar gedrenkt in citroensap – en op je gelaat uiteraard een hoge SPF-factor. Het zuur in citroensap zorgt er namelijk voor dat de PH-waarde van je haar verandert. Voor een maximaal effect kan het sapje echter nog duwtje in de rug gebruiken: enkel in combinatie met een warme temperatuur kan het zuur tot diep in de haarschubben doordringen, de structuur openbreken en de lichte kleuren ‘eruit’ liften.

Voor een optimaal effect, raadt coloriste Anja Burton het volgende aan: “Pers het vocht van een citroen in een spray-busje en spray het gelijkmatig over je haar. Werk lok per lok om een natuurlijk effect van highlights te verkrijgen. Laat je haar vervolgens drogen in de zon. Deze techniek werkt gebruikelijk het best bij mensen die zelf al aardig wat blonde schakeringen in hun haar hebben zitten.” Een extra tip voor wie het zou willen proberen wel: vermijd dat het citroensap op je huid terecht komt, want dat zou ‘verbranden’ wel eens in de hand kunnen werken.

Azijn

View this post on Instagram

Blondie 🌻

A post shared by Doralys Britto (@doralysbritto) on

Ook een spoeling met azijn kan de lichte tonen in je haar naar boven halen. Azijn gebruiken als blondeer-middel, vraag wel enige voorzichtigheid: wiens haar zich al in een vrij droge en broze staat bevindt, kan het misschien beter niet proberen. Is je haar aan de dikke kant en voorzien van een gezonde glans, dan kan het wel. Zorg er wel altijd voor dat je uiteindelijke brouwsel slechts uit 50 procent azijn bestaan, aangelengd met 50 procent water.

“Bij mensen met bruin haar, kan deze methode er wel eens voor zorgen dat er een paar bronstinten boven komen”, waarschuwt coloriste Ashley Schafer. “Om ongewenste warme kleuren te vermijden, kunnen brunettes best witte azijn gebruiken. Op die manier stimuleren ze de ‘koelere tinten’ in hun natuurlijke kleur. Ook voor blondjes kan witte azijn zorgen voor eenzelfde effect. Blonde vrouwen die net wel de warme kleuren in hun haar willen accentueren, gaan dan weer best voor appelazijn.

Honing

View this post on Instagram

Dimensional golden highlights for @bessibabe 💕

A post shared by Ashley Leann (@kewltones) on

Een verrassend middel in een rijtje misschien, maar ook honing kan de lichtere tinten in je haar in de verf zetten. De verantwoordelijke daarvoor? Het enzym ‘glucose oxidase’ – een bestanddeel dat aan honing wordt toegevoegd om suikers af te breken en om ervoor te zorgen dat het bijenproduct langer bewaard kan worden. Voeg aan honing echter wat water toe en de ‘glucose oxidase’ zet zich om in hydrofgen peroxide. Om de ‘blonderende’ capaciteiten van honing te vergroten, kan je er bovendien nog wat kaneel of kardemom aan toevoegen.

Kies je voor honing, breng die dan idealiter aan op vochtig haar: het water dat nog in je haar zit helpt het chemische proces immers op gang te brengen. Draai het haar met honing en al vervolgens in een dotje en draag er een douchekapje overheen. Laat het goedje zo’n een tot vier uur intrekken – afhankelijk van hoe licht je je haar wil en van hoe donker je kleur van nature. Ook hier kan hitte het gewenste resultaat een handje helpen: haal dus geregeld je haardroger eens boven en blaas een beetje warme lucht onder je kapje.

Baking soda

Vaak gebruikt als bleekmiddel voor tanden, maar ook perfect bruikbaar voor het bleachen van je haar: baking soda. Hoe je het best aanbrengt? Meng een eetlepel baking soda met 100 ml warm water. Idealiter wil je een perfect egale en vloeiende substantie verkrijgen, die noch te dik noch te lopend is. Het mengsel aanbrengen doe je best met een haarverf-borstel en wat de techniek betreft: probeer eens een DIY balayage!

Breng het goedje lok per lok aan en verpak daarna in folie. “Hou het middel weg van je schedel en pak vooral de uiteindes van je haar en ook de zones rond je gezicht goed aan”, zegt Schafer. Ook hier zorgt een beetje ‘hete lucht’ weer net voor die extra boost.

Zeezout

“Mijn persoonlijke favoriet onder de natuurlijke highligters misschien wel, is zeezout”, zo klinkt het bij Anja Burton. “Het laat de lichte tinten in je haar – die je waarschijnlijk als kind wel had – weer helemaal opleven en legt ook een hernieuwde gloed over je haardos. De perfecte en bovendien erg ontspannende manier om je haar lichter te maken? Trek een dagje naar het strand en dompel je hoofd met haar en al in de zee en laat het natuurlijk drogen in wind en zon.

Geen kans om richting kust te trekken: geen probleem, vermeng dan gewoon een eetlepeltje zout met een half kopje warm water, breng het mengsel aan op je haar en laat 20 minuten intrekken.

Kamille

Tot slot, beschikt ook dit kleine bloemetje over uitstekende blonderende capaciteiten. In de bloemblaadjes van kamille bevindt zich namelijk een pigment genaamd ‘apigenin’. Dat pigment creëert een gouden gloed die zich bij gebruik onmiddellijk hecht aan de haarschacht. Hoe je dit middel best aanbrengt? “Verdun het kamille-extract met water en breng aan op vochtig haar. Verdeel het mengsel overheen je lokken met een brede kam. Ook hier weer zal het chemische proces versneld worden door warme lucht, dus gebruik bij voorkeur je haardroger of ga een poosje in de zon zitten.

Ben je al gezegend met lichtere tinten in je haar, dan kan het volstaan om het doosje kamille-thee te gebruiken dat je sowieso al in je kast hebt staan. Laat een zakje voldoende lang in heet water trekken en dip er vervolgens je haarpunten in. Leuke extra voor vrouwen met kwetsbaar haar: dit middeltje is het uitgelezen blondeermiddel voor jullie, daar kamille ook erg kalmerende en verzorgende bestanddelen heeft, die het haar intens voeden en mooi glad en zacht maken.

Wil je echt álles uit de kast halen, wees dan ook zker niet bang om verschillende methodes met elkaar te combineren, zo luidt het advies van de professionele coloristen. After all: alles is natuurlijk, dus baat het niet, dan schaadt het niet.

Meer lezen over kapsels en haar:

Openingsbeeld: & Other Stories

SOURCE: byrdie.com