Als we over skincare praten, gaat het doorgaans over crèmes, serums, maskers en af en toe een scrub. De standaardreiniger wordt zelden besproken, en hoogstwaarschijnlijk staat er bij jou op het schap ook een ‘simpel’ exemplaar, waar je niet hard hebt over nagedacht. Ach, als-ie mijn make-up maar weghaalt, zoiets. Alleen: het product waarmee je je huid schoonmaakt, is belangrijker dan je denkt. Het is de fundering van je beautyroutine, de basis van een gezonde huid. Je kunt nog zo veel smeren, schoonheidsslapen en wellnessen: zonder een goeie grondlaag ‘pakt’ er niks. Hoog tijd dus voor een lesje cleansen-voor-beginners. Eén tip: maak plaats in je badkamer voor de nieuwe generatie schoonmakers.

Zacht is altijd beter

Je gezichtshuid krijgt het best hard te verduren, want er zit natuurlijk geen dikke laag kleren omheen ter bescherming. Ons dagelijks leven is een ware aanslag op de huid: niet alleen make-up, maar ook uitlaatgassen, kookdampen, stof en dode huidcellen stapelen zich op – en die gaan heus niet vanzelf weer weg. Dagelijks schoonmaken móét, anders raken je poriën verstopt, kan je huid niet meer ademen, en krijg je allerhande huidproblemen; van uitslag tot acne.

Gelukkig voorziet onze huid een eigen reinigingssysteem. Kleine kliertjes produceren olie – wat we talg noemen – en gebruiken gezichtshaartjes om die naar je huidoppervlak te brengen. Dat zorgt voor een soort eerste barrière die beschermt tegen indringers als bacteriën of andere schadelijke spelbrekers. Maar, als er te veel vuil op je huid ligt (zoals make-up), kan dat zo’n haarfollikel blokkeren. Het is dus zaak wél te reinigen, maar niet te maniakaal, zodat je de natuurlijke reinigingssystemen van je huid niet vernietigt. “Je kiest het best voor een neutrale of zachte reiniger met een aangepaste pH,” zegt Charlotte Heylesonne, productspecialist bij Exuviance. “Ons huidoppervlak heeft immers een lichtzure pH-waarde. Een agressieve reiniger zal die natuurlijke zuurtegraad van je huid aantasten, waardoor ze kwetsbaarder wordt en sneller geïrriteerd raakt.”

Als je regelmatig een dikke laag make-up aanbrengt, is een olie – kies een natuurlijke boven een minerale – of cleansing balm heel zacht en efficiënt. Die laatste is een soort vaseline-achtige substantie die smelt op de huid en je make-up oplost, zoals de Clinique Take The Day Off Cleansing Balm (€ 33,95, via zalando.be). Om de film van een olie of cleansing balm weg te halen, reinig je je huid best een tweede keer. Double cleansing noemen we dat; een concept dat we geleend hebben van de Japanners. De geisha’s verwijderden er de dikke laag verf van hun gezicht eerst met camelia-olie. Daarna wasten ze restjes onzuiverheden weg met rijstwater. Dat zou hun teint egaler en hun huid zachter en soepeler maken.

Elk probleem z’n reinigingsritueel: droge huid

Goed nieuws voor wie niet aan het rijstwater wil, want voor elk type huid bestaat er een goeie cleanser, of je nu last hebt van acne, pigmentvlekjes, droge huid of rimpels.

“Een droge huid scrub je beter niet in de winter, tijdens de zomer kan het wél af en toe omdat je opperhuid dan dikker is”, zegt huidspecialist Thomas Maselis. Je shopt best een reiniger die niet alleen vocht inbrengt, maar ook in staat is om die hydratatie te verlengen. Daarvoor zijn melkachtige reinigers best goed.

Milky Micellar

Garnier is bekend om zijn micellaire waters; deze heeft een ‘touch of milk’. De huid wordt gereinigd zoals bij een micellair water (de micellen trekken make-up en onzuiverheden aan als een magneet) én de melk zorgt voor een prettige textuur die de huid voedt en verzacht, zonder te plakken.

Garnier (€ 6,99 bij Kruidvat)

Cleansing Milk

De cleansing milk van het Belgische Líkami heeft er sinds vorig jaar een maatje bij. Samen met de Facial Cleansing Pad is dit het ideale duo om je droge huid mild te reinigen.

Cleansing Milk van Líkami (€ 50 voor reiniger én tool bij likami.com)

Reinigen: hoe vaak is genoeg?

Volgens Maselis is het vooral belangrijk om ’s avonds het vuil van de dag en make-up eraf te halen. ‘s Ochtends kun je ook reinigen, maar dat is minder nodig. Verder moet je volgens Maselis oppassen met het kraantjeswater dat je gebruikt. “In kraantjeswater zit vaak veel kalk en zout, wat het water ‘hard’ maakt. In combinatie met een reiniger zou het een vette film op de huid kunnen achterlaten. Een waterverzachter (een toestelletje dat je aansluit op de leidingen) kan in dat geval nuttig zijn.” Probeer in élk geval een reiniger te kiezen die goed hydrateert, raadt Heylesonne nog aan.

Wat met toner?

Rest er nog één klein stapje vóór je zonder zorgen je bed in kunt: tonen. Volgens Maselis dient het om de huid te kalmeren, een fris gevoel te geven en te ontsmetten. “Een toner herstelt het pH-evenwicht van de huid en bereidt voor op de verdere verzorging”, zegt Heylesonne.

Tips voor een droge huid