Ook je huid reageert op de zon – bedek jezelf voldoende en smeer àltijd een hoge factor! – en dat zorgt soms voor verwarring. Zijn die vlekjes nu onschuldige sproetjes, ouderdomspigment, melasma… of is er toch meer aan de hand? Onze beautyredactrice ging op consultatie bij dermatoloog Dagmar Ostijn en vroeg haar hoe je afgeraakt van pigmentvlekjes door acne.

Zo herken je PIH-pigmentvlekjes

Post-inflammatoire hyperpigmentatie (afgekort: PIH) zijn pigmentvlekken die voorkomen op de plek van een litteken, na een val of chirurgie òf na acne.”

Zo voorkom je zulke pigmentvlekken

Vermijd de zon ten minste 3 maanden na ontstaan van het litteken. Plak de plek best af met een pleister of ga erover met een zonnebescherming in stickvorm. Opgelet: een dikke laag is nodig, dat wil zeggen dat je er minstens 3 keer moet over gaan.”

Zo behandel je pigmentvlekken door acne

“Je kan post-inflammatoire hyperpigmentatie laten laseren maar houdt wél best rekening met een aantal dingen. De warmte zou net extra pigment kunnen aanmaken, daarom doe je best altijd een test op een kleine zone. Er zijn verschillende soorten lasers (IPL, Nd:yag, …) en iedere behandelaar weet in principe wat zijn laser aankan en wat niet. Ervaring en kennis is dus een must.”

Zomer zonder zorgen

Openingsbeeld: Vila SS21.