Ook je huid reageert op de zon – bedek jezelf voldoende en smeer àltijd een hoge factor! – en dat zorgt soms voor verwarring. Zijn die vlekjes nu onschuldige sproetjes, ouderdomspigment, melasma… of is er toch meer aan de hand? Onze beautyredactrice ging op consultatie bij dermatoloog Dagmar Ostijn en vroeg haar hoe je het verschil ziet tussen ouderdoms- en zonnevlekjes.

Het verschil tussen een moeder- en pigmentvlek

“Voor een leek is het niet makkelijk om het verschil te zien tussen een moeder- en pigmentvlek. Een zonnevlekje zal in de winter spontaan wat bleker worden en in de zomer wat donkerder. Een moedervlek of geboortevlek daarentegen verandert niet met de seizoenen. Twijfel je of heeft je vlekje één van deze kenmerken na het ABCDE-onderzoek? Raadpleeg dan je arts.”

Het verschil tussen een ouderdoms- en zonnevlek

“Zowel ouderdoms- als zonnevlekken treden op na de jeugdjaren (hoe ouder, hoe meer jaren zon, hoe meer vlekjes) al is er wél een verschil.”

Wratachtige ‘verrucae seborrhoïcae’

“De wratachtige verrucae seborrhoïcae hebben niets met de zon te maken. Ze komen voornamelijk voor ter hoogte van de romp en in het gelaat, vaak tegen de haargrens aan. Het zijn goedaardige verdikkingen van de huid en komen voor vanaf je 40ste. Verrucae seborrhoïcae kunnen er soms zeer lelijk uitzien, met verschillende bruin- en zwartschakeringen, maar zijn altijd goedaardig.”

Vlakke ‘lentigines solaris’

“Het zijn de vlakke ‘lentigines solaris’ die door de zon veroorzaakt worden en vooral voorkomen op de door de zon blootgestelde huid, denk aan gezicht en decolleté, maar ook armen en benen. Zonnevlekken komen bijna nooit voor op de billen.”

Zo behandel je ouderdomsvlekken

Wratachtige verrucae seborrhoïcae kan je laten bevriezen of curetteren onder plaatselijke verdoving. Laat dit altijd doen door een professionele arts.”

Zo behandel je zonnevlekken

“Bij lentigines solaris is preventie belangrijk. Weer UV-stralen met een SPF 50+ en blokkeer blauw licht met ijzeroxide (kijk of je zonnecrème dit bevat). Is het te laat, dan kan je jouw zonnevlekjes laten verwijderen. Dat kan met een pigmentlaser, peeling (vraag naar jouw juiste sterkte en soort) of cryotherapie (enkel bij een solitair vlekje). Thuis kies je voor skincare met vitamine C en opblekende ingrediënten (arbutine, kojine, zoethoutwortel,…). Laat alles uitvoeren door een betrouwbare expert.”

Tip: Bij Dermadent kan je een 3D-huidanalyse laten doen waarbij ze kunnen kijken waar het pigment precies zit. Soms is het nog onzichtbaar voor het blote oog maar met speciale filters op de foto kan je het tòch al waarnemen en eventueel vroegtijdig behandelen.

Zomer zonder zorgen

Openingsbeeld: Vila SS21.