Sproeten zijn hip, maar jammer genoeg kan je ze niet in de winkel kopen (tenzij deze vette metallic variant voor op de festivalweide). Maar waar komen die schoonheidsvlekjes eigenlijk vandaan en hebben ze ook een wetenschappelijke functie?

Zien: deze vrouwelijke celebs zijn apetrots op hun sproetjes.

Holy mole(y)

Het Youtube-kanaal Scishow is dé know-it-all als het op sproetjes aankomt. Een eerste feit dat je moet weten, is dat je huid op de plekken van je sproeten een hoger melaminegehalte heeft. Melamine is een pigment die de kleur van je ogen, haar en huid bepaalt. Dit stofje komt bij de meesten evenveel voor op elke plek van de huid, maar bij sommigen kan er een ophoping ontstaan waardoor er sproeten tevoorschijn komen.

De reden waarom ze er zijn, is om je huid te beschermen tegen de zon. Een natuurlijke uv-filter zeg maar. Dat betekent uiteraard niet dat je ongesmeerd met een cocktail op het strand moet liggen. Stop toch altijd maar een tube met SPF in je handtas. Deze zonnecrèmes zijn onze favorieten voor de zomer.

MC1R-gen

Niet gezegend met sproeten? Dit heeft waarschijnlijk te maken met het MC1R-gen. Dat gen bepaalt hoeveel melamine jij produceert. Als je een donkere huid en bruin of zwart haar hebt, is de kans groter dat je geen sproeten krijgt. Wie een lichte huidskleur en blond of rood haar heeft daarentegen…

 

Meer huidweetjes

Bron: Harpers Bazaar NL