Dé basis voor een stralend voorkomen? Een zuivere, en perfect gave teint natuurlijk. Hoe je ervoor zorgt dat je huid altijd even vitaal en gezond oogt? Door een goede skincare routine op na te houden, zo klinkt het bij beauty- en lifestyle specialiste Caroline Hirons. “Onze huid is het grootste orgaan dat we hebben: die verdient dus best wat aandacht.”

Een hele berg luxe-producten en ingewikkelde behandelingen heb je daar volgens Caroline trouwens niet voor nodig. “Het belangrijkste is dat je elke dag de tijd neemt om een simpele basisroutine te herhalen.”

Simpel, maar onderhoudend

Hoe zo’n basisroutine er precies uitziet. Dat hoeft volgens de beauty-experte niet al te ingewikkeld te zijn: “De ervaring leert mij dat een simpele routine op basis van simpele, maar betrouwbare producten het beste resultaat geeft. Wat belangrijk is, is dat je elke ochtend en avond een twee tot drietal minuutjes vrijmaakt om je skincare routine te herhalen. Maak er een gewoonte van: eenvoudig, maar onderhoudend.”

Dat zelfs een simpele routine voor veel vrouwen nogal overweldigend kan overkomen, begrijpt Caroline maar al te goed: er zijn immers ook zoveel producten op de markt. Welke crèmes, serums en zepen essentieel zijn en welke eigenlijk overbodig, en in welke volgorde je de gekozen producten dan best aanbrengt? De ochtendroutine van Caroline Hirons op een rij!

Skincare: 7 x de ochtendroutine van Caroline Hirons op een rij

1. Begin met een cleanser

Het is erg belangrijk om je huid elke ochtend grondig te reinigen. Even grondig als ‘s avonds hoeft die ochtendlijke cleanse niet te zijn, want ‘s ochtends hoef je alvast geen make-up resten te verwijderen. Maar je huid ontdoen van nachtelijke afvalstoffen met een warme, fluweelzachte en voedende reinigingsmelk, balsem of gel kan zeker geen kwaad. Kies ‘s morgens liever niet voor een foaming cleanser, waarschuwt Caroline, want die drogen – zeker een ouder wordende – huid te veel uit.

Vergeet bij deze stap ook zeker je hals en decolleté niet: dat deel van je lichaam hoort immers ook bij je facial skincare.

2. Mijd scrubs en toners, maar exfolieer met acids

Vergeet al te harde scrubs of toners, maar gebruik wel exfoliërende acids om je huid grondig te zuiveren. Eén van de producten die Caroline zelf het liefst gebruikt, is de Biologique Recherche Lotion P50, maar probeer altijd meerdere acids in je skincare-arsenaal te hebben. Ga voor één mildere variant en één meer actieve acid en probeer beide om de dag afwisselend te gebruiken.

Wil je de kosten drukken en vind je één exemplaar wel voldoende: ga dan voor een mildere toner die in plaats van één keer, twee keer per dag gebruikt, of voor een sterker exemplaar dat je dan enkel ‘s avonds aanbrengt.

3. Hydrateer met een facial mist

Laat de hydratatie van je huid liefst in fases verlopen. Als een eerste, voorbereidende stap: maak je huid wakker door middel van een facial mist of een hydraterende watergel. Wie graag een spray aanbrengt, zorg ervoor dat die zeker glycerine of hyaluronic acid bevat. De persoonlijke favoriet van Caroline: La Roche-Posay Toleriane Ultra 8 (€17).

4. First things first: breng eerst oogcrème aan

Een fout die veel vrouwen maken, is dat ze eerst hun all-round moisturizer aanbrengen en pas vervolgens overschakelen op hun oogcrème. Als je in die volgorde te werk gaat, zal de dunne huid onder en rond je ogen echter al verzadigd zijn door de vaak rijkelijke dag- of andere crèmes die je gebruikt. Om ervoor te zorgen dat je oogcrème wel nog goed kan intrekken en het werk kan doen waarvoor hij specifiek ontwikkeld werd, smeer je hem na het aanbrengen van het klaarmaken van je huid door een verfrissende spray dan ook eerst.

De oogcrème waar Caroline bij zweert? Sunday Riley Auto Correct eye cream (€27,95), volgens de beauty-specialiste de ideale all-rounder.

5. Sandwich je serums en olies

Over deze stap in je ochtendroutine bestaat het meeste verwarring zegt Caroline. Maar je serums en olies breng je liefst tussen het hydraterend preppen van je huid en de effectieve moisturizer zelf. Ik wissel een paar druppeltjes serum altijd af, met een paar druppeltjes facial oil voor het beste resultaat.

6. Hydrateer en bescherm

Je moisturizer is eigenlijk het beschermende laagje dat je na alle andere voedende producten over je huid heen legt. Veel mensen steken veel te veel tijd in het uitzoeken van een perfect product voor deze fase, terwijl ze wel alle voedende stappen ervoor vergeten. Waar je op moet letten bij het uitkiezen van een goede moisturizer? Vermijd allereerst producten die je een ‘matterend’ effect beloven: je huid is immers niet gemaakt om mat te zijn. Of, zoals Caroline het zegt: ‘Your skin has plenty of time to be matt when you’re dead.’

Heb je last van een vrij vette, glanzende huid, kies dan eerder voor serums met een kleine dosis hyaluronic acid en voor olie-vrije moisturizers. De favoriete dagcrème van Caroline: Jordan Samuel Skin The Performance Cream (€ 38).

7. Sluit altijd af met een SPF-factor

Tot slot is je huid ook gebaat bij een degelijke bescherming tegen luchtvervuiling en tegen schadelijke UV-stralen van de zon. Sluit je dagelijkse skincare ochtendroutine dan ook altijd af met een product met een degelijke SPF-factor. Hoeveel van het product je best aanbrengt? Een toefje van ongeveer een walnoot groot, zo klinkt het bij Caroline.

Let wel: dat je afsluit met een SPF-crème wil niet zeggen dat je je moisturizer achterwege kan laten. “Wie een extra regenjas aantrekt bij slecht weer, zorgt er toch ook niet voor dat ‘ie eerst wel al z’n andere kleding uittrekt”, zo klinkt het.

Caroline raadt aan altijd te kiezen voor een product met SPF-factor 30 of hoger. Een goede keuzes uit het aanbod is bijvoorbeeld Anthelios SPF-crème (€13,50) van La Roche-Posay.

Shop je eigen at home skincare-routine volgens Caroline Hirons hier:

Luxueuze reinigingsbalsem met zachte baobab olie

Evolve (via Things by Dings), € 36. Koop hem hier

Vloeibare exfoliant tegen puistjes en mee-eters

Paula’s Choice, € 34. Koop hem hier

Multi-beschermende & hydraterende face mist SPF 30

The next best things, € 40. Koop hem hier

Verfrissende oogcrème tegen zwelling en vermoeidheid

Origins Ginzing, € 27,30. Koop hem hier

Multi-technologisch serum met hyaluronzuur

The Ordinary, € 14,80. Koop het hier

Minimalistische moisturizer voor een goede bescherming

 

Jordan Samuel, € 38. Koop hem hier

Meer lezen over skincare en beauty in quarantaine:

SOURCE: You Magazine