Deze hacks raden dermatologen aan bij de behandeling van acne

Iedereen krijgt weleens te maken met onzuiverheden en weet dan ook dat het je zelfvertrouwen naar beneden kan halen. Acne is hét huidkwaaltje waar 80% van de mensen tussen 11 en 30 jaar last van krijgt. Tussen 20 en 40 jaar heeft nog zo’n 40% van de vrouwen regelmatig puistjes. Wil je het behandelen? Volg de raad van een dermatoloog en probeer onderstaande formules.
Celebs hebben het ook
Er stroomt weleens een golf onbewerkte acne foto’s van celebrities over sociale media. Chrissy Teigen deelde op Twitter bijvoorbeeld al eens een video van haar slechte huid tijdens haar maandstonden…
Klik hier om dit alsnog toe te laten
… en sommige celebs gaven er meteen ook enkele tips bij rond wat voor hen écht werkt. Zo smeert Dakota Fanning een puistencrème van Mario Badescu.
Klik hier om dit alsnog toe te laten
Het stappenplan van de dermatoloog
Zoals je ziet: acne kan bij iedereen opduiken. Daarom is het belangrijk deze huidaandoening zo effectief mogelijk te behandelen. Is voor jou tandpasta hét geheime trucje? Stop daar dan asap mee. Het is inderdaad een goedkope quick-fix die je puistjes zullen uitdrogen, maar de sodium en fluoride die erin zitten, veroorzaken irritaties waardoor je huid er straks nòg erger aan toe is. Wat wél werkt? Dit stappenplan, aangeraden door dermatologen:
1) Reinig élke dag
Volgens dermatoloog Thomas Maselis is het vooral belangrijk om ‘s avonds het vuil van de dag en make-up eraf te halen. ‘s Ochtends kun je ook reinigen maar dat is minder nodig. Verder moet je volgens Maselis oppassen met het kraantjeswater dat je gebruikt: “In kraantjeswater zit vaak veel kalk en zout, wat het water ‘hard‘ maakt. In combinatie met een reiniger zou het een vette film op je huid kunnen achterlaten. Een waterverzachter (toestelletje dat je aansluit op de leidingen) kan in dat geval nuttig zijn.” Kies een cleanser speciaal voor de vette acnehuidjes zoals één van deze.
2) Gebruik een non-comedogene moisturizer
Na het reinigen gebruik je best een gelcrème die niet-comedogeen is. Dat zal zwarte puntjes voorkomen. Zelfs vette huiden hebben een moisturizer nodig, want een teveel aan olie wil niet zeggen dat je huid voldoende hydratatie krijgt. Je huid voeden zorgt ervoor dat de barrièrefunctie goed behouden blijft, van groot belang voor een gezonde huid.
3) Exfolieer op z’n minst 1 x per week
Je huid exfoliëren zorgt ervoor dat dode huidcellen meteen verwijderd worden van het huidoppervlak. Hierdoor heb je instant een heldere teint. Op lange termijn zal het de ontwikkeling van zwarte puntjes ook verminderen. Let wel: deze stap mag je niet té vaak doen om een geïrriteerde huid te vermijden. “Een droge huid scrub je best niet in de winter, tijdens de zomer kan het wel af en toe omdat je opperhuid dan dikker is,” volgens Thomas Maselis.
4) Retinol helpt écht
Een product met retinol voor je gaat slapen, maakt je poriën proper, vermindert de vorming van zwarte en witte puntjes puntjes én kalmeert roodheden.
5) Kies je make-up bewust
Je mag absoluut nog make-up dragen als je acne hebt maar kies wel juist. Ga voor een olievrije foundation of BB crème die de dekking biedt die je nodig hebt maar niet verstopt. De minerale make-up van het Belgische merk Cent pur Cent is een goeie optie.
6. Knijp niet!
Knijp, krab en pits zo weinig mogelijk aan puistjes. Dit zorgt voor beschadiging van je huid en kan leiden tot permanente pigmentatie vlekjes en littekens.
Enkele anti-acne middeltjes
Als je acne ernstig is, kan je beter de hulp inschakelen van een professional. Dermatologen hebben heel wat behandelingen, denk aan stoom facials, chemische peelings, laserbandelingen of een antibioticakuur.
Meer over acne
- Emma Stone en Meghan Markle hetzelfde middeltje tegen acne
- Getest: behandeling tegen acne bij volwassenen
- 9 huidvriendelijke manieren om zwarte puntjes te verwijderen
- Volgens de dermatoloog van Kendall Jenner zorgt deze beautyfout voor acne