Deze zonnecrème is volgens een apotheker momenteel het populairst

Lise Milbou
Lise Milbou Lifestylejournalist

Sun is out en dat betekent: smeren! Twijfel je nog welke zonnecrème je dit jaar zal aankopen? Margaux Claes, apothekeres bij Newpharma, verklapt wat het vaakst over de toonbank vliegt – misschien helpt dàt je wel op weg.

Aan welk type zonnebescherming wordt in ons land de voorkeur gegeven?

“In het assortiment zonverzorgingsproducten waren de populairste oplossingen tussen januari en maart 2021 zonnebeschermingsproducten (56%), bruiningssupplementen (18%), zelfbruiners (14%), aftersunlotions (9%) en lippenbalsems (1,6%).

Als we de verkoop van zonbeschermingsproducten in mei vergelijken met dezelfde periode vorig jaar, zien we een stijging van 23% (mei 2021 in vergelijking met mei 2020). Logischerwijze stijgt de verkoop naarmate we dichter bij de zomer komen. Daarbij zijn de crèmes nog steeds het populairst (38%), nipt gevolgd door sprays (36%) en daarna sticks (26%). Aan de gewoonten van de patiënten zien we dat voor het gelaat voornamelijk voor crèmes wordt gekozen; voor het lichaam krijgen sprays de voorkeur.”

Is er een verschil qua efficiëntie?

“Qua efficiëntie is er weinig verschil tussen zonnecrèmes en -sprays, maar het nadeel bij sprays is dat veel mensen er te weinig van aanbrengen. Als je twijfelt tussen een crème, een lotion of een spray, dan is de keuze eenvoudig: het gaat allemaal om het gemak bij het aanbrengen van het product. Crèmes zijn bedoeld voor het gezicht en komen in kleine porties uit de tube. Voor grotere lichaamsdelen zoals armen en benen zijn sprays of zonneolies gemakkelijker. Ook voor sterk behaarde lichaamsdelen is een spray handiger in gebruik. We raden hoe dan ook 2 flacons van 200ml per persoon per week aan, zowel voor crèmes als sprays, als je op vakantie gaat naar een zonnige bestemming. Normaal gezien kan je je 7-8 keer volledig insmeren met een fles van 200ml (ervan uitgaande dat je jezelf minstens 2x/dag insmeert).”

Wat met nanodeeltjes? Raadt u sprays die deze bevatten af?

“Nanodeeltjes worden veel gebruikt in crèmes maar dringen nauwelijks door de huid. Voor sprays wordt het inderdaad echter afgeraden omdat de deeltjes op die manier ingeademd kunnen worden en zo een ontsteking of allergie in de longen kunnen veroorzaken.”

Welke beschermingsfactor vliegt momenteel het vaakst over de toonbank?

“Factor 50 wordt nog steeds het vaakst gekocht (goed voor 47% van de verkoop van Newpharma), gevolgd door factor 30 (30% van de verkoop) en factor 20 (17%). Factor 15 trok slechts 6% van de patiënten aan. Vooral de gelaatsproducten van La Roche-Posay zijn onze bestsellers.

Vooral de zonnecrèmes van La Roche-Posay voor het gezicht doen het steeds enorm goed.

We zijn blij te zien dat de Belgen steeds verantwoordelijker omgaan met zonnebescherming, zoals de trends van de laatste jaren aangeven. Graag maken we dan ook van deze gelegenheid gebruik om u eraan te herinneren dat zelfs met het hoogste beschermingsniveau het belangrijk is uw gezond verstand te gebruiken: zonnebrandcrème beschermt niet tegen alle uv-stralen, en overmatige blootstelling aan de zon is af te raden, vooral tussen 12.00 en 16.00 uur.”

Beschermt een factor 50 beter dan een factor 30?

“Qua bescherming is er weinig verschil tussen factor 30 en factor 50, maar de meeste mensen smeren te weinig. Daarmee willen we zowel zeggen dat men niet frequent genoeg smeert én dat men te weinig volume smeert. Zo zakt factor 30 al snel tot een beschermingsfactor van slechts 10 of 15. Daarom is het aangewezen een factor 50+ te gebruiken. Smeer je bovendien elke 2 uur in, en steeds 30 minuten vóór je in de zon gaat.”

Hoeveel zonnecrème moet je smeren?

“Om te weten hoeveel zonnecrème we moeten smeren, kunnen we het lichaam in smeerzones opdelen:

Zone 1: je gelaat en hals
Zone 2 en 3: respectievelijk je linker- en rechterarm
Zone 4: je borst/decolleté
Zone 5: de buik tot de liezen
Zone 6 en 7: de voorkant van je benen
Zone 8: je bovenrug en schouders
Zone 9: je onderrug en bips
Zone 10 en 11: de achterkant van je benen

Bij een zonnecrème in pompflacon dien je 6 keer te drukken per zone. Voor een tube raden we een vingerlengte van het product aan voor het gezicht en de hals en 2 vingerlengtes voor elke andere zone.

Voor sprays met een melkachtige substantie geldt de volgende maat: twaalf verstuivingen voor elk van de lichaamszones (2 tot 11) en zes tot acht verstuivingen voor kinderen.

Voor nevels (dat zijn waterachtige sprays) wordt het volgende aangeraden: breng het product gul aan door twee tot drie secondes te sprayen op elke zone.”

Welke smeeradviezen heb je voor kleine kinderen?

“Voor kinderen raden we sowieso factor 30-50 aan, ongeacht het huidtype. Daarbij zijn voor baby’s zonnecrèmes met minerale filters aangewezen. Deze filters weerkaatsen uv-stralen in plaats van ze te absorberen, zoals andere zonnecrèmes met chemische filters. Bovendien worden de filters niet door de huid opgenomen, maar blijven ze op de huid liggen, hetgeen vaak ook voor een zichtbaar wit ‘laagje’ zorgt.”

Mogen mensen met een donkere huidskleur een minder hoge zonnefactor gebruiken dan mensen met een lichtere huidskleur?

“Ja, dat mag. De aangewezen factor hangt af van je huidtype. Je huidtype wordt bepaald door het melaninegehalte; dat is het lichaamseigen pigment dat je beschermt tegen uv-stralen. Er zijn 6 huidtypes: zo’n 40% van de bevolking in België heeft type 1 of 2, dat zijn de lichtste huidtypes. Voor die huidtypes is het aangewezen een zonnecrème met minstens factor 30 te gebruiken. Huidtypes 3 – 4 gebruiken best factor 20 tot 30. Mensen met huidtypes 5 of 6 gebruiken best een crème met factor 10 tot 20. Bij een hoge uv-index is het echter aangewezen een hogere beschermingsfactor te gebruiken. Bovendien smeren we nauwelijks genoeg zonnecrème, dus is zo’n hogere factor sowieso voor iedereen aangeraden. Hieronder vind je een handig schema:”

Bron: www.kanker.be 

Kan je nog eens het verschil uitleggen tussen uvA en uvB?

“Intussen beschermen de meeste crèmes tegen uvA en uvB. UvB zijn de stralen die doen verbranden, en bescherming tegen uvB wordt uitgedrukt in de bekende factor. UvA-stralen doen de huid verouderen. Die bescherming wordt niet in factor uitgedrukt, maar wordt meestal aangegeven door het omcirkelde woord “UVA” of het wordt uitgedrukt met sterren.”

Hoe lang blijft een zonneproduct goed na opening?

“Zonneproducten zijn beperkt houdbaar: ze blijven na opening gemiddeld een jaar goed. Bovendien vermindert de effectiviteit van een zonnecrème indien de fles in de volle zon heeft gelegen. De vuistregel om te bepalen of je je crème nog kan gebruiken, is een goede geur, geen verkleuring en geen schifting. Daarbij raden we het gebruik van parfum af, want parfum kan een onaangename reactie op de huid of blijvende huidverkleuring veroorzaken.”

Nog dingen waarmee je rekening moet houden?

“Een goede zonnecrème heeft steeds de hoogst mogelijke beschermingsfactor, gezien we weten dat we nauwelijks genoeg smeren en dat daardoor de bescherming afneemt. Mijn aanbevolen producten bevatten steeds de volgende kenmerken:

  • Een hoge uvA/uvB-bescherming
  • Geschikt voor de meest gevoelige en kwetsbare huid (zeer makkelijk te tolereren voor de huid van jonge kinderen, zwangere vrouwen of voor een gekwetste huid ten gevolge van een ingreep, ongeluk, ziekte…)
  • Ze prikken niet in de ogen
  • Ze bevatten geen parfum
  • Ze zijn zeer aangenaam aan te brengen (een gladde textuur, eenvoudig te hanteren, hydraterend, onzichtbaar en niet vet)

Daarbij houd ik er ook steeds rekening mee dat het laboratorium zich inzet voor het milieu en het zeeleven, met filters die geen impact hebben op het ecosysteem van de zee en oceaan. Het koraal, zoöplankton en fytoplankton hebben daardoor al voldoende geleden.
In de apotheek zetten sommige laboratoria het ontwikkelen van technologisch hoogstaande formules voorop, op vlak van huidbescherming, bescherming van het milieu en gemak in aanbrengen.”

Onze Newpharma-favorieten

Oil-Free Milky Fluid SPF 50 voor het gezicht van Lancaster

Oil-Free Milky Fluid SPF 50 voor het gezicht van Lancaster

Oil-Free Milky Fluid SPF 50 voor het gezicht van Lancaster

Wat? 50 jaar na de lancering van het eerste zonproduct herlanceert Lancaster haar zonbeschermingslijn voor de gevoelige huid met clean en oceaanvriendelijke formules. Deze zonnecrème met melkachtige textuur biedt de gevoelige huid een optimale bescherming met factor 50. De lichtgewicht textuur zorgt voor een fluweelzachte, gehydrateerde huid zonder witte waas. Bestaat ook als Oil-Free Milk SPF 50 voor het lichaam.

Voor wie? Geschikt voor de lichte en gevoelige huid die bij een korte tijd van blootstelling aan de zon niet snel bruin wordt. Terwijl helpt het exclusieve tan activator complex, uit extracten van zoete sinaasappelbloesem, geleidelijk aan een stralende, egale en langdurige bruine teint te verkrijgen.

Oil-Free Milky Fluid SPF 50 voor het gezicht (Lancaster, € 33,30 voor 50 ml).

Bee Sun Safe Lotion voor kinderen SPF 50 van Apivita

Bee Sun Safe Lotion voor kinderen SPF 50 van Apivita

Bee Sun Safe Lotion voor kinderen SPF 50 van Apivita

Wat? Bee Sun Safe is een nieuwe, natuurlijke zonnebeschermingslijn met hydraterende zeealgen en gepatenteerde propolis, die de huid beschermt tegen huidveroudering door de zon. De lichte, natuurlijke formules met 4 nauwkeurig geselecteerde zonnefilters bieden optimaal bescherming en worden uitstekend verdragen. Bovendien zijn ze veilig voor het ecosysteem van de oceanen.

Voor wie? Deze lotion bevat een zeer hoge beschermingsfactor, prima voor de gevoelige kinderhuid. Het is een lichte, streepvrije spray die water-, zand- en zweetbestendig is.

Bee Sun Safe Lotion voor kinderen SPF 50 (Apivita, € 20,26 bij de apotheek).

Photoderm COVER Touch SPF 50+ Bioderma

Photoderm COVER Touch SPF 50+ Bioderma

Photoderm COVER Touch SPF 50+ Bioderma

Wat? Een zonnebescherming met hoge factor die de huid laat ademen. Neemt de glans van je huid en de minerale poeders zorgen voor een matte afwerking die wel 8 uur blijft. Het product biedt een zeer hoge bescherming tegen UVA en UVB, maar ook tegen zichtbaar licht. Het vermindert de imperfecties dankzij het exclusieve, gepatenteerde FluidactivTM, dat de kwaliteit van het talg biologisch regelt en ook een maximale dekking garandeert dankzij de hoge concentratie aan natuurlijke pigmenten. Zo blijven vlekken en puistjes verborgen.

Voor wie? Dé zonnecrème voor gemengde tot vette huid. Hij verstopt de poriën niet, is waterbestendig, maakt geen vlekken op kleding en werkt de hele dag. Naast een mooie egale teint worden pigmentvlekken, acnelittekens en rode vlekken volledig bedekt, zonder de imperfecties te benadrukken.

Photoderm Cover Touch SPF50+ – lichte tint (Bioderma, € 18,82 bij de apotheker).

Fusion Water SPF 50 van Isdin

Fusion Water SPF 50 van Isdin

Fusion Water SPF 50 van Isdin

Wat? Het waterachtige, hydraterende Fusion Water van Isdin is vernieuwd. De formule werd herbekeken en zorgt voor een hoge bescherming tegen UV-straling plus wordt door de Wet Skin technologie makkelijk aangebracht, ook op een vochtige huid. Dit zonder in te boeten op de hoge bescherming tegen UVB/ UVA: de SPF-index is en blijft dan ook 50.

Voor wie? Dit product is olievrij en geschikt voor alle huidtypen, inclusief de gemengde of vette huid. De Sea Friendly formule bestaat bovendien grotendeels uit biologisch afbreekbare en/of anorganische ingrediënten.

Fusion Water (Isdin, € 15,29 voor 50 ml bij de apotheker).

Meer over zonnecrème

Openingsbeeld: Hunkemöller SS21.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content