Wanneer het aankomt op een zuivere en gezonde levensstijl – met ruimte voor een natuurlijke en pure lichaamsverzorging – kan de Amerikaanse actrice Jessica Alba als een waar voorbeeld dienen. Niet alleen houdt de Hollywoodster er zelf een erg bewuste manier van leven op na – met voldoende aandacht voor sport en ontspanning, een gebalanceerde body-mind, een healthy food-routine en een set bewuste skincare op het nachttafeltje – ook richtte ze ettelijke jaren geleden een eigen ‘zuivere’ beauty-lijn op – toepasselijkerwijs ‘The Honest Company’ genaamd.

In een recent interview met beauty-website byrdie deed Alba niet alleen haar visie opt ‘clean beauty’ uit de doeken, maar probeerde ze meteen ook een heel aantal vooroordelen die er in de mainstream skincare-wereld nog altijd blijken te leven rond ‘natuurlijke’ beauty-producten, te ontkrachten. “Clean beauty betekent voor mij producten met een veilige en efficiënte formule die niet alleen het gewenste resultaat behalen, maar die qua samenstelling ook nog eens uitblinken in natuurlijke en good-for-you ingrediënten.”

5 x ‘clean beauty’-vooroordelen onder de loep

Wat de vooroordelen rond ‘clean beauty’ betreft, wil Alba volgende vijf dominante mythes kort en bondig het zwijgen opleggen. Wat ons betreft alvast reden genoeg om je beauty-bag vol synthetische en van chemicaliën volgestouwde crèmes en productjes in een teug leeg te gooien, en met een – vrij letterlijk te nemen – schone lei te beginnen.

Mythe 1: een product krijgt al het label ‘clean’ mee als er geen parabenen en sulfaten inzitten

Waarheid: er is weliswaar geen door het Amerikaanse voedsel- en geneesmiddelenagentschap ontwikkelde definitie voor ‘clean beauty’, maar er bestaat wel hele lijst aan ingrediënten waarvan geweten is dat ze irritatie of gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken? Terwijl die in veel mainstream cosmetica-producten wel nog veelvuldig gebruikt worden, kan je ervan uitgaan dat ‘clean’ beautybrands deze ingrediënten wel uit hun samenstelling weren. 

Jessica Alba: “De lijst van ‘no go‘-ingrediënten die we bij Honest hanteren, omvat meer dan 3.000 items en groeit nog elke dag aan. De standaard norm waarvan we onze producten laten vertrekken is sowieso die van de reguliere EU-norm, daarbovenop worden alle ingrediënten van de lijst – en ook alle afgeleiden daarvan – uit de samenstelling geweerd.”

“Daarnaast houden we ook op vlak van wetenschappelijk onderzoek naar healthy skincare, de academische wereld nauwlettend in de gaten: telkens er een paper verschijnt met nieuwe resultaten of informatie uit de branche – dan integreren wij die informatie, en passen onze productie daaraan aan. Veel mainstream beauty-producenten en cosmetica-merken doen dat niet: die negeren dit soort nieuwe info vaak willens nillens, omdat dat hen zakelijk natuurlijk beter uitkomt.”

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Mythe 2: aan een product dat met recht het label ‘clean’ draagt, hangt onvermijdelijk een hoger prijskaartje

Waarheid: elke dag komen er meer en meer betaalbare clean beauty-producten op de markt 

Jessica Alba:”Kunnen rekenen op een vrij grootschalige afzetmarkt en productie, helpt natuurlijk om de kosten te drukken. Ik denk dat is waar het voor veel ‘clean beauty’-labels nog vaak misgaat: het zijn meestal maar kleine bedrijfjes, met een hoge productiekost per afgewerkt item, waardoor ze dus ook niet de mogelijkheid hebben om die producten aan een scherpere prijs aan te bieden.”

“Ook belangrijk is het om over een groot netwerk van degelijke leveranciers, fabrikanten en ontwikkelaars te beschikken, die je – aan een voordelige prijs – alle producten en ingrediënten die je nodig hebt, kunnen aanleveren. Bij Honest hebben we van begin af aan geïnvesteerd in dit soort netwerk, en dat levert nu op. Daarnaast hebben we ook een goed eigen team van toxicologen, productontwikkelaars, brand-managers, en een omvangrijke lijn van onderzoekers en operators om de kwaliteit én de relatief lage prijs van onze formules te garanderen.”

Mythe 3: ‘Clean skincare’ bevat minder actieve bestanddelen en de formules werden niet ‘wetenschappelijk getest

Waarheid: de formules van ‘clean skincare’ zijn vaak even innovatief en efficiënt als die van hun traditionele tegenhangers 

Jessica Alba: “Bij Honest werken we met farmaceuten en ontwikkelaars met een degelijke ervaring in de medische skincare-branche. Een van onze medewerkers werkte vóór hij bij Honest in dienst kwam bijvoorbeeld in een dermatologisch lab waar hij in samenwerking met een team van dermatologen en dokters producten ontwikkelde voor mensen met zeer specifieke huidproblemen. Op die manier proberen we medisch gezien echt de vinger aan de pols te houden, en echt producten te ontwikkelen die goed en gezond zijn voor de huid.”

Mythe 4: als een product zich profileert als ‘clean’, dan bevat het geen toxische ingrediënten

Waarheid: deze stelling is een lastige, omdat zelfs producten met een ‘clean’-label niet kunnen garanderen dat er helemaal géén ingrediënten in vervat zullen zitten waar je als gebruiker allergisch aan kan zijn. Producten met een clean-label schakelen tijdens de productie de risico’s op irritatie of allergie natuurlijk wel zo veel mogelijk uit, door gekende irritatie-opwekkende of ‘toxische’ ingrediënten te weren, maar de menselijke huid is zo’n uniek en gevoelig gegeven, dat er altijd nog elementen in een product kunnen zitten, die niet op de gekente ‘no go’-lijsten staan, maar waar jij als cliënt desalniettemin allergisch voor bent.

De enige remedie hier: laat je huid testen bij een dermatoloog. Die kan je precies vertellen op welke stoffen jouw huid reageert en je voorzien van een gepersonaliseerd ‘no go’-lijstje om je skincare-routine op te baseren. 

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Jessica Alba: “Een tip die ik hier kan geven is: kijk naar het ingrediënten-lijstje op het flesje of potje van je skincare-product. Is het een lange lijst, dan kan je er donder op zeggen dat het niet meteen het meest ‘zuivere’ product uit de rek is. Elk ingrediënt dat er in een Honest-product verwerkt is, is gebruikt met een reden. Of het helpt het gewenste skincare-resultaat te bereiken – denk bijvoorbeeld anti-aging – óf het stabiliseert de huid, helpt de PH-waarde in balans houden óf het speelt specifiek in op de noden van een bepaald huidtype. Ingrediënten die geen verzorgend nut hebben, horen niet thuis in het rijtje van een zuiver cosmetica-product.

Het ingrediënten-lijstje van ‘clean skincare’ hoeft bij voorkeur dan ook niet erg lang te zijn. Let vooral ook op die dingen die pas aan het eind van de opsomming worden vermeld, zo waarschuwt Alba ook nog: “Vaak worden parfums, aroma’s, synthetische toevoegingen en conserveermiddelen tot het allerlaatst bewaard, en net die wil je echt niet in je crème of serum hebben zitten. Vooral geurtoevoegingen – ook al zijn ze synthetisch – zijn absoluut te vermijden.”

Mythe 5: overschakelen op een ‘zuivere’ levensstijl, vraagt moeilijke en complexe aanpassingen in je dagelijkse routine

Waarheid: ook kleine veranderingen in je dagelijkse routine kunnen al een groot verschil maken wanneer het op ‘clean en duurzaam leven’ aankomt 

Jessica Alba: “Zelf probeer ik zoveel mogelijk verse dingen en niet-verwerkt voedsel te eten. Daarnaast doe ik ook altijd mijn schoenen uit vooraleer ik het huis binnenga, zodat ik zoveel mogelijk schadelijke chemicaliën buiten achterlaat en de lucht in huis zo zuiver mogelijk houd. Ik heb ook lucht- en waterfilters geïnstalleerd die eenzelfde nut moeten dienen en ook de matrassen waarop ik en mijn gezin slapen, zijn expliciet duurzaam en zuiver.

“Op dit moment brengen mijn kinderen nog ongeveer de helft van hun leven al slapend door, dus het is erg belangrijk dat hun beddengoed gemaakt is van natuurlijke materialen, zodat ze bijvoorbeeld geen petrochemische elementen of toxische gassen inademen terwijl ze slapen.”

Lees ook:

Openingsbeeld: Sézane