Een buikje kan verschillende oorzaken hebben: vochtretentie, huidverslapping, of vetophoping. En meestal is het een combinatie van al die factoren. Daarom is er ook niet één oplossing, maar kun je best verschillende dingen doen.

 

1. Darmvriendelijk eten

Uiteraard helpen smeren, oefeningen en behandelingen niet als je gewoon blijft doorsnoepen. Maar diëten zijn niet de oplossing, meent auteur Brenda Watson. Je hoeft geen calorieën te tellen of porties af te wegen, maar wel voedzame dingen te eten die de goede bacteriën in je darmen stimuleren. Die helpen je om op gewicht te blijven, je immuniteit te verbeteren en stille ontstekingen of spijsverteringsproblemen te verminderen. Haar favoriete voeding? De oplosbare vezels (prebiotica) van asperges, knoflook, prei en ui en gefermenteerde voedingsmiddelen (zuurkool, kefir, kaas van rauwe melk…). In combinatie met eiwitten (mager vlees, vette vis, eieren, noten en zaden) om snackaanvallen te vermijden. Liters water en groene thee helpen ook, alcohol niet. Watson raadt supplementen (vezels, omega 3-vetzuren, probiotica en enzymen) aan als ondersteuning van haar eetmethode. Meer info vind je in haar boek Eet je buik plat.

2. Verzorging

Een buikje kun je niet ‘wegsmeren’, maar een gericht product helpt wel de resultaten van andere inspanningen te verbeteren. Wij smeerden de Nannic Slim & Firm cream (150 ml: € 75), een aangenaam ruikende crème die de huid gladder en steviger doet aanvoelen. Hij bevat cafeïne en essentiële oliën van gember, kaneel en kurkuma die je cellen aanzetten om hun vetten te verbranden. Silicium helpt om je huid op te spannen, zodat die steviger lijkt. Ook de Nutri-Modelling cream (200 ml: € 39,90, Ici Paris XL en apotheek) van Filorga brengt je huid in optimale conditie door ze te voeden. Cafeïne en ontgiftende oliën zetten in op vetverbranding en het afdrijven van overtollig vocht. De balsem verandert in een massageolie wanneer je hem uitwrijft.

3. 10 minute Abs work-out getest door beauty-journaliste Sofie

Ik ben geen liefhebber van fitnesscentra, om verschillende redenen (of excuses): een onregelmatige agenda, weinig tijd en nog minder goesting. Dan lijkt een tutorial op YouTube de ideale oplossing. Het wemelt er van de fitness queens – would-be én echte professionals -, dus het is uitkijken bij wie je belandt. Ik heb immers een zwakke onderrug, een extra risico om aan DIY fitness te beginnen. Modebloggers die tussen de outfitposts en product reviews hun fitnessroutine posten, vallen dus af. Ik kom uit bij BodyFit By Amy, het kanaal van de Amerikaanse Amy Kiser Schemper. Deze personal trainer en voedingsdeskundige post gratis work-outvideo’s voor verschillende niveaus, waardoor Women’s Health Magazine haar tipte in hun Next Fitness Star Contest. De Abs work-out For Beginners van 10 minuten belooft een platte buik én lief voor je rug te zijn. Dat lijkt me ideaal. Haar rustige stijl spreekt me aan: ze praat je kalm door de oefeningen, zonder geroep en lawaaierige muziek.

Meteen na de behandeling is mijn buik al merkbaar platter

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Amy doet alle oefeningen mee en blijft vlotjes doorpraten terwijl ik naar adem hap. De oefeningen lijken eenvoudig, maar zijn pittig voor beginners. Maar ze legt alles goed uit en vertelt waar je op moet letten en wat je vooral niet mag doen. Bij elke oefening geeft ze ook aan hoe je die een tikje intenser kunt maken wanneer je dat aankunt. Zo kun je dezelfde oefeningen blijven doen en toch de inspanning opdrijven. In totaal doe je 10 oefeningen van telkens 45 seconden, met 10 seconden rust om op adem te komen. Klinkt easy, maar toch voel ik het branden. Na 10 minuten ben ik niet moe of verveeld, maar heb ik wel een goed gevoel. Ik voel dat ik buikspieren heb en ben gemotiveerd om de volgende dag opnieuw te beginnen. Door de opwarmings- en stretchoefeningen heb ik de dag erna geen last van stijve spieren. De eerste week verloopt gedisciplineerd. Maar na een week zie ik nog geen sixpack. Logisch, maar niet motiverend. De week erna durf ik al eens een dag over te slaan. Maar als ik mijn geweten wil sussen, zet ik Amy op en kan ik weer verder. In dit tempo kun je natuurlijk geen mirakels verwachten, maar alle beetjes helpen, denk ik dan maar.

 

4. Nannic NBE Treatment

Mijn buik lijkt een eigen leven te leiden. Afhankelijk van wat ik eet en hoeveel ik beweeg, kan ik me er het ene moment mee verzoenen en het andere moment lijk ik opnieuw zwanger. “Dat is bij veel vrouwen zo”, stelt René Naegels me gerust. René leidt het verzorgingsmerk Nannic en is in België een pionier in schoonheidsbehandelingen met radiofrequentie. “Radiogolven kunnen dieper in je huid doordringen en je onderliggende spieren en cellen bereiken, zonder je huid te beschadigen.” Ideaal om de actieve ingrediënten van afslankingscrèmes dieper in je huid te krijgen. Ik krijg metalen platen onder mijn rug en voeten gebonden. Die dienen om de elektromagnetische energie van de behandelingskop – waarmee de crème in mijn buik wordt gemasseerd – te vertragen en te polariseren. Dat zou je cellen aanzetten om vet te verbranden en verhindert tegelijkertijd om vet op te slaan. De platen geven een warmte af die steeds intenser wordt. Dat verbetert de bloedsomloop, waardoor spierweefsel meer zuurstof krijgt (“Het effect van een sportsessie”, glimlacht René), maar ook toxines en water worden zo beter afgevoerd. Ik voel een zachte zindering door mijn benen trekken, wat erop wijst dat het water dat ik ophoud, wordt afgevoerd.

Meteen na de behandeling is mijn buik zichtbaar platter. En mijn benen voelen lichter. “Dat komt grotendeels doordat je water vasthoudt”, merkt René op. “Voor een duurzaam resultaat is het belangrijk dat je de crème die bij de behandeling hoort, 2 x per dag aanbrengt, voldoende water drinkt én beweegt om je bloedcirculatie op gang te houden. En uiteraard gezond te eten en regelmatig te bewegen.” Geen mirakeloplossingen dus, maar wel een aangename behandeling op deze koude winterdag. Aangenamer dan veel andere dingen die ik ooit al uitprobeerde: liggen zweten in packings, producten die aanvoelen alsof ze je huid verbranden, of pijnlijke massages die vetcel per vetcel kapot lijken te knijpen. Met een viertal extra sessies en meer discipline komt alles weer goed, bedenk ik hoopvol.

Prijs: €60 per sessie (45 à 60 minuten). Salons via nannic.be

 

Meer tips voor een strakke buik:

Openingsbeeld: For Love & Lemons