We zijn allemaal geobsedeerd door fruitzuren en retinol maar volgens beauty e-tailer Cult Beauty zijn het vooral producten met cafeïne die dit jaar over de toonbank vliegen. De website zag een groei van maar liefst 1854% qua verkoop sinds 2018. Een grotere sprong dan ons energieniveau na een shotje dubbele espresso…

Wat doet cafeïne met je huid?

Waarom zijn we plots allemaal zo geobsedeerd door cafeïne in onze skincare? Waarschijnlijk omdat we de voordelen ervan kennen. We weten allemaal wat het kan doen als je jezelf moe voelt – en die energieboost willen we ook voor onze huid.

Volgens Dr. Alexis Granite, consulterend dermatoloog bij Mallucci London, is cafeïne een vasoconstrictor. Dat wil zeggen dat het bloedvaatjes doet krimpen. Dit kan tijdelijk een grauwe teint verminderen, zoals donkere kringen onder je ogen en roodheid als rosacea. “Het boost ook de bloedcirculatie, waardoor de glow van je huid verbetert en het heeft antioxiderende en anti-ontstekingseffecten,” aldus Granite. “Als je het op je lichaam aanbrengt, heeft cafeïne een mild dehydraterend effect waardoor de hoeveelheid water in je huid afneemt en het cellulite tijdelijk doet verdwijnen.”

Hou wel in het achterhoofd: als je effecten op lange termijn wil, kan je weleens teleurgesteld worden. “Het is niet bewezen dat cafeïne effectief in je huid penetreert als je het langs buiten aanbrengt,” zegt Granite. Maar als je van de tijdelijke voordelen wil genieten, roodheid wil aanpakken of je huid wil bescherment tegen schade van buitenaf, moet je cafeïne absoluut aan jouw beautyroutine toevoegen.

Moet je proberen

Van haarserums over oogcrèmes en bodylotions met cafeïne: hieronder enkele must haves:

The Inkey List oogserum met cafeïne

Dit serum zorgt ervoor dat water niet blijft ophopen onder je ogen. De Matrixyl 3000 boost bovendien je collageenproductie waardoor kleine lijntjes worden aangepakt en donkere kringen verminderen. Hij absorbeert super snel en voelt absoluut niet zwaar aan.

€ 9,90, online bij Sephora.

The Ordinary Multi-Peptide Serum voor haardichtheid

De cafeïne in dit serum van The Ordinary boost de bloedcirculatie. Het geeft de nodige voedingstoffen aan je hoofdhuid en haarfollikels waardoor je minder haar zal verliezen en de dichtheid op z’n best blijft. Masseer op een propere, droge hoofdhuid voor je gaat slapen.

€ 19,90 bij Cosmeticary.

Huda Beauty Overachiever Concealer

Deze concealer verbergt donkere kringen én bevat ook nog eens cafeïne waardoor je wallen worden aangepakt.

€ 29,90, online bij Sephora.

Frank Body Everyday Face Moisturiser

Frank Body heeft een heel merk gecreëerd rond de boostende voordelen van koffie. Deze gezichtscrème combineert de bloedcirculerende kracht van cafeïne met de voedende eigenschappen van shea boter en een cocktail van oliën rijk aan anti-oxidanten.

€ 23,99, online via Asos.

Babor Energizing Coffee Vitalizing Gel Mask

Dit vloeibare gelmasker met holo-glitterpigmenten bevat cafeïne die de vermoeide huid wakker schudt door de celstofwisseling een boost te geven. Vitamine C beschermt tegen vrije radicalen en stimuleert de collageensynthese. Frisse bonus: met de cooling formule zorgt het masker voor langdurige frisheid en hydratatie. Breng het masker 1 à 2 keer per week aan na het reinigen, waarbij je ogen en mond vermijdt. Laat 15 tot 20 minuten inwerken, restjes spoel je af met warm water. Tip: Voor een frisheidskick bewaar je het masker in de ijskast.

€ 24,50, bij de Babor-instituten of online.

Biocyte BUM BUM lichaamscrème

Braziliaanse vrouwen staan bekend om hun prachtige silhouet en hun stevige en veerkrachtige (bum bum) billen. Omdat ze met het zonnige weer vaak kortgerokt of in bikini buitenkomen, hechten ze veel belang aan de aanpak van cellulite. Biocyte inspireerde zich op hun tips om deze BUM BUM crème te ontwikkelen. Het is een vermageringscrème, met zoete tonen van kokos-amandel. De crème is verrijkt met guarana, groene thee en maté uit Brazilië – bronnen van cafeïne – die bijdragen aan het elimineren van vetophoping onder de huid. In combinatie met elastine verstevigt het product de elasticiteit van de huid.

€ 30 bij de apotheker.

Suzanne Kaufmann Anti Aging Body Cream

Deze crème bevat een gepatenteerd ingrediënt: Pro Contur. Dit bevat cafeïne, tijgergras en boldo die ervoor zorgen dat vetcellen worden afgebroken. Extracten van wilde yamwortel en mottenboon zaadjes ondersteunen de aanmaak van collageen terwijl een effectief plantencomplex het verouderingsproces van de huidcellen afremt.

€ 159 bij Kroonen and Brown in Brussel.

Openingsbeeld: Zalando Beauty

Meer beautyadvies

SOURCE: byrdie.com