Vlak voor een belangrijk feestje, het huwelijk van je beste vriendin of – erger nog: vlak voor je eigen afstudeerceremonie – jezelf nog snel van een mooi, maar artificieel bruin kleurtje voorzien, om de volgende dag in een ware ‘oranje vlekken’-nachtmerrie te ontwaken; maakten we het stiekem niet allemáál wel eens mee? Geen levensles dan ook zo belangrijk, dan die hoe jezelf in no time weer van zo’n verkeerd gelopen tan-experimentje te verlossen.

Met deze zeven tips van Jules Von Hep, ‘fake tan’-goeroe en oprichter van de alom geprezen zelfbruiners-lijn Isle of Paradise, ziet je huid er – ook na het meest verschrikkelijke tanning-debâcle – in een handomdraai weer even onberispelijk egaal uit.

#1. Stop met schrobben: gebruik een olie

Wie zijn mooie velletje door een fout gelopen tan-experimentje prompt omdoopte tot een terracotta-aangelegenheid, kan in zijn blinde paniek maar beter niet wild beginnen scrubben, zo waarschuwt Von Hesp. “De korrelige scrub zal er immers voor zorgen dat je tan slechts in stukjes verwijderd wordt”, zo klinkt het.

Hoe je het efficiënter aanpakt? Meng je favoriete body scrub of body polish met een beetje bad- of massage-olie. Olie breekt namelijk de DHA-bestanddelen in een zelfbruiner af, waardoor die veel egaler en vloeiender te verwijderen zal zijn. Een goeie volgende stap is het – geloof het of niet – om een paar baantjes te gaan trekken in het lokale zwembad: ook de chloor in het zwembadwater zorgt immers voor de afbraak van bepaalde elementaire stoffen in je tanning spray.

#2. Koop een deftig paar ‘handschoenen’

Wanneer je zowel de olie, als de scrub, als de chloor hun werk hebt laten doen, trek dan een paar ‘exfoliating gloves’ aan. De unieke textuur en samenstelling van de handschoenen zal ervoor zorgen dat – samen met dode huidcellen – zoveel mogelijk van de spray tan wordt afgevoerd. “Trek de handschoenen aan, neem een douche en wrijf zachtjes in cirkelbewegingen over de hele oppervlakte van je huid”, raadt Von Hesp aan.

Goed nieuws voor wellness-liefhebbers ook trouwens: want ook het nemen van een sauna of een stoombad, helpen bij de afbraak van je artificieel opgespoten kleurtje.

#3. Zebra-look? Zo raak je van je strepen af

Ook voor wie na zijn eigenhandig aangebrachte zelfbruiner blijft zitten met strepen op armen, benen, buik en andere ledematen, is er niet noodzakelijk reden tot paniek. “Vul een bad tot aan de rand met warm water en doe er wat olie bij”, zegt Von Hesp.

De olie samen met het lekker warme water, zal je tan onmiddellijk verzachten, waardoor al te bruuske overgangen ook direct veel minder contrasterend worden.

#4. S.O.S. oranje handen en bekladde voeten

Het moeilijkst te vermijden misschien nog wel, is overtanning op je handen en voeten, omdat op deze onvermijdelijke uiteinden van het lichaam bij het smeren, toch vaak net dat ietsje té veel zelfbruiner terecht komt.

Maar ook voor dat probleem heeft Von Hesp een handig ‘huis-tuin-en-keuken’-trucje gevonden: “Trek de keukenkast eens open en vermeng twee eetlepels baking soda (zuiveringszout), met een bodempje water”, zo klinkt het. “Smeer het goedje dan over handen en voeten uit, en laat tenminste twee minuten inwerken. Let op dat je zeker geen belangrijke ‘mislukkingen’ over het hoofd ziet. Spoel dan met water zachtjes af.”

#5. Fake tan-regulars: bezint voor ge begint

Wie zijn huid regelmatig zelf van een artificieel bruin kleurtje voorziet, doet dat volgens Von Hesp ook niet best zómaar zonder verdere voorzorgsmaatregelen. “Wil je een nieuwe fake tan aanbrengen, zorg er dan eerst voor dat de vorige volledig uit je systeem is”, waarschuwt hij. Slim als hij is, ontwikkelde de skincare-specialist voor zijn ‘tanning regulars’ dan ook een speciaal productje, genaamd Over It Magic Self-Tan Eraser: een spray die een iets oudere zelfbruinkleur heel gemakkelijk weer doet vervagen.

Het product bevat ‘glycolic acid’, een zuur dat de huid op een natuurlijke wijze zuivert. Hoe je de eraser best aanbrengt? “Spray het net zoals een body mist vanop een kleine afstand over heel je lichaam, tot je huid verzadigd is. Wacht dan een vijftal minuten en spring in de douche. Gebruik een sponsje of doekje om je huid van al het product te ontdoen én weer glad te maken.”

#6. Snel van je tan af dankzij dit ‘huis-tuin-en-keuken’-trucje

Ook al eens ergens vaag horen waaien dat je ook met het sap van een citroen en suiker al een heel eind komt? Dat klopt, want nope: voor één keer gaat het hier niet om beautyfabeltje, zo bevestigt ook Von Hesp. Al is er wel net iets méér nodig dan een stuk fruit en wat suiker, om de tan ook vol-le-dig van je huid te laten verdwijnen. “De goede oude citroen-suiker-combo zal zeker een deel van het werk doen, maar wil je het mengsel tot diep in de huid laten doorwerken, dan zal je toch een exfoliating mitt of glove moeten gebruiken.”

Ook altijd handig om in huis te hebben volgens Von Hesp, zijn ModelCo’s Exfoliate Double Sided Body Wipes: vochtige doekjes waarvan één zijde een korrelige exfoliating-textuur heeft en de andere kant een erg zachte textuur om de laatste restjes zeer ‘smooth’ te kunnen wegvegen.

#7. Wat te doen bij bruine vlekken op je kleding?

Een laatste fake tan-probleem (dat redelijk vaak voorkomt) ten slotte, is wanneer je zelfbruiner zich niet alleen op je eigen velletje, maar ook op je favoriete witte blouse blijkt te hebben vastgezet. Wat je dan alvast níét moet doen, zo waarschuwt Von Hesp, is beginnen wrijven en schrobben als een gek, want dat zal de vlek alleen maar groter maken.

Het onder koud water houden kan helpen om het product een beetje te helpen losweken, maar nog beter is het om te kiezen voor warm water en dat te vermengen met een snuifje waspoeder of afwasmiddel en dat dan vervolgens op de ‘geïnfecteerde’ zone te deppen. Herhaal die handeling zo vaak als nodig tot het bruin helemaal uit het wit verdwenen is. En onthoud: vooral niet wrijven!

Openingsbeeld: For Love and Lemons. 

Lees ook:

SOURCE: marieclaire.co.uk