Ze houdt haar herinneringen vast via geuren en bespeelt zo haar emoties; volgens Pascale Naessens kan parfum véél meer dan lekker doen ruiken alleen. “Ik hoop dat mensen dit met Pure Nature Blend, mijn geur die ik samen met RainPharma bottelde, zélf kunnen ontdekken”.

Een geurgesprek met Pascale Naessens

Als je terugdenkt aan je kindertijd, naar wat ruikt die dan?

“Thuis hadden we geen tuin en dus speelde ik op een groot natuurdomein achter het bedrijf van mijn vader. Van zodra het mocht en kon, ging ik naar buiten om te ravotten en in bomen te klimmen. De geur van mijn jeugd is dan ook die van gras, hout en aarde; typische natuurgeuren dus.”

Hoe belangrijk zijn geuren in jouw leven?

“Geuren zijn pure emoties; als je via een geur teruggaat naar een herinnering is die heel sterk. Op die manier kan het een positief of negatief gevoel teweegbrengen en ik vind het heel fijn hiermee te spelen. Toen ik vroeger op taalkamp ging, waren daar ook bepaalde geuren aanwezig. Die van m’n bodycrème bijvoorbeeld, die ik regelmatig smeerde. Als ik dat nu ruik, brengt het me meteen terug naar dat moment en die bepaalde plek. Of wanneer ik thuiskwam en de geur van mama’s appeltaart rook: het verwarmt meteen je hart én huis en maakt intens gelukkig.”

“Het is opvallend hoe sterk geur in India aanwezig en bij ons afwezig is. Vooral onze Belgische steden ruiken naar niets, tenzij naar industrie en auto’s.”

Is er een geur die voor jou eerder een slechte herinnering oproept?

“Als vader ingewanden klaarmaakte, liepen mijn broer en ik zo snel mogelijk het huis uit. Die geur vonden we echt vreselijk (lacht). Over het algemeen vind ik weeë geuren niet erg aangenaam, maar dat lijkt me niet zo abnormaal. Intuïtief gooien we alles wat rot is in de vuilnisbak om onszelf te beschermen. Al kan overrijp fruit dat nét niet rot juist heel lekker geuren; druiven zijn daarvan een mooi voorbeeld.”

Welke geur had je allereerste parfum?

“Als jong meisje was ik bezig met geuren, al konden echte parfumflesjes me niet meteen boeien. De eerste die ik zélf kocht werd Lolita Lempicka, een romantisch parfum met een vleug kruiden en bloemen die voor lange tijd mijn signature geur werd. Het hoeft niet te verbazen dat mijn Pure Nature Blend hieraan doet denken, al heeft die laatste wel wat meer body en gelaagdheid. Hij is een tikje sensueler en volwassener zeg maar.”

Welk geurenpalet inspireert je het meest?

“Qua bloemen vind ik geranium, rozen, lavendel, jasmijn en franchipani geweldig maar ik zou ze nooit an sich dragen. Qua parfum combineer ik ze graag met gras- of houtgeuren. Ook in de keuken kan je hiermee spelen: een dessert met lavendel en zwarte peper is bijvoorbeeld overheerlijk, probeer maar eens!”

Hoe ruikt de lente voor jou?

“De lente gaat voor mij veel verder dan een geur, het draait om de totaalemotie. Naast een zweem van gras en madeliefjes, zijn ook het geluid van vogels en een gelukzaligheidsgevoel typisch aan dit seizoen.”

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Reizen is één van je passies. Bezocht je ooit een stad met heel intense, typische geur?

“Toen ik 21 was, trok ik met de rugzak door India en zowel in de hoofdstad Mumbai als op het platteland hing er een kenmerkende, sterke geur. De mensen daar leven heel dicht bij de aarde en gebruiken veel kruiden, wierrook en bloemen. Overal zie je tempels met kleur- en geurrijke offers, ze hebben echt een natuurgodsdienst. Toen ik er kwam, stond alles in bloei en was het zomer; de warmte verspreidde die geur eens zo hard. Het is opvallend hoe sterk geur daar aanwezig en bij ons afwezig is. Vooral onze Belgische steden ruiken naar niets, tenzij naar industrie en auto’s. Als ik zo’n bepaalde geur en herinnering aan een land wil vasthouden, slenter ik over de lokale markt op zoek naar het kruid, de etherische olie of bloem die het parfum perfect vangt.”

Je houdt van kruiden, ook in de keuken. Bestaat er een kruid dat volgens jou bij zowat àlle gerechten past?

“Zonder fout: zwarte peper. Overal waar ik korrels zie liggen, ruik ik eraan – er zijn zoveel verschillende soorten! Het is een mooi kruid en de geur heeft iets krachtigs en diepgaands maar tegelijkertijd iets verfijnd, zelfs bloemachtig. Bovendien is het ook nog eens gezond! De piperine die erin zit zorgt er bijvoorbeeld voor dat kurkuma beter door je lichaam wordt opgenomen. Ook de boom waaraan zwarte peper groeit is prachtig, het totaalplaatje klopt gewoon. Niet toevallig zit het ook in mijn blend.”

Hoe zal jij de ‘Pure Nature Blend Box’ zélf gebruiken?

“De skin wash zal ik ook gebruiken in de douche, maar ik ben vooral een badmens, daar kan ik écht van genieten. Met de etherische olie kan je veel meer dan je denkt: giet druppeltjes in je badkuip of verzorg er je huid mee door ‘m te mengen met een neutrale bodycrème. Of kom ’s avonds helemaal tot rust door ‘m in je diffuser te gieten en te mediteren. Het komt erop aan de blend bewust in te zetten: versterk er een goed humeur mee of anticipeer als het wat lastiger gaat. Met geur kan je dus véél meer dan jezelf wassen of lekker ruiken. De box schenkt emoties en maakt gelukkig, wees er vooral niet zuinig mee!”

Volgende maand bij Feeling: Pure Nature Blend Box by Pascale Naessens x RainPharma voor maar € 19,95 (i.p.v. € 58,95)

Bij het aprilnummer van Feeling shop je de geurige mix van de meest pure essentiële oliën, met zorg samengesteld door Pascale en gebotteld door RainPharma, in primeur. Het samenspel tussen vetiver, geranium, ylangylang, lavendel en zwarte peper zorgt voor een krachtige maar tegelijk elegante en vrouwelijke geur. In de luxe bewaarbox vind je alles om jezelf en je huis te trakteren op een onvervalste geursensatie:

  • 1 x Skin Wash Pure Nature by Pascale Naessens x RainPharma (100 ml): een plantaardige douchegel die voor de ultieme dagelijkse ontspanning zorgt. De formule zonder zeep of detergenten maakt je huid schoon zonder ze uit te drogen. En dat wel 2 maanden lang; z’n geconcentreerde formule laat je lief zijn voor huid én milieu.
  • 1 x Room Spray Pure Nature by Pascale Naessens x RainPharma (50 ml): een huisparfum op basis van hoogstaande essentiële oliën, die elk hoekje een heerlijk aroma geeft.
  • 1 x Body Wonder Towel in de nieuwe stijlvolle kleur Aubergine: een licht exfoliërende wasdoek, om weelderig te schuimen en te scrubben zonder schuren.

Volgende maand kun je dankzij Feeling de exclusieve cadeaubox Pure Nature by Pascale Naessens x RainPharma scoren voor maar € 19,95 i.p.v. € 58,95 extra. Opgelet, de stock is beperkt; op is op…