Vandaag, 22 april is het dag van de aarde. Hét moment om ook bij Feeling aandacht te schenken aan onze planeet. Het mei-nummer staat deze maand volledig in het teken van ecologie: ontdek welke zonnecrèmes je moet smeren om het koraal niet te beschadigen en ga eens een keertje op eco-reis (want dat kan ook als je van luxe houdt). Mijn bijdrage? Poetsen met een natuurlijke tandpasta. Ik haalde enkele exemplaren in huis en dit is m’n verdict.

5 x natuurlijke tandpasta’s getest

Tandenpoeder met mandarijn van georganics

Wat is het? Georganics is sinds 2015 gespecialiseerd in natuurlijke alternatieven voor jouw mondhygiëne. Dit losse tandenpoeder in een potje bevat klei- en minerale poeders die verkleuring en tandplak verwijderen. De agressieve tensides die in een reguliere tandpasta voor schuim zorgen, werden eruit gehaald.

Wat ik ervan vind? Nogal onhandig. Het is de bedoeling dat je met een droge tandenborstel in het poeder dept maar als je niet voorzichtig bent, vliegt alles in het rond. Geen pretje als je net als ik wat onhandig bent. Vanaf ik het poeder in mijn mond aanbreng, krijg ik een tintelend gevoel en de zure (biologische) mandarijnsmaak is niet wat ik van een tandpasta verwacht. Wel leuk? De verpakkingen van georganics zijn allemaal afvalarm of -vrij.

Mijn score: 4/10

€ 7,95 bij Druantia in Lier (of via druantia.be)

Tandenzeep van georganics & bamboe tandenborstel van Hydrophil

Wat is het? De tandenzeep van georganics ziet er écht uit als een blok zeep en het is de bedoeling dat je er met een vochtige tandenborstel – bijvoorbeeld die van Hydrophil – in cirkeltjes over wrijft.

Wat ik ervan vind? De zeep bevat biologische pepermuntolie maar echt lekker vind ik het niet – ik proef meer olie dan munt waardoor mijn tanden achteraf niet fris aanvoelen. Hij schuimt absoluut niet en dat blijf ik toch aangenaam vinden bij een tandpasta. Uiteraard wél een pluspunt: hij is verpakt in een tube gemaakt van kraftpapier, zonder plastic en volledig composteerbaar.

De tandenborstel is top als je van harde haartjes houdt. Hij is gemaakt uit bamboe, de snelst groeiende plant ter wereld die al na 4 tot 18 maanden composteert. Bij de teelt moeten geen kunstmest of pesticiden gebruikt worden, omdat de plant zijn eigen natuurlijke antibacteriële systeem heeft. De borstelharen zijn gemaakt van BPA-vrij Nylon6: hygiënisch bioplastic dat voor 96% biologisch afbreekbaar is. Een deel van de winst van Hydrophil wordt geschonken aan Viva con Agua, een organisatie die drinkwaterprojecten in onder andere Uganda en Ethiopië realiseert.

Mijn score: 5/10

Zeep: € 7,95 bij Druantia in Lier (of via druantia.be)
Borstel: € 3,90 bij Druantia in Lier (of via druantia.be)

Tandenpoets tabletten met fluoride van Denttabs

Wat is het? Deze Denttabs tabletten bevatten geen onnodige ingrediënten en bestaan vooral uit natuurlijke cellulose. Ze poetsen daardoor niet enkel je tanden, maar maken ze ook extra glad. Dankzij de fluoride (zorgt voor harder glazuur waardoor je minder kans hebt op gaatjes) zijn deze Denttabs ideaal voor gevoelige tanden. De fluoride geneest, remineraliseert en kan gevoelig tandvlees zelfs herstellen.

Wat ik ervan vind? Het is de bedoeling dat je op het tabletje kauwt en het met voldoende speeksel vermengt tot het wat romig wordt. Maak een tandenborstel met zachte haartjes nat en poets je tanden. Het is even wennen, want je moet goed kauwen voordat de tabs vermengen met je speeksel – en er dan nog eens voor zorgen dat je het goedje niet inslikt (wat een natuurlijke reactie is als je op een muntje kauwt). De tabletjes zitten in een potje uit gerecycleerd plastic maar na je eerste aankoop kan je navulling kopen, waardoor je veel minder plastic zal verspillen dan bij een reguliere tube. Dankzij hun droge vorm zijn ze erg praktisch voor op reis én je hebt ook een versie zonder fluoride.

Mijn score: 6,5/10

€ 6,95 voor 125 stuks bij Druantia in Lier (of via druantia.be)

Munt & mango tandpasta met whitening effect van Lebon

Wat is het? De tandpasta’s uit de Lebon Organic Collectie verwennen je tanden en tandvlees. Ze zijn gemaakt van pure ingrediënten en bevatten gecertificeerde Aloë Vera en groene thee die je tandvlees op een natuurlijke manier beschermen. Deze heeft een whitening effect dankzij extracten van papaya.

Wat ik ervan vind? De Lebon tandpasta’s zijn natuurlijk gezoet met Stevia Rebaudina en geparfumeerd met noten uit de Franse parfumstad Grasse. Deze ‘Back To Pampelonne’ bevat munt en mango – maar heeft een ietwat zeep-achtige nasmaak. Mijn vriend vindt dat ‘m op een zonnecrème lijkt “en smeert liever geen SPF op zijn tanden”, ik vind hem net een fantastisch mooie packaging hebben. Fan!

Mijn score: 8/10

€ 12 – Koop hem via Bio’ty Lab

Wondermint tandpasta van Schmidt’s

Wat is het? Schmidt’s Tandpasta Wondermint is een verfrissende tandpasta met kokos en een citrus- en muntsmaak. Als je regelmatig poetst, zorgt-ie voor een gezonde mond en gaat hij tandplak en tandsteen tegen. Hij bevat CoQ10, goji- en granaatappelextracten, biologisch aloë-bladsap, magnolia-bark-extract en vitamine E en is vrij van SLS, SCS, PEG, kunstmatige zoetstoffen en kleurstoffen. De verpakking is 100% recycleerbaar en BPA-vrij, maar niet composteerbaar.

Wat ik ervan vind? Hij smaakt als een doorsnee tandpasta en dat vind ik heel aangenaam. Mijn mond is fris na het poetsen en het grootste pluspunt? Rekening houdend met de hogere prijs van natuurlijke tandpasta’s, vind ik deze écht z’n geld waard!

Mijn score: 9/10

€ 8,99 via Holland & Barrett

Openingsbeeld: Schmidt’s

Meer zero waste