50 procent van de vrouwen heeft last van een gevoelige huid. Hun grootste struggle? Reinigen zonder droge plekken of roodheid te veroorzaken. Onze beautyredactrice Lise Milbou hoort bij die gevoelige helft en testte wat je nu wél en niet mag gebruiken tijdens je reinigingsroutine.

Reinigingsroutine voor de gevoelige huid

Een gevoelige huid is er eentje die snel irriteert, tintelt en makkelijk rood wordt. Dat komt door een verlaagde tolerantiedrempel, die versterkt kan worden door temperatuurschommelingen, wind, vervuiling en stress.

Als je te agressieve reinigingsproducten gebruikt, kan dat je hydrolipidenfilm aantasten en je gezichtshuid nòg gevoeliger maken. Kies daarom al-tijd bewust je reinigingsflesjes uit, onze redactrice helpt je graag een handje:

Ontschminken met micellair water

La Roche-Posay
€ 13,50 voor 200 ml – Koop het hier (en bij de apotheek)

Naast een gevoelige, heb ik ook nog eens een vette huid (blessed, I know). Daarom gebruik ik als ontschminker het micellaire reinigingswater voor oily skin van La Roche-Posay. Het is een tweefasige make-up remover, met water én olie, die zelfs waterproof make-up verwijdert. Naast zuiverend is-ie ook talgregulerend én hiermee gaat hij verder dan de klassieke micellaire waters. Hij verwijdert niet enkel de zichtbare make-up maar ook onzichtbare pollutiedeeltjes die de huidgevoeligheid doen toenemen. Daarbij houdt het de kostbare huidlipiden wél intact, zowel voor gezicht als ogen.

Dieper reinigen met een schuimende gel

Bioderma
€ 15,30 voor 200 ml – Koop het hier (en bij de apotheek)

Ik heb lang gezocht naar een dieper reinigingsproduct dat ik kan afspoelen, zonder mijn huid ermee uit te drogen. Enter: deze Sensibio Gel Moussant van Bioderma. De reinigingsgel versterkt mijn huidbarrière op biologische wijze terwijl m’n gezicht mild maar diep gereinigd wordt. De inhoud van het pompflesje is parfum- en zeepvrij, bevat geen parabenen, kleurstoffen of sulfaten én heeft een neutrale pH. Bij contact met m’n vochtige huid verandert de transparante gel in een luchtig schuimpje dat m’n gezicht zijdezacht en absoluut niet trekkerig achterlaat. Bestemd voor gezicht én ogen, maar het is nog even wachten voor je hem kan inslaan: beschikbaar vanaf januari 2018.

Een toner om af te sluiten

[ comfort zone ]
€ 30 voor 200 ml – Koop het hier

Een stap die veel vrouwen vergeten – en dat komt meestal omdat ze geen flauw benul hebben waarvoor het eigenlijk dient – is ‘tonen’. Een toner wordt voornamelijk gebruikt om de restjes van je reinigingsproducten weg te werken. Deze uit de Remedy lijn van [ comfort zone ] is bovendien rijk aan natuurlijke ingrediënten die ontstekingen tegengaan en de huidbarrière versterken. De formule heeft geen geur, is vrij van siliconen en dierlijke producten en bevat geen minerale oliën. Na het ‘tonen’ breng je dan jouw serum en nacht- of dagcrème aan.

Voor wie het 100 % natuurlijk wil

CÎME
€ 17,50 en € 19 – Koop het hier (en o.a. bij Fin du Jour)

Deze werd op de markt gebracht door twee Belgische meisjes én is zogoed als 100 % natuurlijk. Omdat ik weet dat veel vrouwen hiernaar op zoek zijn, verdient het label een plekje in m’n lijst. Ik gebruik de flesjes – met ingrediënten uit de Himalaya – afwisselend met de producten hierboven. Alvast een kleine noot: bij Cîme is het de bedoeling om eerst de schuimende olie en daarna pas de micellaire lotion te gebruiken. Het Recette de Pureté is een reinigingsolie voor gezicht en ogen (die niet pikt!) en diep doordringt in de poriën om make-up te verwijderen. Ik breng hem aan op mijn droge huid en maak m’n handen nat waardoor de olie in een melk-emulsie verandert. Nadat ik afspoel met water is m’n huid zacht, zonder vet effect. Hierna gebruik ik dan de Rosée de Roses lotion die voor mij werkt als een tonic en ontschminker. Ik heb wat meer watjes nodig om m’n waterproof oogmake-up er af te krijgen maar mijn huid voelt erna even goed gereinigd als met de producten hierboven. Wel één kleine opmerking: het micellaire water is niet sterk genoeg om alleen te gebruiken en pikte lichtjes bij het eerste contact.

Meer favorieten van onze beautyredactie