Een fruitzuurpeeling: ik heb het nooit écht gedurfd (zo’n bijtend goedje op m’n – nogal snel geïrriteerde – huid leek me allerminst een goeie match). Tot Babor er na even researchen ook één op de markt bracht. Na een korte, geruststellende introductie op de redactie, boekte ik een afspraak bij Studio A Beauty & Care in Antwerpen.

Bescheiden beginnen

De wijze grijze bob en warme glimlach van eigenares An stellen me meteen gerust: “bij Babor werken we met 3 soorten concentraties, de laagste kan absoluut géén kwaad voor jouw gevoelige huid.” Ik: “Oef! Bescheiden beginnen, lijkt me inderdaad de beste optie.”

De TheraPRO Peels (zo heten de fruitzuurbehandelingen bij Babor) zijn er inderdaad in vier verschillende vormen, aangepast aan élk huidtype. Je hebt er eentje met 10 % glycolzuur en een pH 3,5 (de mijne!), eentje van 20 % met pH 3 of pH 2,7 én een hoge concentratie van 30 % met pH 2,7. Vanwaar die pH’s? Wel, tijdens de behandeling wordt de pH-waarde van je huid tijdelijk naar beneden gehaald om een maximaal resultaat (lees: een opgekwikte, stevigere en verfijndere huid) te verkrijgen. Met een mix van glycol-, melk-, citroen-, salicyl- en wijnzuur wordt er echt vanuit de diepte gewerkt, zonder de huid onnodig te belasten. Hydraterende werkstoffen als gehydroliseerde tarwezetmelen, druivenschillen en appel- en citroenfruitextracten zorgen voor een instant plumping effect en aangenaam gevoel (spoiler: het werkt!).

Preppings: het peelingmasker

Ingelicht en wel, wordt het startschot gegeven met een peelingmasker. Schoonheidsspecialiste Ellen brengt ‘m aan met een kwastje en ook mijn hals wordt meegenomen. “Bij vrouwen met een robuuste huid, gom ik het masker er nadien af maar met jouw gevoelig velletje ga ik ‘m gewoon weer met water verwijderen” – en zo daalt de kans dat ik straks als een gegaarde kreeft naar huis liep met de minuut…

Na het masker zijn m’n oppervlakkigste afgestorven huidcellen al meteen verwijderd, dankzij de speciale Perfection Peptide P3. Ik moet zeggen: dit prikkelt al een beetje maar écht branden doet het niet. Vervolgens komt Ellen over me hangen met een grote felle ‘tandartslamp’. Die heeft ze nodig om mijn zwarte puntjes en gerstenkorrels te verwijderen. Een nogal intense ontsmetting volgt, waarna de échte fruitzuurpeeling begint.

The real thing: de fruitzuurpeeling

Mijn ogen worden afgedekt met lepeltjes om te voorkomen dat er zuur inrolt. Ook mijn lippen krijgen een beschermende laag. Met een spateltje wordt er een gelachtige substantie op mijn huid gelegd die zo’n 4 minuutjes intrekt. Het voelt prettig koel aan maar als ik na 4 minuten nog eens word bijgeplamuurd, voel ik m’n huid toch lichtjes rood en branderig worden. Gelukkig blijft het bij tintelingen en wordt alles er na 4 minuutjes weer afgehaald met koele kompressen.

Moment suprême: calm down!

Tijd om mijn huid weer te kalmeren. De pH-waarde worden met een speciale liquid weer in balans gebracht – dat pikt een beetje! – maar het BG Beta Glucan powerconcentraat verzacht onmiddellijk de irritaties en het gespannen gevoel. Tijdens dit ‘kalmeringsproces’ wordt ook m’n lip geboend met een scrubborsteltje.

Voor ik (met een oh jee, hopelijk geen knalrood gezicht) naar buiten ga, behandelt de schoonheidsspecialiste m’n huid nog met hyaluron. Die extra hydratatie is nodig, nu mijn vel zich volop begint te vernieuwen. Ze raadt aan dit goedje ook ‘s morgens en ‘s avonds thuis te smeren om de dorst van m’n huid te lessen (€ 79 voor 50 ml). Voor het beste effect is ook de AHA peeling voor ‘s nachts aan te raden. Het gaat de restjes dode huidcellen wegnemen, anders kan het ontsteken. Gebruik ‘m na de behandeling 4 dagen na elkaar en daarna 1 à 2 keer per week. Breng ‘s avonds na de reiniging aan als een serum op je gezicht, hals en decolleté en reinig ‘s ochtends goed (€ 69 voor 50 ml).

HA HYALURONIC ACID CONCENTRATE

AHA PEELING OVERNIGHT – pH 4,0.

“Oh ja en vergeet ook zeker niet te smeren, liefst SPF 50!” tipt Ellen nog als ik de deur uitwandel. Zònder brandplekken, zònder kreeftenkop en mét een extra vinkje op mijn beauty bucket list.

Voor een behandeling van 60 minuten betaal je € 95 bij jouw Babor-instituut.