Snel last van vet haar? Bepaalde gewoontes en hoe je je haar wast, hebben een invloed erop. Haarexpert Floor Keyne verklapt aan Women’s Health wat je best doet.

Terwijl sommige mensen nooit last lijken te hebben van vet haar, heeft een ander er al na een dag last van. Volgens Floor zijn er verschillende oorzaken van snel vet wordend haar. “Het vet wordt aangemaakt door de talgklieren in je hoofdhuid. Enerzijds heeft het te maken met je natuurlijk vetgehalte, anderzijds stimuleer je je talgklieren door het bijvoorbeeld hard te masseren tijdens het wassen of er veel aan te zitten met je handen. Bovendien speelt de temperatuur een rol, hoe warmer, hoe meer talg geproduceerd wordt. Tenslotte spelen ook hormoonschommelingen en medicijnen een rol.”

Tips tegen vet haar

Floor deelt nog enkele tips om te zorgen dat je haar niet te snel vet wordt.

  • Masseer je hoofdhuid niet te stevig tijdens het wassen. Hierdoor stimuleer je je talgklieren die vetstoffen afgeven.
  • Blijf zoveel mogelijk van je haar af. De natuurlijke oliën op je handen, maken je haar sneller vet.
  • Kam of borstel je haar zo weinig mogelijk.
  • Probeer je wasbeurt toch een dagje uit te stellen. Dat kan door een dot of droogshampoo. Bovendien is het een goede manier om volume te creëren in je haar.

Shampoo of niet?

Daarnaast is het steeds populairder om haar niet te wassen met shampoo. Al werkt dat volgens Floor niet voor iedereen. “Voor mensen met normaal tot dik haar met een messy structuur is niet wassen een goed idee. Voor anderen is het nuttiger om low en no pooproducten te gebruiken. Dat zijn shampoos die eigenlijk niet echte shampoos zijn, ze bevatten weinig of geen sulfaat, dat is het zeepachtige bestanddeel dat zorgt dat shampoo schuimt en diep reinigt. Zo wordt het haar verzorgd en mild gereinigd en kan het wennen aan minder wasbeurten. Daarnaast bestaat er ook een co-wash of conditioner wash, je verzorgt je haar wel met een conditioner, maar wast het niet met zeep. Zo kun je je shampoo weer een keer skippen.”

Meer tips voor je haar:

(Bron: Women’s Health – Openingsbeeld: Sézane)