Dat een SPF 20 en SPF 30 op elkaar geen SPF 50 wordt, wéten we. Heeft het dan wel nut om zonnecrème te layeren? Wij vroegen het aan beautygoeroe Paula Begoun, oprichter van Paula’s Choice.

Het voordeel van ‘layeren’

Bescherming tegen de zon voorkomt niet enkel tekenen van vroegtijdige veroudering, verkleuringen en rimpels. Het kan ook huid- en andere kankers helpen voorkomen. Geen enkel ander huidverzorgingsproduct maakt deze claim waar, al moet het dan wel consistent en rijkelijk. Uit heel wat studies blijkt dat mensen niet genoeg zonnebrandcrème aanbrengen. Daarom raden alle dermatologen aan om jezelf elke twee uur opnieuw in te smeren. Zo ben je er zeker van dat je jouw huid voldoende beschermt en ook laagjes leggen, zou extra weerstand bieden tegen de schadelijke zonnestralen.

Zonbescherming rijkt anno 2022 niet enkel tot de klassieke zonnecrèmes. Het gamma met SPF-producten is reuze: zo heb je ook moisturizers, foundations, primers… met een filter. “Zolang één van de producten een SPF 30 bevat en je het royaal aanbrengt, zie ik zeker de meerwaarde in van laagjes leggen” aldus Paula Begoun. “Het is een extra zekerheid dat je jouw SPF rijkelijk genoeg hebt aangebracht. Hoe meer zonwerende ingrediënten je aanbrengt, hoe groter de kans op bescherming tegen celmutatie en verbranding. Het is niet wetenschappelijk onderzocht maar het doet vast meer goed dan kwaad! Er zijn dus ook geen regels dus doe wat goed voelt voor je huidtype. Heb je een vette huid, dan kan je eerst een lichte, matte moisturizer met SPF 30 aanbrengen, gevolgd door een primer met zonnefilter en een vloeibare foundation of gezichtspoeder met SPF. Wil je een oogcrème met zonnefactor gebruiken, breng die dan aan na je moisturizer om vervolgens te starten met je make-up.”

Paula’s laagjes

De skincare hero woont de helft van het jaar in Hawaï en legt zelf verschillende laagjes. “Over mijn dagelijkse skincare gaat de Sensitive Skin Mineral Sunscreen met SPF 60 van Neutrogena. Hierover breng ik de CC+ Cream Matte SPF 40 van it Cosmetics aan. Daarnaast draag ik, zéker als ik in het water ga, zonwerende kledij. Ziet er hip uit, hoor (lacht)!

Sensitive Skin Mineral Sunscreen met SPF 60

Neutrogena
€ 29,95 via bol.com

CC+ Cream Matte SPF 40

it Cosmetics
€ 39,90 bij Ici Paris XL

Conclusie: ook al geeft het aanbrengen van een moisturizer met SPF 30, een primer met SPF 20 en een foundation met SPF 15 geen SPF 65, het biedt wél een exponentiële extra bescherming tegen de zon – en daar gaat het tenslotte om.

Kies je zonbescherming

Openingsbeeld: Imaxtree.