Zo gebruik je hét ingrediënt dat je huid zal verjongen

Als er over één skincarestof veel wordt gezegd, is het retinol – en dan hebben we ‘t niet enkel over de ‘boekskes’ want ook dermatologen staan volop achter het ingrediënt. Maar wat is het precies en hoe prop je het tussen jouw dagelijkse smeerroutine? Wel, zo:
De voordelen
Naarmate je ouder wordt, heeft je huid meer dagen nodig om haar cellen te vernieuwen. Hierdoor kan je gezicht er dof uitzien én duurt het langer voordat oneffenheden en donkere plekjes weer verdwijnen. Precies daar helpt retinol om die celregeneratie weer te versnellen. Door die versnelde huidvernieuwing wordt de huid dikker en worden zelfs diepe rimpels gewist.
Retinoïden, afgeleiden van vitamine A, zijn vetoplosbare vitamines die de collageen- en elastinesynthese van binnenuit stimuleren. De moleculen zijn klein genoeg om door de lederhuid te dringen en hun effect is bewezen. “Deze afgeleiden van vitamine A verfijnen de huidtextuur en stimuleren de collageen- en elastinesynthese van binnenuit. Het werkt zowel op stevigheid als op rimpels,” weet Ostijn.
Leuk nieuws want retinol werkt niet enkel op huidveroudering. Ook als je regelmatig onzuiverheden of acne hebt, kan het helpen. “Crèmes op basis van vitamine A zuur of met retinoïden gaan de overproductie van talg of sebum tegen,” weet dermatoloog Samira Baharlou. Zorg ervoor dat je producten niet-comedogeen zijn; als dat niet op de verpakking staat, vraag je best eerst even advies.
De nadelen
Nadeel? Retinoïden maken je huid extra gevoelig voor de zon, een SPF erover is dus nodig. Tip: bakuchiol is een prima plantaardig, niet-fotosensitief alternatief. Onder andere Paula’s Choice heeft crèmes met bakuchiol.
Verder is het even wachten vooraleer je resultaat ziet. Na zo’n zes maanden zullen fijne lijntjes verminderen, een stralende huid en minder grove poriën krijg je vaak al na drie maanden.
Zo past het in je routine
Je leest het al, retinoïden zijn een krachtig ingrediënt. Als je niet oppast, kan het dus voor irritaties zorgen en daarom bouw je best het gebruik ervan op. Smeer enkel ‘s avonds en start (vooral bij roodheid, droogheid of tintelingen) met 1 à 2 keer per week, na het reinigen, tonen en exfoliëren. Belangrijk daarbij is dat je de oogcontouren vermijdt. Meestal komt retinol in een serum waarover je nog een hydraterende crème smeert om in te sluiten. Wanneer je ‘s ochtends opstaat, is zonnecrème broodnodig!
Wat je verder moet weten
- Elke afgeleide wordt door de huid omgevormd tot vitamine A-zuur. Hoe meer stapjes, hoe zachter de variant. Retinyl propionate wordt bijvoorbeeld eerst omgezet tot retinol, daarna tot retinaldehyde om uiteindelijk opgenomen te worden als vitamine A-zuur.
- Kies een luchtdichte, donkere verpakking.
- Stabieler in combinatie met olie i.p.v. water.
- Parfum heeft een slechte invloed op de stabiliteit; ga dus voor een parfumvrije formule.
- Je product bevat best ook verzachtende bestanddelen en antioxidanten.
- Bewaar fris.
Hier vind je ‘t terug
Zoek in je ingrediëntenlijst naar: retinol, retinaldehyde, hydroxypinacolone retinoate, retinyl retinoate, retinyl palmitate of retinyl propionate. Met onderstaande formules ben je alvast zeker:
Meer beautyweetjes
- Tips van een expert: dé remedie tegen pigmentvlekken en huidveroudering
- 7 slechte gewoontes waarvan je sneller rimpels krijgt
- Reese Witherspoon houdt zich aan deze nachtroutine om rimpels te voorkomen
Openingsbeeld: L’Oréal Paris Revitalift.