Een knipbeurt doet je haar sneller groeien, naspoelen met koud water zorgt voor glans… Welke haarfeiten en -fabels kloppen écht? Wij zochten het voor je uit – tot in de puntjes.

Haarmythes: feit of fabel?

Haarpraatjes circuleren al decennia, maar zijn ze ook waar? Glenn Verdonck, haaradviseur bij Aveda, ontwart de wildste mythes.

Voor elke grijs haar dat je uittrekt, krijg je er twee in de plaats.

Fabel. Grijs worden gaat met pieken en dalen. Het ene moment krijg je er een hele hoop grijze plukken bij, het andere moment gaat het weer trager. Zo kan het soms lijken alsof je plots sneller grijs wordt. Maar dat er voor één uitgetrokken haar twee terugkomen, klopt niét.

Je haar regelmatig knippen, doet het sneller groeien.

Fabel. Van centimeters eraf knippen, zal je haar niet langer worden. Het is wél zo dat je jouw haarpunten hiermee gezonder maakt. Gespleten eindes en beschadigd haar zijn dunner en om ze weer vol en sterk te maken, zet je best om de 3 à 4 maanden de schaar erin.

Stress veroorzaakt haarverlies.

Feit. Al zijn er ook nog andere factoren die haaruitval in de hand werken. Haarverlies is een veelvoorkomend probleem in Europa omdat we over het algemeen een fijnere haarstructuur hebben. Stress doet er uiteraard niet goed aan maar ook hormoonwisseling bij bijvoorbeeld een zwangerschap, een dieet waarbij voedingstoffen worden geschrapt of luchtvervuiling kunnen je haarzakjes verzwakken. Pollutie legt bijvoorbeeld een laagje op je hoofdhuid waardoor de haarzakjes onvoldoende zuurstof krijgen om stevige haren te produceren.

Je mag je haar niet kleuren als je zwanger bent.

Fabel. Er wordt vaak beweerd dat de ingrediënten in een kleuring door je huid dringen en zo in je bloedbaan terechtkomen. Dat zou kunnen maar de effecten zijn alleszins miniem en onschadelijk. Speel op veilig en laat je haar kleuren bij een kapper, die weet perfect welke hoeveelheid kleuring nodig is voor jouw coupe.

De ideale stijltemperatuur bedraagt 185 graden.

Feit. Temperaturen hoger dan 185 graden zullen de keratine in je haar doen smelten waardoor het beschadigd raakt. Bij alle temperaturen zijn hittebestendige producten trouwens aan te raden voor je gaat krullen of stijlen.

Je haar aan de lucht laten drogen, is beter dan met een föhn.

Feit. De hitte van een haardroger neemt de hydratatie weg en droogt zo je lokken uit. Aan de lucht laten drogen is dus beter, maar zorg er wél voor dat je niet met nat haar gaat slapen. Een vochtige hoofdhuid absorbeert minder zuurstof waardoor het nachtelijk herstelproces wordt verstoord. Hierdoor kan je hoofdhuid zwakker worden en je haar futloos.

Je haar op voorhand nat maken, beschermt het tegen zout en chloor.

Feit. Zoet water is beter voor je haar dan zout- of chloorwater. Let wel: als je echt lang in zee of het zwembad dobbert, heb je alsnog een (uv-)beschermende spray nodig.

Afrohaar is het sterkste haartype van allemaal.

Fabel. Afrohaar is sterk maar het zijn de Aziatische lokken die het vaakst gebruikt worden bij pruiken en extensions.

Vrouwen met krullen slapen het best op een zijden kussensloop.

Feit. Een kussensloop uit zijde is eigenlijk voor iedereen aan te raden. Vrouwen met krullen hebben er extra voordeel aan, omdat zo’n kussensloop glad is en het haar mooi van het zijde glijdt. Zo liggen de krullen ook ’s ochtends nog perfect.

Antivervuiling detox shampoo met watermunt

Klorane
€ 9,90 bij de apotheek.

Genesis leave-in spray tegen hitte en haaruitval

Kérastase
€ 32,30 bij de kapper.

Shine Therapy Pro stijltang met glanstechnologie

Remington
€ 59,99 bij MediaMarkt.

Nutriplenish leave-in conditioner met natuurlijke uv-filter

Aveda
€ 35,50 via aveda.eu

Zijden kussensloop

Slip
€ 99 via debijenkorf.be

Meer over je kapsel

Openingsbeeld: Garnier