Een knipbeurt doet je haar sneller groeien, naspoelen met koud water zorgt voor glans… Welke haarfeiten en -fabels kloppen écht? Wij zochten het voor je uit – tot in de puntjes.

Haarmythes: feit of fabel?

Haarpraatjes circuleren al decennia, maar zijn ze ook waar? Glenn Verdonck, haaradviseur bij Aveda, ontwart de wildste mythes.

Af en toe van shampoo wisselen, is goed voor de gezondheid van je haar.

Feit. Al is het niet nodig om zomaar van shampoo te wisselen. Heb je plots andere noden, dan is het slim je verzorging hieraan aan te passen. In de zomermaanden kun je bijvoorbeeld kiezen voor een shampoo tegen chloor, zout en zand – in de winter is eentje tegen pluishaar een goeie. Ook bij erg beschadigde haren of roos, zijn aangepaste producten aan te raden al stop je er wél best mee, eenmaal het probleem van de baan is. Als het niet meer nodig is, ben je jouw haar immers aan het ‘overbehandelen’ waardoor het futloos wordt.

Een shampoo die niet schuimt, werkt minder goed.

Fabel. Dat schuim je haar beter reinigt, klopt niet. Schuim wordt meestal opgewekt door sulfaten en die zijn niet nodig voor een gezonde haardos, integendeel. Ze kunnen ervoor zorgen dat je haar op termijn uitdroogt.

Vrouwen met afrohaar moeten het minder vaak wassen.

Feit. Een afrokapsel is gevoeliger voor uitdroging. Hoe meer je reinigt, hoe droger het haar wordt waardoor pluis ontstaat. Was dus niet te vaak om de natuurlijke oliën van je hoofdhuid en haar te beschermen. Vrouwen met kroeshaar, grijpen bovendien best naar verzorgingsproducten die de krullen goed hydrateren.

Naspoelen met koud water doet je haar harder glanzen.

Feit. Het koude water zorgt ervoor dat de schubbenlaag rond je haren sluit. Die ‘schrikreactie’ geeft gezonde haren die harder glanzen. Bovendien is een koude douche goed voor de bloedcirculatie van je hoofdhuid waardoor je lokken sterker worden.

Een conditioner herstelt beschadigd haar.

Fabel. Een conditioner is geen masker en geraakt niet tot de basis van je haar. Het zal enkel een tijdelijk glanzend effect geven door in te werken op de buitenste schubbenlaag. Hierdoor ga je jouw lokken wel makkelijker kunnen uitborstelen. Wil je jouw haar echt voeden, grijp dan naar een masker. Dat werkt krachtiger en dieper en is wél in staat je haar gezonder te maken.

Wie een vette hoofdhuid heeft, mag geen haarolie gebruiken.

Fabel. Haarolie is een droge olie die hydrateert maar snel inwerkt en dus géén residu achterlaat. Zo’n olie kan het vetlaagje zelfs wegwerken omdat je hoofdhuid na een tijdje het gevoel krijgt dat ie zélf geen olie meer moet produceren.

Je haar elke dag wassen, maakt het net vettiger.

Feit én fabel. Je (hoofd)huid is na een tijdje in staat zichzelf te reinigen. Als je met shampoos schoonmaakt, doe je het eigenlijk in haar plaats. Doe je dat té vaak, dan zullen – vooral bij vette huidjes – bepaalde klieren in je hoofdhuid gestimuleerd worden om net extra talg aan te maken.

Roos wordt veroorzaakt door een droge hoofdhuid.

Feit én fabel. Bij roos is er sprake van een overmatige productie van huidcellen. Droge schilfertjes, die op je schouders vallen, kunnen vaak het gevolg zijn van een droge hoofdhuid. Vette schilfers, die tegen je huid plakken, worden door een ander huidprobleem veroorzaakt. Beide soorten roos los je op met een speciale kuur die je hoofdhuid kalmeert.

Een hoofdhuidmassage kan haaruitval tegengaan.

Feit. Het zal net als koud water je bloedcirculatie stimuleren. Een massage van 2 minuten per dag zou al helpen om haaruitval te verminderen. Watch and learn bij je kapper!

Solar Sublime shampoo met uv-filter

Serie Expert
€ 18,20 bij het L’Oréal Professionnel kapsalon.

Hervulbare Detox stick

Cut By Fred
€ 20 via bloomsandblossoms.eu

Curl Control Boost Spray

Keune
€ 18,65 via keune.com

Leave-in balsem voor droog of beschadigd haar

Yves Rocher
€ 14,90 via yves-rocher.be

Gebruik 1 à 2 keer per week zowel overdag als ’s nachts op de lengtes en haarpunten.

Beschermende haarolie met uv-filters

Apivita
€ 17,50 bij de apotheek.

Breng aan onder een warme handdoek voor het wassen of spray op je punten voor extra bescherming en glans.

Milde antischilfershampoo voor dagelijks gebruik

Topiderm
€ 11,20 bij de apotheek.

Antirooskuur

Kérastase
€ 51,50 bij de kapper.

Gebruik 3x/week gedurende 4 weken op (handdoek)droog haar.

Astera Fresh met massagekop

René Furterer
€ 42,10 bij de kapper of apotheek.

De koude, etherische oliën verfrissen en kalmeren de gevoelige hoofdhuid.

Meer over je kapsel

Openingsbeeld: Garnier