Haren sparen. Voor de ene is het ‘wachten op Godot’, voor de andere een koud kunstje. Droom jij ook van Rapunzel-lokken? Wij vroegen aan kappers en experts wat je kan doen om jouw haar sneller te laten groeien.

De ultieme tips om je haar sneller te laten groeien

Volgens Charlotte Demortierpsycholoog, diëtist en nutritherapeut, zit échte schoonheid vanbinnen. Ze tipt wat je van binnenuit kan doen om je haar sneller te laten groeien.

1. Hydrateren

“Zorg dragen voor je haren is even belangrijk dan zorg dragen voor je huid. De gezondheid van je haardos is voor een deeltje afhankelijk van je voeding,” weet Charlotte Demortier.

“Een eerste belangrijke punt is hydratatie! Het is belangrijk je haren van binnenuit te hydrateren om ze gezond te houden. Omega 3 speelt een rol bij de hydratatie van de scalp en omdat dit niet voorzien wordt door ons organisme, moet het dus door voeding binnenkomen. Dit kan door wat vaker vette vis (zalm, haring, sardienen, makreel…) op het menu te zetten maar ook koolzaadolie, noten, chia en lijnzaad bevatten veel omega 3.”

2. Vitamines A, E en C

Ook ijzer en zink zijn twee voedingsmiddelen die van groot belang zijn. “De eerste oorzaak van haaruitval bij vrouwen is het tekort aan ijzer. Bij een tekort aan zink wordt de haargroei vertraagd. Ook vitamine C kan interessant zijn, aangezien die ervoor zorgt dat ijzer beter wordt opgenomen.”

Vitamines A en E zijn ook belangrijk en we moeten hiervan genoeg hebben, zeker in de zomer om schade door de zon te vermijden. Je vindt vitamine A in gekleurde groenten (rood, oranje en geel) die rijk zijn aan carotenoïden, de voorlopers van vitamine A. Wat vitamine E betreft: avocado, bepaalde oliën en schaalvruchten (als walnoten en hazelnoten) zijn er rijk aan.”

Metis Hair en Nails 09, vanaf € 29,95 via metissupplements.com.

Dit ook nog

Toch zijn er ook enkele dingen die je van buitenuit kan doen. Glenn Verdonck, haaradviseur bij Aveda, heeft nog wat extra tips voor lange lokken.

1. Masseer je hoofdhuid

“Het zal net als koud water je bloedcirculatie stimuleren. Een massage van 2 minuten per dag zou al helpen om haaruitval te verminderen. Watch and learn bij je kapper!”. Tip: masseren met een scalp scrub kan helpen om van ‘verstikkende’ deeltjes af te geraken.

Kérastase, € 41,50 voor 250 ml bij de kapper.

2. Verander van kussensloop

“Een kussensloop uit zijde is voor iedereen aan te raden. Vrouwen met krullen hebben er extra voordeel aan, omdat zo’n kussensloop glad is en het haar mooi van het zijde glijdt. Zo liggen de krullen ook ’s ochtends nog perfect.”

haarverlies vrouwen
Slip, € 99 via debijenkorf.be.

3. Gebruik de juiste rekjes

“Gebruik enkel echte haarrekjes en -spelden (denk: scrunchies of spiraalrekkertjes om helemaal hip te zijn). Niet doen: huishoudelastiek. Het glijdt niet soepel over je lokken en trekt je haarlengtes kapot, met alle gevolgen van dien. Laat je haren ook af en toe eens luchtig los, zo voorkom je hoofdhuidproblemen, gespleten punten of afgebroken haren.”

invisibobble, € 4,95 via invisibobble.com 

4. Pas op met hitte

“De ideale stijltemperatuur bedraagt 185 graden. Temperaturen hoger dan 185 graden zullen de keratine in je haar doen smelten waardoor het beschadigd raakt. Bij alle temperaturen zijn hittebestendige producten trouwens aan te raden voor je gaat krullen of stijlen.”

Ouai, € 30 via debijenkorf.be.

5. Geloof geen fabels

Van centimeters eraf knippen, zal je haar niet sneller laten groeien. Het is wél zo dat je jouw haarpunten hiermee gezonder maakt. Gespleten eindes en beschadigd haar zijn dunner en om ze weer vol en sterk te maken, zet je best om de 3 à 4 maanden de schaar erin.”

Meer over haar

Openingsbeeld: Sézane