“Een gezond persoon verliest dagelijks zo’n 50 à 100 haren, dit is perfect normaal,” weet Lies Helsloot, auteur van ‘Het complete boek over haar’. “Maar wanneer je vaststelt dat er meer haren dan anders in je borstel zitten, je op specifieke plekken haar verliest of jouw hoofdhuid erdoor komt, is het belangrijk te luisteren naar je lichaam.” Wat je moet weten:

De oorzaken van haarverlies

Naast immuniteitsziekten (bespreek dit soort haaruitval met je arts) zijn dit de meest voorkomende oorzaken van haarverlies bij vrouwen:

1. Voedingstekorten

“Je haren hebben de juiste voedingsstoffen nodig om optimaal te kunnen groeien,” weet Lies Helsloot. “Een tekort aan stoffen zoals ijzer, vitamine B, zink en omega 3 zijn mogelijke oorzaken van haarverlies of tragere haargroei. Het is van belang om dagelijks te kiezen voor evenwichtige voeding die voldoende proteïnen, mineralen en vitamines bevat.”

Omega 3 voor hydratatie

“De gezondheid van je haardos is inderdaad voor een deeltje afhankelijk van je voeding,” weet ook Charlotte Demortier, psycholoog, diëtist en nutritherapeut. “Een eerste belangrijke punt is hydratatie! Omega 3 speelt een rol bij de hydratatie van de hoofdhuid en omdat dit niet voorzien wordt door ons organisme, moet het door voeding binnenkomen. Dit kan door wat vaker vette vis (zalm, haring, sardienen, makreel…) op het menu te zetten maar ook koolzaadolie, noten, chia en lijnzaad bevatten veel omega 3.”

IJzer en zink tegen haarverlies én vertraagde groei

Ook ijzer en zink zijn twee voedingsmiddelen die van groot belang zijn. “De eerste oorzaak van haaruitval bij vrouwen is het tekort aan ijzer,’ aldus Demortier. “Bij een tekort aan zink wordt de haargroei vertraagd. Ook vitamine C kan interessant zijn, aangezien die ervoor zorgt dat ijzer beter wordt opgenomen.”

Vitamines A en E tegen (zonne)schade

“Vitamines A en E zijn ook belangrijk en we moeten hiervan genoeg hebben, zeker in de zomer om schade door de zon te vermijden,” zegt Demortier. ‘Je vindt vitamine A in gekleurde groenten (rood, oranje en geel) die rijk zijn aan carotenoïden, de voorlopers van vitamine A. Wat vitamine E betreft: avocado, bepaalde oliën en schaalvruchten (als walnoten en hazelnoten) zijn er rijk aan.”

“Daar bovenop is het van belang aan te vullen met de juiste supplementen,” tipt Lies Helsloot nog. “Welke supplementen voor jou nodig zijn, is erg persoonlijk. Je vraagt best aan jouw (orthomoleculaire) arts om een uitgebreid bloedonderzoek zodat hij of zij kan achterhalen wat voor jou specifiek nodig is.”

2. Hormonale schommelingen

“Vrouwen maken tijdens hun leven verschillende hormonale veranderingsprocessen door zoals de puberteit, zwangerschap en (peri-) menopauze,” gaat Lies Helsloot verder. “Telkens we een nieuwe fase ingaan, raakt ons lichaam even uit balans en dient er een nieuw evenwicht gevonden te worden. Wanneer dit niet meteen lukt, kan haaruitval één van de bijverschijnselen zijn. We verdienen het om ons goed in ons lichaam te voelen, vandaar dat het aan te bevelen is om samen met je arts na te gaan hoe deze balans kan hersteld worden. Voeding, de juiste supplementen en je levenspatroon spelen hierbij een heel belangrijke rol en zouden de eerste stap moeten zijn.”

3. Stress

“Bij het aanpakken van haarverlies spelen voeding en de juiste haarverzorging een belangrijke rol maar ook het aanpakken van stress is een heel belangrijke factor,” weet Lies Helsloot. “Stress kan het lichaam zwaar verstoren en is een belangrijke driver bij verschillende gezondheidsproblemen.” Zo vermindert het de bloedtoevoer naar de hoofdhuid waardoor de haarzakjes niet genoeg voeding krijgen. “Een goed evenwicht in je leven bereiken tussen werk, je klusjes, gezin, sociale verplichtingen… is niet altijd eenvoudig. Het is aan jou om de juiste keuzes te maken en meer tijd te maken voor ontspanning. Meer tijd nemen voor jezelf en zorgen voor jezelf zal ervoor zorgen dat je meer ontspannen in het leven staat en dat je ook beter je andere taken aankunt.”

4. Externe factoren

“Haarverlies is een veelvoorkomend probleem in Europa omdat we over het algemeen een fijnere haarstructuur hebben,” voegt Glenn Verdonck, haaradviseur bij Aveda, daar nog aan toe. “Daar bovenop kan luchtvervuiling je haarzakjes verzwakken. Pollutie legt bijvoorbeeld een laagje op je hoofdhuid waardoor de haarzakjes onvoldoende zuurstof krijgen om stevige haren te produceren.” Ook het gebruik van hitte- en stylingtools kan ervoor zorgen dat het haar op de lengtes breekt.

SOS haaruitval

Verzorgende haarborstel

Deze haarborstel is ontworpen om je haren te voeden en zacht en glad te maken. Hij is gemaakt van natuurlijke haren en geeft je hoofdhuid een massage waardoor de doorbloeding op gang komt en een gezonde haargroei wordt bevorderd. Sebum wordt over de lengtes van je haar verspreid met natuurlijk gevoed en glanzend haar als resultaat. Onderstaande borstel is geschikt voor normale haartypes, licht golvend haar en fijn haar met weinig last van knopen maar via de ‘borstelkiezer’ ontdek je welke tool écht bij je past (Delphin & Emerence, € 149).

Zijden kussensloop

Katoenen kussens kunnen je haar beschadigen en haaruitval versnellen. Bovendien absorbeert katoen de oliën in je haar, waardoor de uiteinden en wortels erg droog worden. Enter: een zijden kussensloop; véél zachter voor je haren en het droogt ze niet uit (slip, € 99 via debijenkorf.be).

Supplement tegen haaruitval

Heermoes bevordert de groei en de varen Adiantum capillus (Echt venushaar) helpt haaruitval voorkomen. Slik 1 tablet per dag, 3 maanden lang (FORCAPIL van Arkopharma Laboratoires,€ 41,75 voor 90 tabletten bij de apotheek).

Serioxyl van L’Oréal Professionnel

Serioxyl is de eerste instant verzorging tegen dunner wordend haar van L’Oréal Professionnel. Het hypoallergeen gamma vergroot de haardichtheid met +1.000 haren in 6 weken. De kleine krachtpatser uit het gamma is het Serioxyl Stemoxydine 5 % + Resveratrol serum (€ 46,75 bij de kapper) dat haarmassa creëert om de haardensiteit te verbeteren. Stemoxydine is de legendarische molecule die het slapend haarzakje wakker maakt om nieuw haar te creëren. Resveratrol versterkt dan weer de effecten van Stemoxydine op de hoofdhuid voor een uiterst snelle werking. Op die manier bestrijdt het serum in 6 weken tijd haarverlies. Na 3 maanden wordt het haar voller vanaf de hoofdhuid.

Naast het serum bestaat het gamma uit een reinigende en densifiërende shampoo, een verzachtende conditioner voor haar en hoofdhuid en volume- en bodygevende kleursprays.

Genesis van Kérastase

Dit compleet anti-haaruitvalritueel heeft ook nog ‘ns aangename texturen en geuren. Het Genesis gamma verenigt de weldaden van krachtige ingrediënten om een anti-uitvaleffect te creëren in een formule die mooi haar centraal stelt in luxueuze salon- en thuisrituelen (vanaf € 24,99 bij het kapsalon).

Het gamma biedt een oplossing voor elke stap in je haarverzorgingsritueel: Shampoing Fortifiant Anti-Chute om te wassen, Soin Fortifiant Anti-Chute en Intensief Versterkend Masker tegen haaruitval om te behandelen, Thermique Défense om voor te bereiden én Sérum Anti-Chute plus Ampoules Fortifiantes Anti-Chute om te activeren.

Cerafill van Redken

Ook Redken heeft een gamma voor dunner wordend haar: Cerafill. De steringrediënten zijn Ceramide (versterkt de haarvezel om haarbreuk te verminderen), SP 94 (voedt de hoofdhuid om deze gezonder te maken), Filloxaan (laat de diameter van elke haarvezel zwellen voor een instant gevoel van meer haarmassa) en Stemoxydine 5% (maakt de slapende haarfollikels wakker en zorgt op die manier voor meer haarmassa).

Redken heeft 2 producten in dit gamma: het serum Cerafill Retaliate hair re-densifying treatment met 5% stemoxydine (€ 48,03 voor 90 ml bij de kapper) en de Aminexil kuur.

Meer haarweetjes

Openingsbeeld: IMaxTree