De beautywereld kan soms nogal verwarrend zijn. Je kan het aantal producten niet meer tellen, je wordt in zoveel richtingen gestuurd én er worden tal van ‘helende’ ingrediënten naar je hoofd geslingerd. Laten we beginnen bij serums, wat doen ze juist en hoe kies jij jouw match? Harvard Medical School bracht een rapportje uit waarin het allemaal staat uitgelegd.

Wat is een serum?

Harvard Medical School publiceerde onlangs een informatieve gids rond serums, met alles wat je erover moet weten. Abigail Waldman, professor dermatologie aan de Harvard Medical School, deelt eerst en vooral het verschil tussen een serum een een lotion, moisturizer of crème. “Serums bevatten heel geconcentreerde ingrediënten die bedoeld zijn om onmiddellijk in je huid te dringen,” zegt Waldman. “Ik raad serums aan voor iedereen die zich zorgen maakt over veroudering. Het is een goed middeltje om anti-ageing effecten te bekomen en werkt nòg beter dan je dagelijkse moisturizer of zonnecrème.”

Zo vind je jouw match

1. De juiste ingrediënten

Je gebruikt een serum na het reinigen en voor je moisturizer. “Ik raad serums aan die een combinatie bevatten van vitamine C, vitamine E en ferulinezuur,” zegt Waldman. “Onderzoek heeft al aangetoond dat vitamine C bruine vlekjes kan tegengaan, schade door uv-stralen kan terugdraaien én de groei van nieuwe collageen stimuleert.”

Het komt er vooral op neer jezelf aan te leren welke ingrediënten welk huidprobleem aanpakken. Als je last hebt van ontstekingen, kan je naar producten grijpen met veel retinol en niacinamide. Ingrediënten als kojinezuur en glycolzuur pakken dan weer oneffenheden én hyperpigmentatie aan. “Prijs doet er niet toe, het draait om de ingrediënten,” zegt Waldman.

2. Test vòòr je koopt

Hieronder hebben we enkele goede serums voor jou, van goedkoop naar prijzig tot duur. Tip: als je niet zeker bent of een serum goed is voor je huid, vraag dan in de winkel of je eerst wat kan testen op een klein deeltje van je huid. Pikt hij niet of krijg je er niet meer puistjes van? Dan heb je jouw match gevonden!

Hydra Végétal Serum – Yves Rocher

Yves Rocher
€ 21,90 – Hier te koop

Dit ultra-hydraterend vloeibaar serum met microdruppeltjes heeft een extreem sterke concentratie hydraterende bestanddelen, waaronder Cellulair Water van Edulis. Bij contact met de huid wordt deze frisse gel omgezet in microdruppeltjes die snel in de huid trekken. De vochtbalans in de huid wordt intensief hersteld, waardoor de huid zacht aanvoelt en straalt. Pluspunt? Hij bevat 92% natuurlijke ingrediënten, géén siliconen, kleurstoffen, minerale olie, parabenen en het flacon is gemaakt uit recycleerbaar glas.

Pigmentclar Serum – La Roche-Posay

Dit serum tegen vlekken werkt op de verschillende evolutiestadia van vlekken: beginnende, bestaande en terugkerende. Een hoge concentratie aan (LHA) zorgt voor een zachte exfoliatie en dankzij het krachtige complex tegen vlekken (PhE-Resorcinol + Ginkgo + Ferulinezuur) vervagen pigmentstoornissen zichtbaar.

La Roche-Posay
€ 24,75 – Hier te koop

Infusie Serum Tegen Onzuiverheden – Caudalie

Dit super geconcentreerde serum met 98% natuurlijke ingrediënten heeft een exfoliërende en diep reinigende werking en vermindert onzuiverheden dankzij salicylzuur. Het biologisch rozenhydrolaat controleert de talgproductie en beperkt de oxidatie ervan, terwijl hyaluronzuur de huid hydrateert. De lichte structuur is vrijwel onzichtbaar en smelt meteen op de huid. Pluspunt: Het serum kan plaatselijk op onzuiverheden worden aangebracht.

Caudalie
€ 31,70 – Hier te koop

Ultra Time Lift serum verfijnde contouren – Annayaké

Annayaké haalt het beste uit het Oosten en uit het Westen en dit nieuwe serum is de ideale bondgenoot tegen een slapper wordende huid en volumeverlies van de opperhuid. Het serum heeft een liftend, hermodellerend (dankzij het pioenroosextract) en verstevigend (kudzu-extract) effect. Breng een druppel aan op de 5 zones van het gezicht (twee wangen, voorhoofd, neus, kin) en maak opwaartse bewegingen van het midden tot de slapen.

Annayaké
€ 83,90 – Hier te koop

Divine Harmony Serum – L’Occitane

In de kern van dit ultra-fijne serum bevinden zich per flesje meer dan 5000 micro-parels. Immortelle Millésimée, de bloem die nooit verwelkt, wordt gecombineerd met Jania Rubens, rode algen die een regenererend capaciteit bezitten. Resultaat? Je huid is steviger, gelift en de elasticiteit verbetert. Je huid wordt opnieuw dikker en de gezichtscontouren, inclusief jukbeenderen, worden terug goed zichtbaar.

L’Occitane
€ 164 – Hier te koop

The Regenerating Serum – La Mer

Dit actieve en tegelijkertijd herstellende serum bevat een hoge concentratie van The Miracle Broth, The Regenerating Ferment en The Marine Peptide Ferment van La Mer. Het vormt een aanvulling op de natuurlijke productie van je ‘jeugdeiwitten’, collageen en elastine. Lijntjes zullen vervagen en poriën worden minder zichtbaar.

La Mer
€ 290 – Hier te koop

Sérum Concentré Fermeté – Sisleÿa L’intégral Anti-Âge

In de loop der jaren wordt het reliëf van je gezichtshuid grover en neemt de stevigheid af. De wangen worden minder vol en je gezichtscontouren worden minder duidelijk. Dit serum 1) stimuleert de aanmaak van elastine en 2) werkt op de veerkracht van je huid. Het product richt zich specifiek op het aanpakken van veroudering als gevolg van gedrag (denk aan luchtvervuiling, stress en uv-stralen).

Sisleÿa L’intégral Anti-Âge
€ 375 – Hier te koop

Meer beauty-advies

SOURCE: Byrdie