Je hoort vaak dat je voor een glanzende, gehydrateerde huid véél water moet drinken – maar klopt deze remedie wel? Wij checkten het voor je!

Wat is een gedehydrateerde huid?

Opgelet: een gedehydrateerde huid is niét hetzelfde als een droge huid. Meer nog: dehydratatie is een ‘huidprobleem’ dat bij iedereen kan voorkomen, terwijl een droge huid een huidtype is. Het grote verschil tussen de twee zit ‘m in de oorzaak. Een droge huid wordt veroorzaakt door een tekort aan stoffen die de huid gezond houden. Een gedehydrateerde huid lijdt aan dehydratatie, een vochttekort aan het oppervlak dus. Ook een vette huid kan ermee te maken krijgen.

Hoe ontstaat een gedehydrateerde huid?

De meest voorkomende oorzaak van een vochttekort is schade aan de huidbarrière. Deze toplagen van je huid vormen een natuurlijke bescherming die ervoor zorgt dat je huid van nature vocht kan vasthouden. Is die beschadigd, dan zal je huid dehydrateren.

Triggers kunnen producten zijn die parfum bevatten of te agressieve scrubs. Kijk ook zeker of je product niet als één van de eerste zes ingrediënten een uitdrogende alcohol bevat. SD alcohol, denatured alcohol of isopropyl alcohol zijn boosdoeners. Ook airco kan het vocht uit je huid halen (dit is wat je hiertegen kan doen). Lange warme douches helpen ook niet en verder zorgen ook chloor in zwembaden, veranderingen qua weer of hormoonschommelingen soms voor dehydratatie.

Zo geraak je ervan af

Er is weinig onderzoek dat aantoont dat waterconsumptie impact heeft op de hydratatie van je huid. “Als acht glazen water per dag dé sleutel zou zijn voor een dewy skin, zou niemand nog last hebben van dehydratatie,” aldus beautygoeroe Paula Begoun. Volgens de voormalige beautyjournaliste – die nu haar eigen merk, Paula’s Choice, heeft – zegt amper één studie uit het magazine van Clinical Cosmetic Investigative Dermatology het volgende: 16 glazen water per dag zou een droge huid kunnen helpen, maar deze verbetering is énkel statistisch bekeken. De meeste mensen zullen met andere woorden géén verschil merken in het echte leven.

Belangrijker is een goed functionerende externe huidbarrière, dat wil zeggen: eentje die pollutie en andere externe agressors tegenhoudt en tegelijkertijd water vasthoudt in de huidlagen eronder. Volgens Paula Begoun kan geen enkele hoeveelheid water dezelfde voordelen geven als producten die vocht aantrekken én vasthouden. Zo’n verzorging bevat liefst drie types ingrediënten die samenwerken om de huid te helpen: 1) occlusieve ingrediënten als petrolatum die een beschermend laagje over je huid leggen, 2) humectanten als glycerine en hyaluronzuur die als een spons fungeren en water aantrekken, 3) emolliënten als lecithine die de ruwe randen tussen cellen en de buitenste lagen verzachten. Een greep uit het aanbod:

Advanced Replenishing Toner

Een toner om na de reiniging te smeren, met sterke antioxidanten, hyaluronzuur en lecithine die de normale tot droge huid goed hydrateren en huidveroudering door milieuvervuiling beperken (Paula’s Choice, € 26 voor 118 ml).

Dramatically Different™ Hydrating Jelly Anti-Pollution

Een lichte watergel met hyaluronzuur die 24 uur lang hydratatieherstel én bescherming tegen vervuiling geeft (Clinique, € 53 voor 100 ml).

LE LIFT Crème de Nuit

Een nachtcrème met epidermist, een actieve werkstof afkomstig van een micro-organisme uit de zee, die de aanmaak van hyaluronzuur stimuleert. Bevat verder ook stoffen die gladstrijken en verstevigen (Chanel, € 125 voor 50 ml).

Crème Réparatrice Corps

Intensief herstellende en hydraterende lichaamsverzorging die de huid optimaal gehydrateerd houdt, o.a. dankzij glycerine van plantaardige oorsprong (Sisley, € 127 voor 200 ml).

Conclusie

Blijf vooral veel water drinken! Het is essentieel voor je hele lichaam en zorgt ervoor dat er voedingsstoffen tot de organen (ook je huid) worden gebracht dankzij een goede bloedsomloop. Het hydrateert je lichaam dus, maar verricht geen glowy wonderen voor je huid.

Meer beauty

Openingsbeeld: Calzedonia SS21.