Je hebt zin in een frisse start, met een nieuw kapsel – liefst nog eentje dat korte metten maakt met je vorige look ook. Groot gelijk, doen! Nood aan een leidraad? Dit zijn, volgens ‘de regeltjes van de kunst’, de snitten die bij jouw gezichtsvorm passen.

Hoe bepaal je jouw gezichtsvorm?

  1. Ga voor de spiegel staan. Zorg dat de spiegel groot genoeg is, want je zult erop moeten tekenen. Recht je rug en doe je haar naar achter met een haarband.
  2. Teken de omtrek van je gezicht op de spiegel. Je kan dit bijvoorbeeld met lippenstift doen. Start bij de onderkant van je kin, ga nadien naar de bovenkant van je gezicht via de jukbeenderen. Volg de haarlijn en doe dan de andere kant van je gezicht tot je helemaal rond bent. Belangrijk: doe dit enkel met de omtrek van je gezicht, de oren laat je er buiten.
  3. Nu is het tijd om je tekentalent te beoordelen en te kijken wat de omtrek van je gezicht is. Hieronder kan je de kenmerken van elke gezichtsvorm vinden en bijpassende, ideale kapsels!

8 x jouw gezichtsvorm met het gepaste kapsel

1. Ovaal gezicht

Celebrity voorbeelden

Kate Middleton, Jessica Alba, Bella Hadid, Charlize Theron, Kim Kardashian West, Rihanna, Jessica Chastain, Rachel McAdams, Beyoncé.

Hét geknipte kapsel

Een ovaal gezicht is het breedst bij je jukbeenderen en wordt iets smaller aan je kin en voorhoofd. Kappers zijn het erover eens: een ovaal gezicht is de ideale gezichtsvorm want bijna perfect symmetrisch. Als je een ovaal gezicht hebt, kan je werkelijk élk kapsel aan. Kort, halflang, lang: het staat je allemaal!

Tip: kijk niet naar je gezichtsvorm maar naar je favoriete kenmerken. Als je ogen wat uit elkaar staan, werkt een chique fringe bijvoorbeeld perfect, een bold pixie cut zet dan weer hoge jukbeenderen en een sterke botstructuur in de verf terwijl een sluike lob of bob aandacht geeft aan het centrum van je gezicht en zo je ogen en lippen accentueert.

Lees ook: de ideale kapsels voor een ovaal gezicht.

2. Rond gezicht

Celebrity voorbeelden

Chrissy Teigen, Kirsten Dunst, Miranda Kerr, Selena Gomez, Ginnifer Goodwin, Queen Latifah, Emma Stone, Mindy Kaling.

Hét geknipte kapsel

Als je een rond gezicht hebt, word je vaak jonger geschat dan je werkelijk bent. Deze jeugdige uitstraling heb je te danken aan je brede jukbeenderen. Het breedste punt van je gezicht bevindt zich aan je wangen en oren. Je gezicht loopt spits van aan je jukbeenderen naar je kaak en voorhoofd toe. Je speelt het best met hoogte (volume op de kruin) en lengte om je ronde gezicht af te zwakken. Ook pixie cuts met textuur, een bob met laagjes en een zijscheiding, staan je goed. Niet proberen? De korte carré.

Lees ook: perfecte kapsels voor vrouwen met een rond gezicht.

3. Rechthoekig of langwerpig gezicht

Celebrity voorbeelden

Jourdan Dunn, Carrie Underwood, Kristen Wiig, Kelly Rowland, Sarah Jessica Parker, Halle Berry, Liv Tyler.

Hét geknipte kapsel

Een langwerpig gezicht lijkt een beetje op een ovaal gezicht, maar het is langer in de lengte. Vooral de kin en het voorhoofd zijn langer. Het lijkt wel alsof de kaaklijn bij een rechthoekig gezicht helemaal verdwenen is. Een rechthoekig gezicht verschilt deels van het langwerpig gezicht doordat er sprake is van een hoekig voorhoofd en kaaklijn. De do’s voor vrouwen met deze gezichtsvormen: leg accenten op de breedte (eender welk froetje klaart de klus). Jouw ultieme kapsel is een krullende shag of lob met pony die breedte geeft aan de zijkanten.

Lees ook: mooie kapsels voor vrouwen met een rechthoekig of langwerpig gezicht.

4. Vierkant gezicht

Celebrity voorbeelden

Olivia Wilde, Rosie Huntington-Whiteley, Margot Robbie, Zoë Kravitz, Salma Hayek, Keira Knightley, Lily Aldridge, Taraji P. Henson.

Hét geknipte kapsel

Vrouwen met een vierkant gezicht hebben een brede, hoekige kaaklijn. Het voorhoofd en de jukbeenderen hebben allemaal dezelfde breedte. Weetje: volgens fotografen zijn vrouwen met een vierkante gezichtsvorm het gemakkelijkste om te fotograferen. Het komt eropaan lengte toe te voegen om je gezichtsvorm te verlengen. Je lokken vallen minstens tot onder de schouder, je pony hangt extra laag (tot aan je jukbeenderen) en je laagjes mogen mooi waaieren. Probeer zeker ook grote krullen, de zijscheiding of romantische curtain bangs.

Lees ook: de mooiste kapsels voor een vierkant gezicht.

5. Hartvormig gezicht

Celebrity voorbeelden

Reese Witherspoon, Jennifer Lawrence, Katharine McPhee, Felicity Jones, Scarlett Johansson, Kat Graham, Kourtney Kardashian, Rashida Jones.

Hét geknipte kapsel

Vrouwen met een hartjesvorm hebben een breed voorhoofd, sterke jukbeenderen en een brede kin. Kenmerkend is het puntje in de haarlijn waardoor de gezichtsvorm op een hart lijkt. Je zwakt best je sterke botstructuur een beetje af met dikke laagjes die rond je kin vallen. Een bob op kinlengte met wat textuur aan de eindjes zorgt voor wat beweging (knip ‘m dus niét blunt). Doe je beter niet: een heel korte pony.

Lees ook: het perfecte kapsels voor je hartvormige gezicht.

6. Driehoekig gezicht

Celebrity voorbeelden

Renée Zellweger en Jodie Foster.

Hét geknipte kapsel

De kenmerken van een driehoekige gezichtsvorm zijn een zwaardere kaak- en kinlijn en een smal voorhoofd. Knip je haar in laagjes voor meer volume rond je voorhoofd. Dun het onderaan uit om volume rond je kin weg te nemen. Ga zeker niet voor een carré die tot boven je kaken komt.

Lees ook: de ideale kapsels voor een driehoekig gezicht.

7. Omgekeerd driehoekig gezicht

Celebrity voorbeelden

Naomi Campbell, Jennifer Lopez en Victoria Beckham.

Hét geknipte kapsel

Je kan de vorm van een omgekeerde driehoek vergelijken met die van de hartjesvorm. Het enige verschil is dat bij omgekeerde driehoek geen sprake is van een puntje aan de haarlijn van het voorhoofd. Ga voor (half)lang haar.

Lees ook: de perfecte kapsels voor een omgekeerde driehoek.

8. Diamanten gezicht

Celebrity voorbeelden

Jenna Dewan, Ashley Greene, Eva González, Viola Davis, Serena Williams, Tyra Banks, Vanessa Hudgens.

Hét geknipte kapsel

Heb je brede jukbeenderen, een smal voorhoofd en een smalle kin dan heb je een diamantvormige gezichtsvorm. De combinatie van een sterke kaaklijn en hoge jukbeenderen vraagt om een zacht kapsel vol beweging. Dit kan met steile laagjes of door volume toe te voegen met en golf of krul. Vooral snits die rond de kin vallen, staan je goed want openen deze zone van het gezicht. Don’t? Een schuin opgeknipt kapsel.

Lees ook: de leukste kapsels voor een diamantvormige gezichtsvorm.

De laatste kapseltrends

Openingsbeeld: Imaxtree.