Je wil 2020 aanvatten met een frisse start en daar hoort voor jou een nieuw kapsel bij – en liefst nog eentje dat radicaal korte metten maakt met je vorige look ook? Groot gelijk, maar let wel: niet elke coupe past bij elke gezichtsvorm. Wij zetten de do’s and don’ts voor elke gezichtsvorm op een rij.

Hoe bepaal je jouw gezichtsvorm?

  1. Ga voor de spiegel staan. Zorg dat de spiegel groot genoeg is, want je zult erop moeten tekenen. Recht je rug en doe je haar naar achter met een haarband.
  2. Teken de omtrek van je gezicht op de spiegel. Je kan dit bijvoorbeeld met lippenstift doen. Start bij de onderkant van je kin, ga nadien naar de bovenkant van je gezicht via de jukbeenderen. Volg de haarlijn en doe dan de andere kant van je gezicht tot je helemaal rond bent. Belangrijk: doe dit enkel met de omtrek van je gezicht, de oren laat je er buiten.
  3. Nu is het tijd om je tekentalent te beoordelen en te kijken wat de omtrek van je gezicht is. Hieronder kan je de kenmerken van elke gezichtsvorm vinden en bijpassende, ideale kapsels!

8 x jouw gezichtsvorm met het gepaste kapsel

1. Ovaal

Een ovaal gezicht is het breedst bij je jukbeenderen en wordt iets smaller aan je kin en voorhoofd. Kappers zijn het erover eens: een ovaal gezicht is de ideale gezichtsvorm. Als je een ovaal gezicht hebt, kan je werkelijk élk kapsel aan. Kort, halflang, lang: het staat je allemaal!

Bekende voorbeelden: Kate Moss, Charlize Theron & Sharon Stone.

Lees ook: de ideale kapsels voor een ovaal gezicht 

2. Rond

Als je een rond gezicht hebt, word je vaak jonger geschat dan je werkelijk bent. Deze jeugdige uistraling heb je te danken aan je brede jukbeenderen. Het breedste punt van je gezicht bevindt zich aan je wangen en oren. Je gezicht loopt spits vanaan je jukbeenderen naar je kaak en voorhoofd toe. Je speelt het best met hoogte en lengte om je ronde gezicht af te zwakken. Steek bijvoorbeeld je haar op of leg bovenaan krullen. Knip zeker geen bob of carré.

Bekende voorbeelden: Cameron Diaz, Kirsten Dunst & Mila Kunis.

Lees ook: perfecte kapsels voor vrouwen met een rond gezicht

3. Rechthoek of langwerpig

Een langwerpig gezicht lijkt een beetje op een ovaal gezicht, maar het is langer in de lengte. Vooral de kin en het voorhoofd zijn langer. Het lijkt wel alsof de kaaklijn bij een rechthoekig gezicht helemaal verdwenen is. Een rechthoekig gezicht verschilt deels van het langwerpig gezicht doordat er sprake is van een hoekig voorhoofd en kaaklijn. De do’s voor vrouwen met deze gezichtsvormen: leg accenten op de breedte. Ga voor een froe, een korte carré of bob. Steek je haar zo weinig mogelijk op.

Bekende voorbeelden: Liv Tyler, Sarah Jessica Parker & Céline Dion.

Lees ook: mooie kapsels voor vrouwen met een rechthoekig of langwerpig gezicht

4. Vierkant

Vrouwen met een vierkant gezicht hebben een brede hoekige kaaklijn. Het voorhoofd en de jukbeenderen hebben allemaal dezelfde breedte. Volgens fotografen zijn vrouwen met een vierkante gezichtsvorm het gemakkelijkste om te fotograferen. Kies voor een ronde froe of voor een schuinere en lange froe om de vorm van je gezicht te breken. Met een vierkant gezicht kan je zowel kort als lang haar aan! Je haar opknippen in laagjes werkt ook altijd.

Bekende voorbeelden: Keira Knightley, Demi Moore & Jennifer Aniston.

Lees ook: de mooiste kapsels voor een vierkant gezicht

5. Hart

Hartjes voor deze gezichtsvorm! Vrouwen met een hartjesvorm hebben een breed voorhoofd, sterke jukbeenderen en een brede kin. Kenmerkend is het puntje in de haarlijn waardoor de gezichtsvorm op een hart lijkt. Ga voor meer volume rond je kin en verberg je kaken. Kies daarom voor een (half)lang kapsel tot op je kin of tot op je schouders. Je kan je haar onderaan krullen voor meer volume. Een echte afrader is een korte pony.

Bekende voorbeelden: Reese Witherspoon & Lisa Kudrow.

Lees ook: het perfecte kapsels voor je hartvormige gezicht

6. Driehoek

De kenmerken van een driehoekige gezichtsvorm zijn een zwaardere kaak- en kinlijn en een smal voorhoofd. Knip je haar in laagjes voor meer volume rond je voorhoofd. Dun het onderaan uit om volume rond je kin weg te nemen. Ga zeker niet voor een carré die tot boven je kaken komt.

Bekende voorbeelden: Renee Zellweger & Jodie Foster.

Lees ook: de ideale kapsels voor een driehoekig gezicht

7. Omgekeerde driehoek

Je kan de vorm van een omgekeerde driehoek vergelijken met die van de hartjesvorm. Het enige verschil is dat bij omgekeerde driehoek geen sprake is van een puntje aan de haarlijn van het voorhoofd. Ga voor (half)lang haar.

Bekende voorbeelden: Naomi Campbell, Jennifer Lopez & Victoria Beckham.

Lees ook: de perfecte kapsels voor een omgekeerde driehoek

8. Diamant

Heb je brede jukbeenderen, een smal voorhoofd en een smalle kin dan heb je een diamantvormige gezichtsvorm. Ga zeker voor een halflang tot lang kapsel tot schouder- of neklengte. Creëer meer volume rond je voorhoofd en kin. Je kan je haar krullen ofgolven. Een échte don’t is een schuin opgeknipt kapsel.

Bekende voorbeelden: Linda Evangelista, Elizabeth Hurley & Madonna.

Lees ook: de leukste kapsels voor een diamantvormige gezichtsvorm

De laatste kapseltrends