Strandstress! Want ondanks bikinibroekjes met hoge taille en figuur-corrigerende badpakken, sta je daar te blinken in je sinaasappelvel. Een plan van aanpak voor doe-het-zelvers. (Door Sofie Albrecht)

Dik of dun: cellulite werkt niet discriminerend. Negen op de tien vrouwen hebben er last van. Mannen hebben het dan weer niet. “Vrouwen hebben meer vet dan mannen en bovendien is het anders verdeeld”, zegt dermatoloog Thomas Maselis. “Bij mannen functioneert vet als beschermend stootkussen, bij vrouwen dient het als een reserve om te overleven. De vetcellen zitten tussen schotjes (vezels). Wanneer je zwaarder wordt, groeien de vetcellen en puilen ze tussen de vezels van het bindweefsel uit, wat putjes geeft in je huid. De ‘sinaasappelhuid’ manifesteert zich vooral op de heupen, billen en dijen, soms ook op knieën en armen.”

De aanpak verschilt

Je aanleg voor cellulite wordt voornamelijk bepaald door genen en hormonen. En verergert door een slechte doorbloeding, dunne en slappe huid en stugge vezels. De verhouding van die verschillende factoren is voor iedereen anders. En dus ook de aanpak.

Afhankelijk van waar je het meest last van hebt, moet je ook de aanpak aanpassen voor een optimaal resultaat. Concreet: vetcellen verminderen, de circulatie verbeteren, de huid en spieren verstevigen en het omliggende bindweefsel versoepelen. En dat kan op verschillende manieren, maar het liefst gecombineerd.

1. Voldoende bewegen

De combinatie van gezond eten, voldoende water drinken en veel bewegen klinkt als gezond boerenverstand. Vooral bewegen is cruciaal om vet te verbranden en de circulatie te verbeteren. Maar in het wilde weg gaan hardlopen of fietsen zal niet altijd het verhoopte effect geven op je cellulite, meent Roy Vermeulen, personal trainer bij het Antwerpse fitnesscentrum The Brick. “Sommige mensen gaan fanatiek aan cardiotraining doen. Dat werkt om gewicht te verliezen, maar vermindert de cellulite op zich niet. Je hebt ook verstevigende oefeningen nodig, zodat je buik en billen strakker worden, waardoor de huid gladder lijkt.”

Een personal trainer kan een programma op maat opstellen in functie van jouw behoeften. Hardlopen, zwemmen, fietsen, wandelen en andere duursporten combineren met gerichte oefeningen voor je rondingen (squats, lunges) is het alternatief voor wie het liever zelf aanpakt. “Door regelmatig te sporten zal de spiermassa onder het onderhuids vet toenemen en de laag onderhuids vet oprekken, waardoor het sinaasappeleffect vermindert”, zegt dr. Maselis.

2. Gezond eten

Fanatiek gaan sporten om jezelf nadien met een zak chips of koekjes te belonen: je moet geen Einstein heten om te beseffen dat dat niet werkt. Ook op je voeding moet je letten. Veel water drinken (30 ml per kg lichaamsgewicht volgens lifestyle-coach Goedele Leyssen), zodat afvalstoffen vlot afgevoerd worden. Over een dieet zonder suiker, met veel fruit en groenten en in mindere mate volkorengranen en mager vlees, bestaat weinig discussie.

Voor de lijstjes ‘vetverbrandende voeding’ (chilipepers, zwarte bessen, noten…) die als clickbaits op internetsites welig tieren, bestaat geen wetenschappelijk bewijs. Karine Delanghe, coördinator van de Dieetafdeling van het UZ Brussel. “Cellulite is vaak erfelijk en komt ook bij magere mensen voor. Een gezonde voeding, voldoende water drinken en beweging zal zeker een rol spelen, maar er is geen wetenschappelijke informatie over het verband tussen voeding en cellulite.” Volgens dr. Maselis is het vooral belangrijk dat je gewicht niet te veel schommelt, want vermageren heeft niet noodzakelijk een effect op cellulite.

3. Zelf masseren

Crèmes die vetcellen laten wegsmelten, zijn voorlopig nog niet uitgevonden, maar alles wat de circulatie stimuleert, helpt: scrubs, crèmes met drainerende stoffen en uiteraard een stevige massage. Smeer ’s morgens en ’s avonds je probleemzones stevig in met opwaartse cirkelbewegingen. Ook een droge borstelmassage doet je bloed stromen en helpt om afvalstoffen af te voeren. Zelf aan de slag gaan, is zeker de goedkoopste optie. Maar het vraagt tijd. En discipline. En doorzettingsvermogen. Het kan maanden duren vóór je enig resultaat begint te zien. Bovendien is het met cellulite zoals met je conditie: zodra je het niet meer onderhoudt, verergert het weer.

Thalgo Stomach & Waist Sculptor

Thalgo Stomach & Waist Sculptor (€ 43,60) werkt verstevigend, maakt de huid gladder en zou het volume van de buik verminderen.

Biotherm Skin Fitness Firming & Recovery body emulsion

Biotherm Skin Fitness Firming & Recovery body emulsion (200 ml: € 28) zou het effect van sporten op de huid versterken.

Delbôve Corps Galbé

Delbôve Corps Galbé (50 ml: € 58) werkt met een koude- effect om de huid te verste-vigen en te verzachten met verschillende oliën.

Cîme Magnificent Mandarine

Cîme Magnificent Mandarine (€ 19,95) kan gebruikt worden als bodyscrub en badzout dat helpt te ontgiften. Het bevat roze Himalayazout dat de huid exfolieert en voedt met mineralen en ontgiftende en drainerende ingrediënten.

Zelfvertrouwen op het strand