Of je nu 26, 46 of 66 bent: grijze haren kunnen op élke leeftijd opduiken. Je kunt ertegen vechten, maar veruit de beste, mooiste en makkelijkste manier is ze gewoon te aanvaarden en om te toveren tot een stralend fris kapsel.

Grijs = wijs

Niet alleen het eeuwige geknoei met een uitgroei drijft meer en meer vrouwen richting een natuurlijke, grijze coupe. Zilveren lokken zijn namelijk op-én-top 2020. Ze staan chic, want prachtig bij een volledig zwarte outfit en felrode lippen, en laten zien dat je lef en zelfvertrouwen hebt.

View this post on Instagram

Blackout ✔️ @mango #mangogirls

A post shared by Sarah Harris (@sarahharris) on

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Hét boegbeeld van de grijzevrouwengemeenschap is Sarah Harris, adjunct-hoofdredacteur bij de Britse Vogue, eind dertig en volledig natuurlijk grijs. Ze bestempelt haar coupe zelf als ‘eerlijk en rebels’. Ook in ons land pronken de Silver Vixens (@silver_vixens op Instagram) met hun natuurlijke grijze coupe. “Een jaar geleden richtte ik de Instagrampagina op, uit rebellie tegen de schoonheidsidealen die nog altijd heersen,” vertelt oprichtster Cathérine Ongenae. “Ik zag internationaal zulke pagina’s verschijnen en was benieuwd of het ook in België wat teweeg zou brengen. Dat deed het en in een mum van tijd had de pagina heel wat volgers. Ik merkte dat, in tijden van body positivity, het toch nog taboe was je natuurlijke grijze haren rond je dertigste te laten zien. Terwijl het zo praktisch en goedkoop is! Mijn les: probeer het gewoon; als je het zelf aanvaardt, zullen anderen dat ook doen.”

Een ontgelende toner voor An

An: “Mijn eerste grijze haar verscheen al op mijn 19e. Echt een verrassing was dat niet, want zolang ik me herinner, is ook mijn vader volledig grijs. Eerst werkte ik het met kleurshampoo weg, maar rond mijn 23ste ben ik het beginnen te verven. Op mijn 36ste werd ik het beu om elke 2 weken mijn haar bij te kleuren. Grijs was toen nét hip en ik dacht: ik heb het van nature, dus waarom zou ik het niet proberen?. Mijn kapper zette de schaar er flink in, waardoor mensen me niet meer herkenden. Achteraf gezien nogal drastisch (lacht). Nu ben ik heel blij met mijn grijze coupe, het voelt veel gezonder aan dan toen ik het kleurde.”

Kapper Jochen Vanhoudt: “An zet vaak de stijltang in haar lokken en dat resulteert in een gele gloed. Daarom zetten we er vandaag een ontgelende toner op die het haar meteen opheldert. Voor een pittig, jong effect, kozen we voor een asymmetrische coupe: kort achter de oren en iets langer vooraan. Een kapsel dat je makkelijk kunt onderhouden.”

Hoe hou je grijs glanzend gezond?

Grijze haren zijn over het algemeen stugger, waardoor je al snel een doffe coupe krijgt. Gelukkig kun je heel wat dingen doen om ook zilveren lokken te laten glanzen.

Doe je voordeel met deze gouden tips van kapper Jochen Vanhoudt.

1. Gebruik zilvershampoo, maar niet zomaar de eerste de beste. Er bestaan tot wel 40 verschillende sterktes. Je hebt er die blond haar lichtjes ontgelen, maar ook echt grijs maken bijvoorbeeld. Als je op natuurlijk grijs haar en te sterke shampoo zet, krijg je een blauwe gloed. Goed kiezen, is dus superbelangrijk!

Weetje: schrik niet, een zilvershampoo heeft een felpaarse kleur. Die dient om de complementaire gele schijn in grijs (en ook blond) haar tegen te gaan.

2. Zet je stylingtools nooit warmer dan 185°. Doe je dat wel, dan krijg je een gele gloed.

3. Er bestaan ook toners voor thuis, zonder peroxide. De Color Fresh van Wella is een goeie en houdt tot 6 wasbeurten. Ik tip de 0/8 voor een grijzige gloed en de 10/81 om je haar mooi wit en licht te maken.

4. Glansproducten (denk aan sprays en oliën) zorgen voor een mooie schijn als je in het licht loopt én maken je haar minder droog én dof.

5. Ook conditioner aanbrengen na een wasbeurt helpt. Je haarschubben sluiten zich, met meer glans en een minder broze coupe als resultaat.

Silver Shampoo X1S

System Professional, € 22,10 voor 250 ml.

Color Extend Graydiant conditioner

Redken, € 26 voor 250 ml.

V® gold classic styler die niet warmer wordt dan 185°

GHD, € 199 via jochenvanhoudt.be.

Color Fresh

Wella Professionals, € 16,45 via bol.com.

Essence absolue nourishing oil hair & body

Shu Uemura x Pokémon, € 59 voor 100 ml.

Color Depositing Mask Platinum tijdelijke kleuring

Moroccanoil, € 28 voor 200 ml.

Door Lise Milbou. Foto’s: Liesbet Peremans. Kapper: Jochen Vanhoudt & team. Make-up: Marlien Echelpoels. Styling: Lieve Gerrits.

Lees het volledige artikel deze maand in Feeling en ontdek op welke andere manieren je ‘The Simple Life’ kan leiden (+ scoor je gratis wasbare wattenschijfjes!).