Of je nu 26, 46 of 66 bent: grijze haren kunnen op élke leeftijd opduiken. Je kunt ertegen vechten, maar veruit de beste, mooiste en makkelijkste manier is ze gewoon te aanvaarden en om te toveren tot een stralend fris kapsel.

Grijs = wijs

Niet alleen het eeuwige geknoei met een uitgroei drijft meer en meer vrouwen richting een natuurlijke, grijze coupe. Zilveren lokken zijn namelijk op-én-top 2020. Ze staan chic, want prachtig bij een volledig zwarte outfit en felrode lippen, en laten zien dat je lef en zelfvertrouwen hebt.

View this post on Instagram

Gold sequin season 💫 @mango #mangogirls

A post shared by Sarah Harris (@sarahharris) on

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Hét boegbeeld van de grijzevrouwengemeenschap is Sarah Harris, adjunct-hoofdredacteur bij de Britse Vogue, eind dertig en volledig natuurlijk grijs. Ze bestempelt haar coupe zelf als ‘eerlijk en rebels’. Ook in ons land pronken de Silver Vixens (@silver_vixens op Instagram) met hun natuurlijke grijze coupe. “Een jaar geleden richtte ik de Instagrampagina op, uit rebellie tegen de schoonheidsidealen die nog altijd heersen,” vertelt oprichtster Cathérine Ongenae. “Ik zag internationaal zulke pagina’s verschijnen en was benieuwd of het ook in België wat teweeg zou brengen. Dat deed het en in een mum van tijd had de pagina heel wat volgers. Ik merkte dat, in tijden van body positivity, het toch nog taboe was je natuurlijke grijze haren rond je dertigste te laten zien. Terwijl het zo praktisch en goedkoop is! Mijn les: probeer het gewoon; als je het zelf aanvaardt, zullen anderen dat ook doen.”

Petra (47) kreeg een ‘tussenkleur’

Petra: “Mijn eerste grijze haar stak al rond mijn 26ste de kop op en ik trok het meteen uit. Amper twee jaar later waren spoelingen geen optie meer en startte ik met permanente verf. Pas deze zomer besliste ik ermee te stoppen. Jarenlang kleurde ik m’n lokken ‘omdat het zo hoorde’; nu wil ik gewoon zijn wie ik ben en daar hoort grijs haar bij. Dat ik de meningen van anderen links laat liggen, is voor mij dé grootste vorm van vrijheid. Mijn grijze lokken geven me het gevoel dat ik nét dat beetje meer Petra ben.

Kapper Jochen Vanhoudt: “Petra had nog blonde lengtes om haar ‘overgang’ te maskeren. Die krijg je er niet in één keer uit. Daarom hebben we veel grijze highlights getrokken, maar op het eindresultaat is het nog even wachten. Dit is echt een tussenfasekleur die bij de punten heel blond blijft, maar een stuk grijzer is dan voordien.”

Hoe hou je grijs glanzend gezond?

Grijze haren zijn over het algemeen stugger, waardoor je al snel een doffe coupe krijgt. Gelukkig kun je heel wat dingen doen om ook zilveren lokken te laten glanzen.

Doe je voordeel met deze gouden tips van kapper Jochen Vanhoudt.

1. Gebruik zilvershampoo, maar niet zomaar de eerste de beste. Er bestaan tot wel 40 verschillende sterktes. Je hebt er die blond haar lichtjes ontgelen, maar ook echt grijs maken bijvoorbeeld. Als je op natuurlijk grijs haar en te sterke shampoo zet, krijg je een blauwe gloed. Goed kiezen, is dus superbelangrijk!

Weetje: schrik niet, een zilvershampoo heeft een felpaarse kleur. Die dient om de complementaire gele schijn in grijs (en ook blond) haar tegen te gaan.

2. Zet je stylingtools nooit warmer dan 185°. Doe je dat wel, dan krijg je een gele gloed.

3. Er bestaan ook toners voor thuis, zonder peroxide. De Color Fresh van Wella is een goeie en houdt tot 6 wasbeurten. Ik tip de 0/8 voor een grijzige gloed en de 10/81 om je haar mooi wit en licht te maken.

4. Glansproducten (denk aan sprays en oliën) zorgen voor een mooie schijn als je in het licht loopt én maken je haar minder droog én dof.

5. Ook conditioner aanbrengen na een wasbeurt helpt. Je haarschubben sluiten zich, met meer glans en een minder broze coupe als resultaat.

Silver Shampoo X1S

System Professional, € 22,10 voor 250 ml.

Color Extend Graydiant conditioner

Redken, € 26 voor 250 ml.

V® gold classic styler die niet warmer wordt dan 185°

GHD, € 199 via jochenvanhoudt.be.

Color Fresh

Wella Professionals, € 16,45 via bol.com.

Essence absolue nourishing oil hair & body

Shu Uemura x Pokémon, € 59 voor 100 ml.

Color Depositing Mask Platinum tijdelijke kleuring

Moroccanoil, € 28 voor 200 ml.

Door Lise Milbou. Foto’s: Liesbet Peremans. Kapper: Jochen Vanhoudt & team. Make-up: Marlien Echelpoels. Styling: Lieve Gerrits.

Lees het volledige artikel deze maand in Feeling en ontdek op welke andere manieren je ‘The Simple Life’ kan leiden (+ scoor je gratis wasbare wattenschijfjes!).