Volgens datingbureaus zijn mooie, witte tanden een van je belangrijkste troeven. En dokters zien ze als dé basis van een goede gezondheid. Redenen genoeg dus om je gebit in orde te brengen – en beter vandaag nog dan morgen.

1. Witter dan wit

De kleur van je tanden is voornamelijk genetisch bepaald en verkleuringen kunnen verschillende oorzaken hebben. “Door slijtage wordt het onderliggende weefsel, het dentine, dat donkerder en geler is van kleur, meer zichtbaar”, legt tandarts Paule Peeters uit. “Dat gebeurt sowieso met het ouder worden. Maar ook tandenknarsen, het eten van zuur fruit, het drinken van frisdranken en regelmatig braken versnellen die slijtage.”

Koffie, thee, rode wijn, of roken geven een externe verkleuring, maar er zijn ook verschillende interne oorzaken, weet Paule Peeters: “Donkere vullingen of een afgestorven tandzenuw die in het wortelkanaal blijft zitten, kunnen de tand van binnenuit blauw-grijs verkleuren. Bepaalde antibiotica (tetracycline) kunnen bij jonge kinderen (tot 12 jaar) de tanden bruin-grijs verkleuren, wat pas zichtbaar wordt wanneer ze doorkomen. Net zoals witte vlekjes op de tanden, een aangeboren defect van het glazuur.”

“Tandenknarsen, het eten van zuur fruit, het drinken van frisdranken en regelmatig braken versnellen de slijtage”

Oppervlakkige verkleuringen kun je proberen weg te poetsen met een witmakende tandpasta. “Geen aanrader om vaak te gebruiken”, weet Paule Peeters. “Deze tandpasta’s zijn vaak te abrasief: ze doen het glazuur laagje per laagje sneller wegslijten. Homebleaching is niet schadelijk en geeft op termijn geen problemen.” Wie geen geduld heeft, kan een stoelbleaching bij zijn tandarts boeken. “Dat geeft onmiddellijk wittere tanden, maar het resultaat is minder stabiel en moet gevolgd worden door een aangepaste homebleaching. Dit is een agressievere aanpak en moet goed professioneel worden begeleid.” Voor een homebleaching moet je op € 300 à € 350 rekenen, te verkrijgen via de tandarts. Een stoelbleaching met bijbehorende homebleaching kost € 500 à € 700.

2. Versleten, gebarsten of afgebroken?

Versleten tanden zijn door hun grillige vorm niet alleen minder mooi om te zien. Ze kunnen ook gevoeliger zijn bij het eten of drinken van warme of koude dranken. “Je kunt ontbrekende stukjes aanvullen door facings (composiet of porseleinen schelpjes) op de tand te kleven. Grote schade vraagt om een overlay, een grote porseleinen restauratie die gekleefd wordt. Wanneer er erg veel weefsel verloren is, moet er een kroon worden geplaatst.” Kronen en overlays variëren van € 500 tot € 650 per stuk. Duurdere, mooiere restauraties schommelen tussen de € 800 à € 1.200 per stuk.

3. Netjes op een rij

Wanneer boven- en onderkaak niet op elkaar zijn afgestemd of wanneer er te weinig plaats is in de mond kunnen tanden scheefgroeien of elkaar overlappen. “Met orthodontie (blokjes op de tanden of een uitneembare beugel) worden de tanden terug op hun plaats gezet in een periode van gemiddeld anderhalf tot twee jaar.” Het is de eerste keuze omdat die een levenslange oplossing geeft, vindt Paule Peeters. “Kleine afwijkingen kunnen eventueel gecorrigeerd worden met facings. Indien er ook sprake is van een uitgesproken foute beet wordt orthodontie gecombineerd met een chirurgische correctie van het kaakbot.” Reken op € 2.500 à € 3.500 voor orthodontie. Voor kinderen onder de 14 jaar wordt dat deels terugbetaald, ook een chirurgische ingreep wordt grotendeels terugbetaald.

Vuistregels voor een stralend gebit

  1. Poets gedurende 2 minuten met een zachte tot medium tandenborstel. Niet te hard en met draaiende beweging. Elektronische borstels zijn een aanrader, omdat ze grondiger poetsen, bv. de Oral-B Genius 900 (€ 299), met whitening functie en een app die het poetsen opvolgt.
  2. Tussen de tanden poetsen met tandenstokers, een interdentale borstel of flosdraad is minstens even belangrijk als een beurt met een tandenborstel.
  3. Een goede tandpasta bevat fluor om glazuur te versterken en is niet te abrasief.
  4. Laat elke zes maanden je tanden controleren, ook al heb je geen pijn. Zo kan meteen ingegrepen worden vóór er problemen opduiken.

 

Jouw tandpasta-smile

(Door Sofie Albrecht)