Tussen de lockdowns door lapten we de quarantainecoupe van vier lezeressen op. Ziehier één van de resultaten, plus tips voor wie nog een knipbeurt tegoed had.

Marieke (Visual merchandiser bij A.S. Adventure) knipte zichzelf curtain bangs met een keukenschaar

Marieke (36): “Tijdens de tweede lockdown zat ik thuis en had ik die maandelijkse rock-‘n-rollmood… Gevaarlijk, want ik wilde een pony en haalde daarop de botte keukenschaar uit de lade. Dus loop ik sinds november met 1) een muts of haarband, 2) een kilo haarlak om een schuine bles te creëren of 3) schuivertjes waarmee ik die curtain bangs in m’n hoge knot kan moffelen. En dan vergeet ik nog het vlechtje in mijn froufrou, zodat de sprieten er niet uit kunnen ontsnappen. De lengte van mijn haar ging er overigens ook aan. Linde Merckpoel postte een keertje dat je met een staart onder je kin perfect je haar kunt bijknippen. Dat klopte, maar hip is iets anders. Rekkertjes, speldjes en een hoop accessoires trekken veel recht en om toch maar een wave in mijn haar te krijgen, rolde ik het ooit zelfs in kapotte handdoeken. Resultaat? Spottende kinderen en pluisjes over heel het huis. Zo’n Pinterest-hip doe-het-zelfkapsel is dus duidelijk niet aan mij besteed.”

‘Laat een tweede laag over je scheve frou knippen die de foute laag maskeert’ – Jochen Vanhoudt

Kapper Jochen Vanhoudt: “Ik vind het super leuk dat Marieke thuis zélf een pony uitprobeerde maar als het misgaat, is dit m’n goeie raad: laat een tweede laag over je scheve frou knippen die de foute laag maskeert. Als je die twee lagen gaat verbinden, zullen de foutjes minder opvallen.”

3 x Klein onderhoud

“We knipten de coupes met een derde sluiting in het achterhoofd en dat was nodig, zo blijkt,” lacht kapper Jochen. ‘Zelfonderhoud’ staat daarbij centraal en dit handig kap-jezelf-gerief snelt daarbij te hulp:

1. Volume

“Steile lokken hebben hun moment wel gehad, je post-lockdownkapsel mag gezien worden. Volume aan de wortel is dan ook hét codewoord van 2021!”

Warme, ronde brushborstel (ghd rise, € 189 via jochenvanhoudt.be) – te gebruiken op droog haar. Creëert zowel bovenaan als in de lengtes volume.

Drynamic+ droogshampoo (Sebastian, € 32,99 via jochenvanhoudt.be) – ook mooi op pas gewassen haar.

2. Anti-pluis

Keratine is een godsgeschenk voor dames met pluishaar.”

Keratin Protect Shampoo (System Professional, € 24,99 via jochenvanhoudt.be)

Miracle Keratin herstellend haarmasker (Rituals Elixir Collection, € 18 via rituals.com)

3. Kant-en-klare kleur

“Wie geen highlights of verschillende tinten heeft, kan thuis zélf een uitgroei wegtoveren met een kant-en-klaar DIY-pakket van de kapper.” Of met dit magisch retouchespul:

Root Cover Up (Color Wow, € 35 via debijenkorf.be) – ‘haarmake-up’ met waterproof mineraalpoeder om grijs te bedekken én highlights te creëren.

Magic Retouch (L’Oréal Paris, € 10,49 bij Di) – uitgroeispray die zich aanpast aan jouw haarkleur. Tip: fixeer met haarlak.

Zonnige tinten

De kleuren die tijdens de laatste heropening het meest werden gevraagd? Deze, volgens kapper Jochen:

Champignonkleur voor brunettes

Kapper Jochen Vanhoudt: “Mushroom was de meest gevraagde kleur tijdens de heropening; een koele bruintint waarin al het rood wordt weggefilterd. Verder is Rose Brown enorm aan het opkomen, ook wel: een fuchsiaroze glans die op lichtere lokken extra hard doorkomt. Brunettes die benieuwd zijn of dit iets voor hen is, kunnen eerst experimenteren met een kleurmasker dat 2 wasbeurten houdt.”

Rose Blaze Color Fresh Mask (Wella, € 21,99 via jochenvanhoudt.be).

‘Shadow roots’ voor blondines

Kapper Jochen Vanhoudt: “Blondines vroegen het vaakst naar een balayage met ‘uitgroei’. Ombré’s en sombré’s blijven dus goed scoren maar ook de shadow roots zijn in opmars. Je haar houdt hierbij bovenaan een centimetertje natuurlijke, donkere kleur óf de balayage wordt toch tegen de uitgroei geplaatst maar met een donkere toner aangezet. Hierdoor creëer je een soort 3D effect. De echte durvers? Die vragen bubblegum pink!”

Zacht koper voor roodharigen

Kapper Jochen Vanhoudt: “Oranjekoper is dit seizoen dé kleur voor roodharigen. Geen felle coupes, wel natuurlijke, zachte tinten die dicht bij goud aanleunen.”

Lok-down leuks

Nu de kappers dan (snif) tóch weer dicht moesten, heb je deze verdoezel-accessoires nog achter de hand.

  • Spelden gaan niet langer énkel in de zijkant van je haar. Pin ze ook eens in je vlecht of staart en hou het niet bij eentje.
  • Een multi-inzetbare foulard kan door je staart gewikkeld, als bandana, ‘piratenkapje’ of cabriosjaal.
  • De oldskool katoenen haarband is terug; handig om bijvoorbeeld een bos krullen achterover te houden.
  • Voor straks op het strand: het badmutsje! Ook in geweven variant, om over de dijk te flaneren.

Zijden bandana met ‘drankmenu’

Talking Walls
€ 55 via talkingwalls.world

Dun zijden sjaaltje

Marylène Madou
€ 64 via marylenemadou.com

Strohoed met band

Scotch & Soda
€ 79,95 – Shop het hier

Haarclip met logo

Gucci
€ 350 via mytheresa.com

Haarspeld met logo

Dior
€ 350 via dior.com

Luipaardstrik

Shrimps
€ 87 via shrimps.com

Katoenen bucket hat met lintje

Jacquemus
€ 100 via mytheresa.com

Rapunzel diadeem

Anne Stoffels
€ 72 via annestoffels.com

Hoedje uit gedraaide draad

Max Mara
€ 115 – Shop het hier

Leren bucket hat

COS
€ 99 – Shop het hier

Geruite soft cap

Arket
€ 49 – Shop het hier

Tortoise haarklauw

Arket
€ 22 – Shop het hier

Katoenen haarband

Rituals
€ 14,90 – Shop het hier

Scrunchie met luipaardprint

Loeffler Randall
€ 45 – Shop het hier

Badmuts

Vilebrequin
€ 90 via vilebrequin.com

Meer kapselinspiratie

Foto’s: Liesbet Peremans. Kapper: Jochen Vanhoudt en team. Make-up: Sharon De Winter.