Kan parfum vervallen? 5 x tips om je parfum langer te bewaren

Je wist het misschien niet, maar parfum kan wel degelijk vervallen. Wie z’n favoriete geurtje zo’n vier á vijf jaar op de kast laat staan, riskeert niet alleen dat de geur minder intens wordt, ook zouden chemische processen wel eens voor onaangename veranderingen in het geurpalet kunnen zorgen. Gelukkig zijn er als gebruiker een aantal trucjes die kan toepassen om het verouderingsproces te vertragen. Hoe je er precies voor zorgt dat je favoriete parfum zo lang mogelijk kan bewaren? Amandine Pallez, Senior Creative Director bij Bvlgari Parfums, legt het uit!

Hoe je kan merken dat je parfum vervallen is?

De meeste parfum merken zullen je aanraden ten minste om de drie jaar een nieuw flesje aan te schaffen. Omdat parfum nu eenmaal niet vervalt op dezelfde manier als ‘eten’ dat doet, hoef je die vervaldatum niet zo letterlijk te nemen. “Wie zichzelf om de vier á vijf jaar een nieuw flesje gunt, zit meetal wel goed”, zegt Pallez.

Hoe je weet wanneer de tijd is aangebroken om je oude parfumflesje van het schap te halen? “Ga af op de geur: merk je dat die iets zuurder of harder is dan gewoonlijk, dan is de kans groot dat de houdbaarheidsdatum van je parfum overschreden is”. Hoe die verandering in geur tot stand komt? “Parfum is een chemische substantie, onderhevig aan heel wat chemische processen. Een belangrijke is oxidatie: de zuurstof in je flesje zal er uiteindelijk voor zorgen dat de molecule-samenstelling in je parfum verandert, waardoor ook de geur lichtjes zal wijzigen.”

Welke parfums zijn erg vatbaar voor oxidatie?

“Een parfum dat te ver geoxideerd is, zal een zure of metaal-achtige ondertoon verspreiden met soms zelfs een toets van plastic. De oxidatie kan afkomstig zijn van bepaalde ’top notes’ in je parfum – dat wil zeggen: de aroma’s die je onmiddellijk na het aanbrengen van je parfum tegemoet stromen – of kan pas naar boven komen in de dry-down fase van je parfum. Het ontpoppen van een parfum-geur verloopt volgens verschillende fases, waarvan de dry-down de laatste is: na de eerste verfijnde scherpe geuren die vrijkomen vlak na het aanbrengen van het parfum en de rijke middentonen die het hart van je favoriete geur uitmaken, zal een parfum zich na een veertigtal minuten settelen op de huid en zijn warsmte basistonen naar boven brengen. Ook op deze basisgeur kan oxidatie zich nestelen.”

Wie zijn parfum graag zo lang mogelijk zou bewaren, kan dan ook al een selectie maken op basis van de bestanddelen. Sommige ingrediënten zijn nu eenmaal vatbaarder voor oxidatie dan andere: “Geuren uit de chypre-groep, die vertrekken van een hoge dosis Patchouli en die citrus gebruiken als topnoot, blijken sneller te oxideren. Ook geuren met een toets van hars of wierrook kunnen verbazend snel achteruitgaan.”

Welke parfums kan je het langst bewaren?

De parfums die het langste stand houden, zijn die met een chemisch erg stabiele formule. “Houterige geuren, amber en leer zijn vrij stabiele geuren”, zegt Pallez. “Zelfs na een drietal jaar geuren parfums met een van deze dingen als basisbestanddeel nog min of meer hetzelfde.”

Ook parfums waar een hoge dosis alcohol in verwerkt zit, houden gemiddeld langer stand, omdat alcohol verhindert dat de molecules in de chemische samenstelling van het parfum aan het oxideren slaan. Wie alcohol graag zoveel mogelijk weert uit zijn beauty-routine, slaat daarom zijn gebruikelijke parfum-flesje toch maar beter over. “Alcohol is namelijk de sleutel tot een lange houdbaarheid van de integriteit van een parfum“, zo klinkt het bij Pallez. “De typische colognes of eau de toilettes met 90 procent alcohol, zullen dan ook niet snel aan geur inboeten. Hoe lager de concentratie alcohol, hoe minder lang de houdbaarheid. Bij een prototypisch parfum zal het alcoholpercentage dan ook tussen de 70 en 90 procent liggen.”

Dat alcohol een exquise manier is om de levensduur van een parfum te verlengen, is trouwens kennis die terugloopt tot de antieke oudheid: “Ook Venetianen ontdekten de ‘heilzame’ werking van het goedje al toen ze hun oil-scented parfums naar de rest van Europa wilden transporteren.” Naast alcohol, voegen hedendaagse parfum labels echter ook nog een paar andere stabilisators en een mix van UV-filters toe om de houdbaarheid en de stabiliteit van een geur te verlengen.

5 x tips om je parfum langer te bewaren

Maar ook jijzelf kan wel degelijk een steentje bijdragen om ervoor te zorgen dat de levensduur van je favoriete parfum zo lang mogelijk wordt. Met deze vijf tips kan je je parfum voortaan nog net iets langer bewaren.

1. Houd je parfum weg van daglicht

Hoewel de meeste parfum labels er een levenstaak van maken met een zo mooi mogelijk flesje op de markt te komen, is het publiekelijk tentoon stellen van dat flesje in de woonkamer of op de vensterbank toch niet het beste idee. Licht zorgt namelijk voor een snellere afbraak van de molecules in je parfum, waardoor de samenstelling onstabiel zal worden, en dus vatbaarder voor oxidatie.

2. Houd je parfum weg van warmte

Ook te hoge temperaturen zullen de molecule-samenstelling van je parfum aantasten. Pallez raadt aan om je parfum te bewaren in een kamer waar de temperatuur niet boven de 15 graden Celsius stijgt.

3. Houd het liefst bij één parfum tegelijkertijd

Bij sommige vrouwen heeft het badkamerschap iets weg van het uitstalraam bij de lokale parfumerie: liever dan ons beperken tot één flesje parfum, hebben we er dan ook meerdere in de aanbieding waartussen we per gelegenheid kunnen afwisselen. “Hoewel die nood aan keuzevrijheid te begrijpen is, is het voor je parfum op zich niet het beste idee”, zo waarschuwt Pallez.

“Wanneer een flesje immers al halfleeg is, maakt de vloeistof steeds meer plaats voor zuurstof, waardoor ook de kansen op oxidatie alsmaar toenemen.” Eens je flesje in gebruik is, lijkt het doorgebruiken tot het helemaal leeg is dan ook de boodschap.

4. Bewaar je parfum in een afgesloten kast

Jep, het badkamerschap is vaak de meest handige plek om je parfum te bewaren. De béste plek is het echter geenszins: die stomende douche, de vele waterkranen aanwezig, de grote luchtvochtigheidsgraad en ook de chauffage die er meestal op de maximum-stand staat doen de houdbaarheid van je chemische parfum immers geen goed.

Bewaar je favoriete geur dan ook liever in een afgesloten kastje: probeer bijvoorbeeld je goed gevulde onderbroekenlade eens. Nog een goed idee: bewaar je parfum gewoon in het doosje waarin het kwam uit de parfumerie  en zet het zo langs je bed op het nachttafeltje.

5. Zoals alcohol: zet het koel

Je parfum niet bewaren in direct zonlicht en weg van al te hard ontstoken chauffages is een mooi begin, maar het kan wat temperatuur betreft nog beter. want: net zoals dat geldt voor de meeste varianten van alcohol, kan bewaren in een extreem koele omgeving absoluut geen kwaad. Verpak je flesje parfum eens in aluminiumfolie en zet het in de ijskast – of beter nog: steek het in de diepvriezer. Een lange houdbaarheid  én een blijvend sublieme geur verzekerd!

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content