Het is je misschien al opgevallen: zeker tijdens de herfst- en wintermaanden duiken flyaways – dat kransje pluisjes rond je kruin – steeds vaker op. We kunnen je vertellen: wind, regen en ijskoude temperaturen doen er geen goed aan, een hoed of muts evenmin. Wat je dan wél kan doen om pluishaar te temmen? Lees mee.

Hoe ontstaat pluishaar?

Pluishaar kan getriggerd worden door meerdere factoren maar vooral droge lucht is een grote boosdoener. Tijdens de winter zal je dus merken dat je er meer last van hebt, want dan is de lucht droger en staat de verwarming lekker hard. Wat ook niet helpt, is het dragen van synthetische kleding en het borstelen van je haren met plastic. Tip: gebruik een houten borstel (Anae, € 13,95 via kazidomi.com) om pluishaar te voorkomen én borstel liever droog dan nat, want vochtige lokken zijn extra kwetsbaar.

Een kruis over pluis

1. Was met glycerine

Is de oorzaak van je pluisjes droog (krullend) of beschadigd haar, dan is het belangrijk om eerst het onderliggende probleem aan te pakken en daarna pas te focussen op de pluisharen die ermee gepaard gaan. Wat al-tijd helpt: een shampoo met hoog glycerine-gehalte. Het legt een beschermend laagje over je lokken, zodat ze minder snel breken en beter vocht vasthouden. De regel: hoe hoger het ingrediënt op de lijst, hoe meer ervan inzit. Deze ‘Monoi’ shampoobar voor normaal haar (Bubbles at Home, € 11,95) zit tjokvol plantaardige glycerine, een echte hydratatie-bom. Tip: was je haar niet meer dan nodig want daarvan droogt het uit. Was ze ook niet te warm want dat neemt de natuurlijke oliën uit je haar weg.

2. Gebruik een conditioner of masker met keratine

Conditioner legt een laagje over je haarschubben zodat ze niet constant op zoek gaan naar vocht, waarvan je pluizig haar krijgt. Hierbij geldt deze regel: gebruik hem élke keer dat je jouw haar nat maakt. Deze LuxeOil Keratin Conditioning Cream (System Professional, € 31,99) met keratine is een godsgeschenk voor dames met pluishaar.

3. Eerste hulp bij regenweer

Een héél vanzelfsprekende oorzaak van pluislokken: regen. Nogal common in België en daarom weet je maar best hoe ermee om te gaan. Zorg dat je altijd een haarserum, -crème of -olie op zak hebt. Dit Essential Treat-Me Serum (L’Arin, € 39,99) bevat ricinus, amandelen, druiven, citroengras, palmarosa en rozemarijn die pluizig haar in een oogwenk gladder maken. Het serum voedt en hydrateert zodat je haar voldoende vocht krijgt en het opnieuw in balans komt. Doe hem na een regenbui op de pluizige stukjes en maak een dot terwijl het haar opdroogt.

4. Föhn je flyaways

Wist je vast al: met föhnen verhit je jouw lokken, waardoor ze kunnen beschadigen omdat de warmte het vocht eruit trekt. Laat het dus tot 90% opdrogen en föhn de laatste 10% droog. Deze Supersonic™ haardroger (Dyson, € 399) gebruikt een intelligente warmteregeling om een optimale temperatuur te handhaven en zo beschadiging door hoge temperaturen te voorkomen. Ze lanceerden onlangs een nieuw flyaway-opzetstuk (€ 30); ga je ermee over (ge)droog(d) haar (op de koude stand) dan verdwijnen je pluisjes meteen!

5. Moet je weten bij het sporten

Als je sport, zweet je en natrium uit dat zweet zorgt voor pluishaar. Gebruik daarom een leave-in conditioner vóór je aan je work-out begint want die beschermt het haar tegen de opname van natrium. Deze Honey Infused Leave-In conditionerspray (Gisou, € 30) bevat naast honing versterkend baobab-extract, verzachtende arganolie en hydraterende panthenol (provitamine B5) die breken tegengaat.

Hoe werk je pluishaar snel weg?

De meeste mensen denken dat haarlak helpt, maar dat zorgt er juist voor dat je haren meer gaan kroezen. In de eerste paar minuten lijkt het statisch haar te temmen maar daarna gaat het weer z’n eigen weg. Haarlak legt bovendien een laagje over je lokken waardoor ze er droger uitzien en meer pluizen. Het beste is om je lokken weer een beetje nat te maken en aan de lucht te laten drogen. Tip: smeer je handen in met wat handcrème (Authentic Beauty Concept bracht er onlangs eentje op de markt die ook geschikt is voor je haar, € 18) en ga daarna met je handen door je lokken. Weg pluis!

Meer over je haar

Openingsbeeld: Imaxtree.