Zo vervelend, opstaan met pluizig haar. Hoe je hier weer vanaf geraakt? Wij vroegen het aan een panel van haarspecialisten. 

 

Wat is de oorzaak van pluizig haar?

Pluishaar kan veroorzaakt worden door meerdere factoren, maar vooral droge lucht is een grote boosdoener!”, zo klinkt het bij Juliette den Ouden, ambassadrice bij Authentic Beauty Concept. “Denk maar aan de winter, wanneer de lucht droger is en de verwarming lekker hoog aan staat.” Maar ook chemische behandelingen – zoals het bleken van je haar – of een slechte haarverzorgingsroutine, kunnen ervoor zorgen dat je haarvezels splitsen, met pluizig kroeshaar tot gevolg.

“Wat ook niet helpt, is het dragen van synthetische kleding en het borstelen van je haren met een plastic borstel. Daarom adviseer ik om tijdens de wintermaanden een houten borstel te gebruiken, of beter nog: een kam met brede tanden.”

De remedie voor pluizig haar?

Een woord: hydrateren. “Met de juiste haarverzorgingsroutine en de juiste producten kan je ervoor zorgen dat je haarvezels zo gezond, glad en gesloten mogelijk blijven, met een mooie glanzende coupe zonder pluishaar tot gevolg.” Hoe zo’n ‘gezonde haarverzorgingsroutine’ eruit ziet? Een paar basisstappen op een rij.

Stap 1: Shower care

Net zoals de meeste beautytips, begint alles met de juiste basisverzorging. Voor je lokken betekent dat: een goede douche-routine. “Het allerbelangrijkste dat je hier voor je haar kan doen, is een hydraterende shampoo gebruiken”, zegt Juliette. “Het beste is een product te gebruiken dat het haar goed én hydrateert én tegelijkertijd een lichte glans geeft waardoor het ook minder pluizig oogt. Vocht zorgt ervoor dat het haar minder statisch wordt.”

Shampoo bars met avocado oil (Nature Box, € 5,99 bij Di)

“Er bestaan ook specifiek shampoos voor statisch haar, maar die zou ik niet aanraden: dat zijn vaak producten met veel siliconen waardoor je lokken juist zwaar worden en onnatuurlijk vallen,” zegt Juliette. Wel een goeie shampoo (en conditioner) om je haar te hydrateren, is bijvoorbeeld John Frieda’s Brazilian Sleek Shampoo & Conditioner (€22,79): de keratinedruppels helpen niet alleen je lokken te zuiveren, maar ook om ze gaandeweg immuun te maken voor pluishaar.

“Ook Fluidealiste van het gamma Discipline (Kérastase) gaat je haar pluisvrij maken en omhult het zodat het makkelijk hanteerbaar is,” tipt Valerie Fierens van Level4Hair. “Mààr het belangrijkste is om eerst het onderliggende probleem aan te pakken – dat is vaak droog (krullend) of beschadigd haar – en daarna pas te focussen op de pluisharen die ermee gepaard gaan.”

Discipline Fluidealiste shampoo (Kérastase, € 23,50 bij de kapper).

Extra tip: spoel je haar na het douchen nog een keer na met koud water. Overmatige hitte kan ervoor zorgen dat je haar uitdroogt. Naspoelen met koud water zorgt ervoor dat je haarvezels zich na blootstelling aan het warme water, weer netjes gaan sluiten, wat het risico op pluishaar drastisch verkleint.

Stap 2: Gezond verstand bij het drogen

Zoals eerder vermeld, is hitte zowat vijand nummer één als het op je gladde lokken aankomt. In plaats van je haar droog te blazen met een haardroger, laat je ze dan ook beter op een natuurlijke manier drogen. “Gewoon aan de lucht laten drogen is het allerbeste”, zo klinkt bij een haarspecialist van John Frieda, “Maar ook droogdeppen met een microvezeldoek of een katoenen T-shirt kunnen perfect.” Een ruwe handdoek gebruik je daarvoor dan weer beter niet, want die kan het haar beschadigen.

Nog iets dat je beter achterwege laat, is je natte haar uit de knoop kammen met een haarborstel. “Gebruik liever een eenvoudige kam waarvan de tanden niet te dicht bij elkaar staan. Op die manier voorkom je dat je haren breken tijdens het kammen.” Wil je je lokken een extra boost geven: vergeet ze dan zeker niet regelmatig te ‘verwennen’ met een haarmasker of een haarserum. Die laatste breng je best aan nog voor je haar helemaal droog is.

Evolve Organic Beauty, nourishing hair elixer, € 20,95. Koop het hier

“Ingrediënten waarnaar je wil zoeken op het label of etiket zijn dimethiconol (helpt je haar weer zacht te maken), avocado-olie (zorgt voor extra hydratatie) en siliconen (goed om je haarvezels opnieuw uit te lijnen, maar ze tegelijkertijd toch vrij te laten bewegen). Wil je die laatste toch liever helemaal vermijden, dan is hemisqualaan een geweldig plantaardig, van suiker afgeleid alternatief. Heb je krullen: gebruik dan een speciaal voor krullend haar ontwikkelde gel voor een gladde en zijdezachte afwerking.”

Heb je weinig tijd en is het daardoor toch absoluut noodzakelijk om je haar droog te blazen, zorg er dan zeker voor dat je föhnt op een lage temperatuur of dat je een diffuser gebruikt, net zoals in het kapsalon.

Stap 3: laat geregeld knippen

Pluizig haar tegengaan, kan je tot slot ook doen door het regelmatig te laten knippen. “Om gespleten haarpunten te voorkomen, laat je je haar best elke zes tot acht weken knippen.”

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

“Ook de luxueuze haarmaskers en andere behandelingen waaraan kappers je lokken gewoonlijk onderwerpen, helpen enorm om de hydratatie vast te houden en om je haarschubben weer glad te maken, met een zijdezacht kapsel als resultaat”, zegt de experte bij John Frieda.

Even herhalen: de do’s en don’ts voor gezond haar

Do: 

  • Gebruik een hydraterende shampoo en conditioner
  • Spoel je haar af met koud water aan het eind van je douche
  • Laat je haar natuurlijk drogen of gebruik een microvezeldoek
  • Breng geregeld een serum of een hydraterend haarmasker aan
  • Bezoek om de zes tot acht weken een kapper

Don’t: 

  • Was je haar zeker niet elke dag
  • Douch niet met extreem warm water
  • Blaas je haar niet droog – en al zeker niet met hete lucht
  • Droog je haar niet met een ruwe handdoek
  • Kam je natte lokken niet met een stugge borstel

Last call: hoe werk je pluishaar snel weg?

Wat dan als je naar een feestje moet, je haar opsteekt en plots zijn ze daar: die vervelende babyhaartjes aan het begin van je haarlijn? “De meeste mensen denken dat haarlak helpt, maar dat zorgt er juist voor dat je haren meer gaan staan,” weet Juliette van Authentic Beauty Concept. “In de eerste paar minuten lijkt het statisch haar te temmen maar daarna gaat het weer z’n eigen weg. Haarlak legt bovendien een laagje over het haar waardoor het er droger uitziet en meer pluist. Het beste is om je lokken weer een beetje nat te maken en natuurlijk te laten drogen. Mijn tip: smeer je handen in met wat handcrème en ga daarna met je handen door je haar. Weg pluis!”

Een andere truc is om haarmousse te gebruiken: “Maak je handen nat, breng een kleine hoeveelheid mousse aan op je handpalm en smeer dan voorzichtig uit in de buurt van je haarlijn. Let wel: breng de mousse heel plaatselijk aan. Enkel op de plekken waar je haar kroest of pluist, is prima.”

 

Meer kapsels en haarverzorging: