De beste manier om je van het corona-virus te vrijwaren? Naast ‘social distancing’ – en liefst een aantal weken gewoonweg binnen blijven zitten  – maar één remedie: meerdere malen per dag goed je handen wassen. Maar wat als je handen van van al die wasbeurten stilaan erg uitgedroogd en schraal beginnen worden? “Dan smeer je ook maar beter even vaak handcrème“, zo klinkt het bij dermatoloog Jos Vanhee op Radio 2 Antwerpen.

De beste handverzorgingsroutine om zowel corona als nasty handkloven en andere huidproblemen te snel af te zijn? De belangrijkste stappen op een rij.

5 x de beste handverzorgingsroutine in tijden van corona

1. Was je handen

We steken onze handen elke dag – bijna letterlijk – en meerdere malen ‘in andermans zaken’: met bankcontact of cash geld betalen, een winkelkarretje voortduwen, een product uit de rek halen dat voor ons misschien al wel eens door de handen van een paar andere gretige bezoekers werd opgepakt. Je handen zijn dan ook een broeihaard van bacteriën: wie ze per dag voldoende vaak en lang genoeg wast, haalt het risico op kruisbesmetting met corona voor zichzelf dan ook maar liefst met zo’n 95 procent naar beneden.

Hoe zo’n goede handhygiëne in corona-tijden eruit ziet? Ze voor minstens 20 tot zelfs 60 seconden goed wassen met water en zeep. Voor wie niet kan onthouden hoe lang 20 seconden precies duren: zing een volledige versie van het alom bekende ‘Happy Birthday’ in je hoofd. Vergeet vooral de bovenkant van je handen, je duimen, je vingertoppen, de regio tussen je vingers en je polsen niet.

2. Vergeet niet te drogen

Vergeet ook niet je handen goed af te drogen aan een propere handdoek of een stukje papier. Vochtige handen verspreiden immers tot duizend keer meer bacteriën dan droge handen.

3. Exfolieer: voor zachte en gezonde handen

Wil je verder gaan dan de dagdagelijkse strijd tegen bacteriën en je handen ook op lange termijn zacht en gezond houden? Dan kan één maal per week exfoliëren met een milde en hydraterende scrub ook geen kwaad.

Let op: een scrub met te harde korrels is zeker in deze periode van overmatig wassen niet aan te raden. De korrels kunnen namelijk je huid – die al onder heel wat extra druk komt te staan door het vele wassen – beschadigen. Kies liever voor een voedend, hydraterend en zacht exemplaar met kleine korrels.

4. Hydrateer en smeer

De vierde tip in een gezonde anti-corona handverzorings-routine, luidt: ‘Hydrateren, hydrateren wie z’n best doet zal het leren‘. Hoewel veel mensen daar waarschijnlijk niet meteen bij stilstaan, is ook het regelmatig smeren van een handcrème of een andere hydraterende substantie vandaag belangrijker dan ooit. “Wie z’n handen vaak wast, krijgt immers makkelijker kloofjes”, zo klinkt het bij dermatoloog Jos Vanhee. “En voor wie wondjes oploopt op de handen, is ontsmetten plots zo efficiënt niet meer natuurlijk. Smeer daarom regelmatig een hydraterende crème.”

  • Hoe vaak moet ik smeren? 

Welke handcrème precies geschikt is voor jouw huidtype en hoe vaak je moet smeren? Dat hangt af van persoon tot persoon en van situatie tot situatie, zo blijkt. “Hoe vaak je moet smeren hangt af van je huidtype: mensen met een droge huid moeten vaker smeren dan mensen met een normale of vette huid, dat spreekt vanzelf.”

  • Hoeveel smeer ik best?  

Meerdere keren per dag smeren, blijkt ook efficiënter dan in één keer een erg dikke laag aanleggen. “Je moet geen dikke laag smeren, want de kans dat je handcrème afgaat op de voorwerpen waar je dagelijks mee bezig bent – denk laptop, voeding, kinderen, … – is groter dan de kans dat de laag de tijd krijgt om volledig in te trekken.”

  • Wanneer moet ik smeren? 

Je moet ook weten wanneer je smeert: “Kies best voor een moment waarop je handen wat meer rust hebben. Bijvoorbeeld als je ‘s avonds voor tv gaat zitten. Doe het niet net voor je gaat slapen: de handcrème belandt dan waarschijnlijk toch alleen maar op je lakens of je partner.”

5. Wat met nagels en nagelriemen?

Tot slot, vergeet ook je nagels en je nagelriemen niet. Ideaal om deze kwetsbare delen van je handen te verzorgen? Nagelriem-olie: de verzachtende bestanddelen van de balsem beschermen je nagels en nagelriemen niet alleen tegen beschadiging, maar zorgen er ook nog eens voor dat nagels er mooi glanzend en gezond gaan uitzien. Win-win-situatie, toch?

Shop je eigen anti-corona handverzorging hier bij elkaar:

Milde Mandarine handzeep

Farfalla, €7,90. Koop hem hier  

Handpeeling met rotsenzouten en citroenmelisse

Be Peeled My Friend, € 49. Koop hem hier

Handcrème met een tulpenparfum

Things by Dings, € 15. Koop hem hier

Natuurlijke en verzorgende topcoat-nagellak

Manucurist, € 15. Koop hem hier

Rejuvenating en diep voedend handserum

Susanne Kaufmann, € 94,90. Koop hem hier

Biologische rozenkwarts kristalzeep

Blos, € 18. Koop hem hier

Nutri-intensieve handcrème met abrikozenpit-olie

Cîme, € 13,50. Koop hem hier

Resurrection Aromatique Hand Balm

Aesop, € 80. Koop hem hier

Meer lezen over beauty en mode in tijden van corona: