We leven in het tijdperk van droogshampoo want: snel, geeft volume en niemand merkt dat je vanmorgen geen tijd meer had voor een wasbeurt. Echt gezond is het jammer genoeg niet, want het kan vuil doen opstapelen waardoor je haar sneller breekt en je hoofdhuid irriteert. Een shampoo voor vet haar blijft nog steeds de betere oplossing.

Waarom een vette hoofdhuid?

“Overmatige talgproductie op de hoofdhuid zorgt ervoor dat je haar bovenaan vettig wordt en onderaan droog blijft,” zegt Juliette den Ouden, ambassadrice bij Authentic Beauty Concept. “Eén van de oorzaken hiervan is je haar te vaak wassen waardoor je talgproductie gestimuleerd wordt. Door shampoo reinig je het haar en de hoofdhuid, maar verwijder je ook de natuurlijke talg die bescherming biedt aan je hoofdhuid. Door intensief te reinigen activeer je dus net de talgproductie.”

De oplossing? “Je haar maximaal twee keer per week wassen waardoor je hoofdhuid minder talg zal produceren,” vindt Juliette. “Druk tijdens het wassen lichtjes op de hoofdhuid, hoe harder de drukt hoe meer talg er word geactiveerd. Verzorg enkel je punten goed met een masker waardoor deze wél goed worden gevoed. Sla de hoofdhuid en aanzet over om een vette huid te voorkomen.”

De ideale shampoo voor vet haar

Een shampoo op siliconen- of oliebasis kan leiden tot een vette hoofdhuid. Ze laten immers een afsluitend laagje achter op de hoofdhuid. Kies daarom voor een milde maar verzorgende shampoo, het liefst zonder sulfaten of andere emulgatoren. Kies er best eentje met zoveel mogelijk natuurlijke ingrediënten.

Shampoo met brandnetel – Klorane

Klorane stelt voor af te wisselen tussen deze en hun droogshampoo met netelextract om de tijd tussen twee wasbeurten te verlengen en je haar proper te houden voor een langere periode. Brandnetels verwijderen overtollige talg in alle zachtheid én houden de talgproductie onder controle.

€ 13,50 voor 400 ml bij de apotheker

Elvive Extraordinary Clay Rebalancing Shampoo – L’Oréal Paris

Deze is de beste budgetvriendelijke op de markt. Drie fijne kleisoorten werken samen om je vette wortels weer in balans te brengen. Het haalt teveel olie uit je haar, zonder dat je coupe z’n glans verliest.

€ 4,19 voor 250 ml bij Di

Clean Maniac Micellar Clean Touch Shampoo – Redken

Deze is de beste op de markt voor dun en vet haar. De micellaire technologie zuivert je haar zonder te agressief tewerk te gaan. Hij is bovendien heel geschikt voor gekleurde lokken.

€ 21,16 voor 300 ml bij het Redken kapsalon

Scalp Benefits Balancing Shampoo – Aveda

Deze unieke formule van het ecobewuste label Aveda bevat salie, kliswortel en de zonnehoedplant die overtollig talg en vuil verwijderen.

€ 25 voor 250 ml bij de Aveda verkooppunten

Deep Cleaning Shampoo Two – Paul Mitchell

Deze houdt vet onder controle zonder je haar van z’n natuurlijke oliën te ontdoen. Geformuleerd met jojobablad extract en witte gember haalt hij het overtollige vet weg zodat je haar er weer fris en vol volume uitziet. Het zal toekomstige olieproductie meteen ook verminderen zodat je haar én hoofdhuid op termijn minder snel vet worden.

€ 14,50 voor 300 ml bij de Paul Mitchell kapper

Phytocedrat zuiverende shampoo – Phyto

Bij vet haar komt vaak nog een ander probleem kijken: roos. De milde kruiden in deze shampoo verwijderen het teveel aan talg en zorgen ervoor dat ook roos minder snel opduikt. Heb je er écht heel veel last van, probeer dan hun Exfoliating Shampoo eens. Hij verwijdert schilfers en hydrateert je haar intens.

€ #3,90 voor 250 ml bij de apotheker

SOS vette huid