De lucht is vuil, dat is niet nieuw. Je auto wat vaker aan de kant laten staan, is stap één. Regelmatig anti-vervuilende crèmes smeren, stap twee. Want fijnstof maakt je huid ouder, oneffen én grijs. Hoogtijd voor actie dus!

Lees ook: 7 x apotheekproducten die ons écht mooier maken

Stille killers

Bij een huid die wordt blootgesteld aan fijnstof zal de celvernieuwing trager verlopen. Ook de zuurstof in je huid zal verminderen, ontstekingen gaan toenemen en de aanmaak van collageen wordt afgeremd. Hierdoor lijkt je huid al snel vermoeid, oud en beschadigd.

“Als je in de stad leeft én zelfs op het platteland, is het belangrijk jouw huid te beschermen tegen vervuiling”, zegt Fiona Brackenbury, skincare specialist bij Decléor. “Vrije radicalen – de kleine boosdoeners in fijnstof – staan bekend als onzichtbare ‘huidverouderaar’. Ze vallen de hydrolipide laag (de eerste laag van de huid om zichzelf te verdedigen) en vervolgens de celmembranen aan waardoor dehydratatie, schade en stress opduikt. Het laatste wat de vrije radicalen aantasten, is collageen.” Gevolg? De huid zal grijzer lijken, helemaal niet fris en je natuurlijke glow zal vervagen. Tijd om te smeren dus!

7 x anti-vervuilers

Make-up remover

Chanel
€38 – Bekijk het hier

Le Bi-Phase Visage maakt komaf met make-up, vuil en fijnstof. Het bevat marine extracten die kalmeren en hydrateren. Fris om ’s morgens mee te starten.

Cleansing Gel

Clinique
€27 – Bekijk het hier

Deze reinigt de huid grondig en schakelt schadelijke effecten van luchtvervuiling uit. Daarnaast wordt talgproductie gereguleerd, instant én op lange termijn.

Milde exfoliant

Dermalogica
€69,90 – Bekijk het hier

Op 6 maart komt Dermalogica met een tweede versie van Daily Exfoliant: de Daily Superfoliant. Hierin zitten ingrediënten die vuile deeltjes adsorberen, de aanhechting ervan tegengaan en helpen bij het behouden van een jeugdige zachte huid. Meng het zwart poeder met een theelepel water en breng aan vlak voor het douchen.

Oogcrème

Dior
€51 – Bekijk het hier

Dior Hydra Life is een frisse lijn die ook UV-licht geen kans geeft. Dit versterkt namelijk de schade die luchtvervuiling op je huid aanricht. Bescherm dus tegen allebei!

Dagcrème

Biotherm
€71,50 – Bekijk het hier

Bevat rode algen die goed werken tegen luchtvervuiling. Deze crème voorkomt zichtbaar rimpels en zonnevlekjes.

Serum

Shiseido
€295 – Bekijk het hier

Dit is een whitening serum voor een egaal gelaat zonder vlekjes. Het gepatenteerde Skingenecell 1P samen met het Parel Hybrid Complex hebben een zichtbaar verbeterend effect op je huid.

Masker

Clinique
€31 – Bekijk het hier

Dit is Clinique’s eerste houtskoolmasker. In combinatie met verschillende talgabsorberende kleisoorten matteert en ontgift het de huid meteen. De zichtbaarheid van poriën neemt af en je gezicht gaat minder glimmen.

Meer beautyhacks