Tips van een expert: de beste anti-roos behandelingen

Lies Helsloot

Je haren zijn een belangrijke boodschapper van je lichaam en vertellen je meer over je geestelijke en fysieke gezondheid. Lies Helsloot, auteur van ‘Het complete boek over haar’ gids jou in 3 stappen naar de perfecte haardos. Vandaag: zo behandel je hoofdroos.

 

Vervelend als je ermee te kampen hebt: hoofdroos of schilfertjes. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, heeft het niets te maken met een gebrek aan hygiëne. In tegendeel: te veel wassen, een slechte haarborstel en een overmatig gebruik van (verkeerde) haarproducten leiden tot een geïrriteerde hoofdhuid. Hoofdroos en schilfertjes kunnen o.a. veroorzaakt worden door te aggressieve behandelingen, stress, een ontstekingsreactie in de hoofdhuid en door bepaalde gisten zoals Pityrosporum of Malassezia. Hieronder enkele tips om het probleem aan te pakken.

1. De klassieke behandeling

Meestal grijpt men bij schilfertjes naar een medicinale shampoo of behandeling die ketoconazol, seleensulfide, zinkpyrithion of corticosteroïden bevatten. Deze producten kunnen bij ernstige problemen soelaas bieden, maar vaak komt het probleem daarna terug en maken ze je haren erg droog en stug. Het is beter te starten met een natuurlijke behandeling en om de onderliggende oorzaken aan te pakken.

2. Natuurlijke behandeling

Vandaag zijn er in de winkel heel wat producten te vinden om schilfertjes aan te pakken. Vaak zijn het producten op basis van essentiële oliën, waarbij vooral Tea tree oil (Melaleuca Alternifolia) een belangrijk ingrediënt is (bijvoorbeeld bij René Furterer). Ook oliebehandelingen en tonicums op basis van Neem kunnen je helpen. Je vindt ze bijvoorbeeld bij Dr. Hauschka.

Niet te vaak wassen en kiezen voor een natuurlijke shampoo kan in vele gevallen ook al het verschil maken. Te veel wassen en het gebruik van shampoos met sulfaten kunnen je hoofdhuid erg droog een trekkerig maken.

3. De dieper liggende oorzaak?

Soms kunnen schilfertjes en een droge hoofdhuid te maken hebben met stress of je voedingspatroon. Je kan in dat geval blijven smeren en wassen, maar zolang je de onderliggende oorzaak niet aanpakt, zal het probleem aanhouden. Ga te rade bij een (orthomoleculaire) arts of nutritionist om je voedingspatroon te analyseren. Een therapeut of life coach kan je helpen om meer balans te vinden in je leven en je stressniveau naar omlaag te brengen. Stress bevordert immers ontstekingsprocessen in je lichaam wat één van de mogelijke oorzaken van schilfertjes kan zijn.

Blijft het probleem echter aanhouden en krijg je ook op andere plaatsen op je lichaam droge plekken met schilfertjes contacteer dan een dermatoloog.

Nog meer tips lezen van expert Lies Helsloot? Ontdek dan hier haar beste tips tegen haarverlies en check hier wat je kunt doen tegen breekbaar haar.

Lees ook:

Partner Content

Gesponsorde content