Al is het moeilijk om over je hart te krijgen: die favoriete liptint of peperdure foundation na enkele maanden overboord gooien, doet meer goed dan kwaad. Zowel skincare als make-up blijft niet eeuwig goed na opening, met bacteriën – die liever niét over je gezicht kruipen – tot gevolg. Een overzicht.

De vervaldatum van je favoriete beautyproducten: een overzicht

1. Vloeibare foundation en concealer

Hoeveel maanden? Veel hangt af van je ingrediënten. Een foundation of concealer op waterbasis gaat doorgaans zo’n 12 maanden mee. Een product op oliebasis houdt het wat langer vol, tot 18 maanden. Dat komt omdat olie een natuurlijk bewaarmiddel is.

Vervallen als: de olie naar de top begint te stijgen en de formule dikker wordt. Hierdoor zal je foundation een niet-egale finish hebben met strepen tot gevolg.

Tips voor een langere levensduur: bewaar je foundation op een koude plaats en schud hem regelmatig door elkaar om de olie, het water en de pigmenten samen te houden.

2. Blush, bronzer en poeder

Hoeveel maanden? Ook poeders kunnen vervallen. De maximum aanbevolen tijd om een open product te bewaren, is 18 maanden. Poederproducten bevatten wel geen water waardoor het moeilijker wordt voor bacteriën om te groeien.

Vervallen als: je een harder laagje op het poeder ziet liggen. Het ontstaat doordat je borstel in contact kwam met je huid en zo de oliën van je gezicht in het poeder dept.

Tips voor een langere levensduur: sluit je doosje altijd goed om oxidatie te voorkomen waardoor je poeder van kleur kan veranderen. Vermijd ook teveel crèmes of een vette concealer voor je ‘m aanbrengt. Zorg ervoor dat je borstel altijd proper is voor je hem in je poeder dept om het aantal olie dat in je poeder terechtkomt te beperken.

3. Mascara

Hoeveel maanden? Als je jouw mascara élke dag gebruikt, gooi je hem best na 3 maanden weg. Gebruik je hem maar af en toe, kan je hem 6 maanden bewaren. Een natte omgeving is dé broeihaard voor bacteriën. Er zitten bovendien ook bacteriën in je wimpers die in je oog en tube kunnen terechtkomen. Het gevolg kan een oogontsteking zijn, opletten dus!

Vervallen als: dit is een moeilijke. Je mascara kan er heel lang goed uitzien. Maar geloof ons: hem sneller dan je denkt weggooien, kan je blik redden.

Tips voor een langere levensduur: pomp je borsteltje nooit op en neer. Zo komt er lucht in de tube waardoor je mascara sneller uitdroogt.

4. Eyeliner

Hoeveel maanden? 3 maanden tot 3 jaar. Vloeibare eyeliners hebben hetzelfde nadeel als mascara’s: een formule die bacteriën aantrekt. Een potlood kan je langer bewaren, als je het aanslijpt, verwijder je immers de bacteriën.

Vervallen als: er een wit laagje op het potlood ligt dat je er niet af kan slijpen. Een vloeibare liner die droog aanvoelt en niet meer goed glijdt, gooi je beter ook in de prullebak.

Tips voor een langere levensduur: verwijder de bacteriën uit een vloeibare eyeliner door na elk gebruik de tip af te kuisen met keukenrol. Als je een potlood gebruikt, is het aangewezen je slijper af en toe een schrobbeurt te geven.

5. Lippenstift en gloss

Hoeveel maanden? Op lipstick blijven er niet zoveel bacteriën zitten waardoor je ‘m doorgaans 12 tot 18 maanden kan houden. Ze zitten boordevol bewaarmiddelen als essentiële oliën en vitamines maar die beginnen na een jaar van zichzelf wél af te breken.

Vervallen als: er vochtdruppels opzitten, hij slecht ruikt of als-ie een kalkachtige textuur krijgt.

Tips voor een langere levensduur: bewaar je zomerkleurtje in de koelkast. Als je lipticks uit de hitte houdt, zullen de ingrediënten minder snel afbreken.

6. Make-up borstels

Hoeveel maanden? Làng, als je er goed voor zorgt tenminste.

Vervallen als: de haartjes eruit beginnen vallen. Dat is het teken dat je ze stilaan moet vervangen.

Tips voor een langere levensduur: je kan je borstels het best 1 keer om de 2 weken reinigen. Gebruik je een eyelinerborstel, maak die dan elke keer na gebruik proper. Alles wat je nodig hebt, is warm water, milde zeep (zoals babyzeep) en wat olijfolie.

7. Verzorgingsproducten

Hoeveel maanden? Op skincareproducten als bodylotion, serums, moisturizers, zonnecrèmes, zelfbruiners… staat achteraan een klein potje met een open deksel. In dat potje vind je een cijfer dat aanduidt hoeveel maanden je het product na opening kan bewaren.

Vervallen als: het begint te schiften en je product van kleur verandert.

Tips voor een langere levensduur: zijn er niet écht. Doorgaans is het product na de vervaldatum niet giftig of slecht maar verliest het zijn actieve werkstoffen.

 

Meer beauty

Openingsbeeld: Born to Glow Radiant Concealer van NYX Professional Makeup.