Je hebt het vast ook. Je staat op uit je auto, kijkt achter je en ziet lange plukken haar op de zetel liggen. Ook op je kleren en in alle hoekjes van het huis lijk je plots meer haar terug te vinden dan gewoonlijk en nee, dat zit niet in (en al zeker niet meer op) je hoofd. Het is écht zo, en dit is de reden.

Seizoenen als boosdoener

Plots verlies je zoveel haar dat je jezelf afvraagt: wat doe ik in hemelsnaam verkeerd? Liegt het aan mijn shampoo, mijn eetgewoontes, heb ik meer stress dan gewoonlijk of ben ik te bruut tijdens het borstelen?

Volgens een studie in The British Journal of Dermatology, is het heel logisch dat je tijdens deze periode van het jaar meer haar verliest. Tijdens de zomer groeit je haar immers sneller door de hitte én valt het minder uit omdat je hoofdhuid het nodig heeft om zich te beschermen tegen de zon en uv-stralen. Nu de temperaturen kouder worden en we steeds minder daglicht zien, hebben we dat haar minder nodig waardoor je vanaf de herfst begint te ruiven.

Zet haarverlies een hack

“Als het herfst wordt, begin je meer haar te verliezen en dat kwaaltje stopt gewoonlijk weer rond de lente,” legt dermatoloog Francesca Fusco uit aan Refinery 29. “Tijdens de winter bereik je een hoogtepunt, in de zomer verlies je normaal gezien de minste haren. Dat komt omdat we meer haren nodig hebben tijdens de warme seizoenen om onszelf te beschermen tegen uv-schade.”

Dus: hoewel we ten sterkste aanraden altijd op je voeding te letten, goed te leren ontspannen en zéker op een zijden kussen te slapen mag je gerust weten: het liegt écht niet aan jou. Gelukkig zijn er heel wat goede remedies om haarverlies een halt toe te roepen.

Meer haar-advies