De zon geeft je energie en maakt je gelukkig, maar tegelijkertijd is het een stille killer. Daarom is het belangrijk je huid goed te beschermen tegen schadelijke stralen. Dermatoloog Elize de Visser heeft een eigen huidverzorging adviesbureau Skin a Lize en legt ons uit waarop je moet letten als je een zonneproduct aankoopt.

1. Ken het verschil tussen UVA en UVB

De zon produceert verschillende typen straling, waaronder UV. Er bestaan UVA, UVB en UVC stralen, maar door de bescherming van de ozonlaag bereiken die laatsten de aarde niet. Daarom is het vooral belangrijk ons te beschermen tegen UVA en UVB. De totale hoeveelheid UV straling die de aarde bereikt, bestaat voor 95% uit UVA straling en 5% uit UVB straling.

Wat zijn UVA stralen?

Een klein geheugensteuntje: UVA is verantwoordelijk voor age en allergie. Deze stralingen maken je ouder en kunnen zonneallergie veroorzaken. UVA straling is het hele jaar overdag aanwezig, dus ook in de winter en als het regent. Ze dringen zelfs ongehinderd door glas heen, dus ook tijdens het autorijden is het belangrijk dat je jouw huid beschermt. UVA stralen hebben effect op de dieperliggende lagen van de huid en tasten zo bijvoorbeeld je collageen aan.

Wat zijn UVB stralen?

UVB is dan weer verantwoordelijk voor bruinen en branden. Deze stralen zorgen voor de verkleuring van je huid, maar zijn alleen aanwezig op onbewolkte dagen en worden geblokkeerd door glas. UVB stralen dringen enkel door in de bovenste huidlaag, de epidermis.

2. Bepaal jouw huidtype

Phototype I – II

Heb je een lichte huid die snel verbrandt en langzaam bruint? Dan behoor jij tot deze groep. Smeer zeker een SPF 50 of meer om je voldoende te beschermen tegen de zon.

Phototype III – IV

Licht getinte huidjes die niet snel verbranden en goed bruinen, hebben voldoende aan een zonneproduct met factor 30.

Phototype V

Je verbrandt nooit, bruint zeer snel of bent al getint door je afkomst. Een SPF 20 is op zijn minst aangewezen.

3. Gebruik zonbescherming op de juiste manier

Smeren kan je leren, en zo doe je het goed:

  • Breng jouw crème of spray aan 20 minuten voor je gaat zonnen.
  • Geef extra aandacht aan gevoelige zones: oren, neus, lippen, schouders, nek, achterzijde knieën en voeten.
  • Breng iedere 2 uur het product opnieuw aan, vooral na het zwemmen en afdrogen.
  • Kies een hoge SPF wanneer je voor de eerste keer aan de zon wordt blootgesteld.
  • Vervang je zonneproducten elk jaar.
  • Hoe dichter bij de evenaar en hoe hoger de locatie, hoe hoger de SPF waarde moet zijn.

4. Check of het product zich houdt aan de EU normen

De EU legt een aantal normen op aan fabrikanten van zonnecrème. Zorg er bij jouw aankoop voor dat het product zich zéker aan deze voorwaarden houdt:

  • UVA bescherming is minimaal een derde van de UVB bescherming.
  • De UVA bescherming wordt uitgedrukt in de PPD waarde.
  • De UVB bescherming wordt uitgedrukt in de SPF waarde.

Wanneer een zonneproduct hieraan voldoet, staat er een kringetje rond de UVA.

Wij tippen deze zonnecrèmes

Waterlover Sunmilk – Biotherm

De Waterlover Sunmilk (€ 20,90) bevat – net als alle andere producten van Biotherm – het kalmerende en herstellende Life Plankton en het antioxidant vitamine E. De melk is 96% biologisch afbreekbaar en heeft een milieuvriendelijke verpakking waarvoor 14% minder plastic werd gebruikt in vergelijking met hun andere flacons. Zowel het busje als het pompje zijn 100% recycleerbaar.

Expert Sun Aging Protection Lotion – Shiseido

Deze gelachtige lichte melk van Shiseido (€ 35,50) is waterbestendig en de bescherming wordt zelfs sterker als het product in contact komt met water of zweet. Hij bevat een functionele geur van citroen om zweetgeurtjes te neutraliseren.

Beautifying Protective Milky Mist – Dior Bronze

Deze melkachtige mist van Dior (€ 41,47) heeft een egale, satijnachtige gloed die je meteen na het aanbrengen ziet. De 360° knop zorgt ervoor dat je de zonnecrème op elk plekje van je huid gelijkmatig kan aanbrengen.

Photoderm Sun Mist – Bioderma Photoderm

De Photoderm Brume Solaire van Bioderma (€ 21,85) is een super lichte en doorschijnende nevel die heel verfrissend is, niet plakt en egaal verstuift. Ook op natte huid en harige mannenbenen/borstkas werkt-ie prima ;-).

Sun Sensitive Luminous Tan – Lancaster

Heb je een bleke huid die traag bruint, snel verbrandt en irriteert? Lancaster zorgt met de Sun Sensitive Delicate Softening Milk (€ 24,95 voor 125 ml) voor een klassieke zonnemelk met minder ingrediënten dan hun gewone zonnecrèmes. Hierdoor is de kans op irritatie of allergieën kleiner.

Edelweiss zonnecrème gevoelige huid – Weleda

Weleda brengt voor de eerst keer zonneproducten op de markt. Ze gebruiken geen chemische filters, wél non-nano minerale filters. Nadeel? Non-nano deeltjes worden minder goed opgenomen door de huid waardoor ze een witte gloed achterlaten. Edelweiss Zonnecrème Gevoelige Huid Baby & Kids SPF50 (€ 14,99).

Openingsbeeld: & Other Stories

Klaar voor de zon?